Mantık ve felsefede argüman; sonuç ve onun doğruluk derecesini belirlemeye yönelik verilen öncüllerden kurulmuş (doğal dildeki) bir dizi ifadedir. Bir argüman ifadelerden oluşur. Bunlardan biri sonuç, diğerleri sonucun doğruluğuna dayanak olarak verilen öncüllerdir.
Bir argüman, yalnızca bir iddiada bulunmanın ötesine geçmeye yönelik kasıtlı bir girişimdir. Bir argüman sunarken, bu iddiayı destekleme girişimini temsil eden bir dizi ilgili ifade sunarsınız —başkalarına iddia ettiğiniz şeyin yanlış değil doğru olduğuna inanmaları için sağlam nedenler sunarsınız.
Argümantasyon ise argümanlaştırma, yani gerek birtakım önermeleri bir araya getirerek sonuca varma gerekse zaten ku- rulu olan bir argümanı analiz ederek onu destekleyecek ya da karşı çıkacak tez ileri sürme faaliyetidir. Argüman olmuş bitmiştir, argümantasyon ise etkinliğin adıdır.
Sağlam argümanlar, bütün öncülleri doğru olan geçerli argümanlardır. Sağlam olmayan ya da geçersiz argümanların sonuçları hala doğru olabilir. Bir argümanın sağlam olmaması demek sonucunun öncüller tarafından desteklenememesi demektir.
Argümantasyon : Bilimsel tartışma; belli iddiayı kanıtlama ya da çürütme üzerine yapılan bilimsel tartışmadır. Bir fikri, bir hipotezi veya bir düşünceyi deliller ve ispatlar kullanarak savunma ve açıklamaya çalışma ya da dayanaklandırmadır.
İlgili 28 soru bulundu
Argüman kelime anlamı ile genel olarak 'kanıt' ya da 'tez, iddia veya sav' şeklinde kullanılmaktadır. Herhangi bir durumu kanıtlamak ya da desteklemek amaçlı elde edilmiş olan biçiminde dile getirilmektedir. Amaca uygun olarak gündelik yaşamda sözlü ya da yazılı şeklinde kullanılabilir.
İlk Neden Argümanı, Tanrı'nın tüm nedensellik veya hareketin nihai yaratıcısı olduğunu savunurken, kelam kozmolojik argümanı daha sınırlıdır ve yalnızca Tanrı'nın evrenin var olmaya başlamasının nedeni olmasıyla ilgilidir.[7] Kısaca: Bir şey var olmaya başlarsa, onun varlığına bir şey neden olmuştur.
Eğer sonucun kendisi zorunlu olarak doğruysa öncüllere bakılmaksızın doğrudur. Bazı Örnekler: Tüm Yunanlar insandır; tüm insanlar ölümlüdür; öyleyse tüm Yunanlar ölümlüdür. Bu geçerli bir argümandır; eğer öncüller doğruysa sonuç doğru olacaktır.
Ahlaki rölativizm ahlaki doğru ve ilkelerin objektifliğini ve evrenselliğini reddeden, bunların bireye veya topluma göreli olduğunu savunan yaklaşımlara verilen genel isimdir.
Günlük hayatta birçok konu konuşuyoruz. Birçok konu hakkında de savunma, veya bir iddiada bulunuyoruz. Aslında konuşmalarımızın içinde geçen iddia, varsayım ve savların genel adına 'Argüman' diyoruz.
Latincede bir bilginin ya da haberin doğruluğunu ilan etmeye, argüman sunmak denir. Orijinal dilinde "aguero" şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı fikir teatisinde bulunmak, tartışmak ve münazara etmektir.
Argümantasyon yöntemiyle öğrenme öğrencilere; araştıran – sorgulayan, eleştirel düşünme, problem çözme, karar verme, yaratıcı düşünme, nedensellik kurma, analitik düşünme ve derinlemesine düşünme gibi beceriler kazandırır.
Daha detaylı bir tanım verecek olursak argümantasyon için bir tartışma ya da iddiayı kanıtlamak veya çürütmek için ortaya konulan fikirler üzerine tartışmadır. Yani bilimsel bir tartışma biçimi de diyebiliriz. Argümantasyon sayesinde bir fikir ya da hipotez, varsayım kanıt ve deliller çerçevesinde konuşulur.
Argümantasyon; öğrencilerin, öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının karar aşamasında bilimsel kanıtları kullanarak karar vermesine yardımcı olur. Bu nedenle öğrencilerin de benzer şekilde bakış açılarını ifade etmeleri için argümanları sorgulama ve karar verme becerilerine sahip olması gerekmektedir.
Argüman analizi 'görüş ayrılığı'nın ne olduğunu saptamakla başlar. Bu da tarafların iddialarının belirlenmesi demektir.
Görüş; insanın olay, varlık veya ortaya atılan düşünmeye dair anlayış biçimi ve yaşam çevresi etkilidir. Kalıp yargı veya ön yargıdır. Argüman; belli kanıtlara dayanarak çıkarılan yeni yargıdır.
çıkarım,kanıt. bir şeyin doğruluğu, gerçekliği konusunda inandırıcı söylem . argüman genellikle açıklama ile karıştırılır. bir argüman bir şeyin doğru olduğunun gösterilmesi için kurulur. açıklama ise bir şeyin nasıl doğru olduğunun gösterilmesi için gerçekleştirilir.
Ahlaki rölativizm ahlaki doğru ve ilkelerin objektifliğini ve evrenselliğini reddeden, bunların bireye veya topluma göreli olduğunu savunan yaklaşımlara verilen genel isimdir. Bu yaklaşım birçok kişi tarafından savunulmakta ve doğruluğu açık bir yaklaşım gibi görülmektedir.
5. Olgusallık : Bilimin konusu olgulardır. Bilim doğada her an var olabilen, olaylar zincirini, olguları inceler ve bunlara doğal olgular denir. Sosyal bilimler ise dil, din, hukuk, sanat, siyaset gibi yapay olguları inceler.
Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır. Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji. Klasik mantığın temelinde tümdengelim vardır.
fransızca argument kelimesinden gelmektedir. argüman “delil, kanıt, tanıt” , “tez, iddia, sav” anlamına gelmektedir.
Agnostisizm bir inanç değildir; ancak özü tek bir dinç uygulamaya yatan bir metottur. Bu ilke kesinlikle akıl olarak gösterilebilir; ancak sonuçlar kanıtlanmış veya kanıtlanabilir denebilecek kadar kesin gösterilmemelidir.
Kozmolojik argüman, âlem hakkındaki bazı gerçekliklerden yola çıkarak Tanrı'ya ulaşmaya çalışan a posteriori bir argümandır.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri