Yüksek ısıdaki ütüler tül perdeleri yakabilir ya da renginde sararma problemi oluşturabilir. Buhar vererek kırışıklık giderme: Son çıkan teknolojik aletlerde sadece buhar verilerek yerinde ütü yapılabilmektedir. Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür.
Aynı zamanda buharlı ütüler daha kolay bir şekilde perdelerin ütülenmesini sağlar. Özellikle fazla kırışmış perdelerde buharlı ütüler %100 oranda düzelme oluştururlar. Perdelerin büyük olması hem zor ütülenmesine hem de uzun zaman geçmesine neden olur.
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Tül perdeleri her zaman yaptığınız şekilde ve her zaman yıkadığınız ayarlarda çamaşır makinenize yerleştirin. Üzerlerine 2 tatlı kaşığı kadar (tepeleme) toz şeker eklemeyi de unutmayın. Toz şekeri çamaşır makinesinin deterjan bölümlerinden birine koymuyor, doğrudan tül perdelerin üzerine ilave ediyorsunuz.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Perdeler makineye, çok sıkı olmayacak şekilde katlanıp o şekilde koyulmamalıdır. Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Perdenizi tamamen örtecek kadar bir kovaya ılık su doldurun ve 5-6 yemek kaşığı tuz ekleyin. Tül perdelerinizi tuzlu suya batırın ve sabaha kadar bekletin. Sonrasında da çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.
Islak bir şekilde makineden çıkan perdenizi bekletmeden kornişe takıyor olmanız da aşağıya doğru ağırlık vereceği için kırışıklığı engelleyecektir. Yanlış kullanılan çamaşır makinası programları perdelerin kırışmasına neden olur.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Yalnız dikkat, toz şekeri çamaşır makinesinin deterjan bölümlerinden birine koymuyor, doğrudan tül perdelerin üzerine ilave ediyorsunuz. Ardından makinenizi çalıştırıyorsunuz. Tül perdeleriniz makineden çıktığında eskisinden çok daha beyaz oluyor.
Tüllerinizdeki kırışıklıkları gidermek için tülleri yerinde ütülemeyi de düşünebilirsiniz. Tülleri kornişe astıktan sonra yukarıdan aşağı şekilde sadece buhar verin. Buharın yoğunluğu, kırışıklıkların da kısa sürede giderilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle buhar makinesi özelliği olan ütüler de tercih edilebilir.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Her perde sorununa göre ayrı ayrı yollarda tamir edilir. Örneğin stor perdeler de meydana gelen hasarı tamir etmek için farklı bir yol kullanırken normal kumaş olan tül perde için farklı bir yol kullanılır. Perde tamiri, yırtılma veya bozulma gibi durumlarda perdenin onarılması işlemidir.
Tül perdelerinizi yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Perdelerin her zamankinden daha beyaz olduğunu göreceksiniz. Aynı yöntemi beyaz çamaşırları yıkarken de uygulayabilirsiniz.
Perdelerinizi beyazlatmak için mutfaklarınızda bulunan toz şekerden faydalanabilirsiniz. Çamaşır makinesine koyduğunuz perdenizin üzerine 2 tatlı kaşığı kadar toz şeker ekleyin ve makinenizi çalıştırın. Yıkanan perdelerinizi makineden çıkardığınızda bembeyaz olduklarını göreceksiniz.
Tül Perde Beyazlatma
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Kadife perdeler nasıl yıkanır ise o şekilde temizliğini belli edecektir. Kadife fon perdenizi yıkarken kesinlikle sıvı deterjan kullanmalısınız.
5- Beyaz perdeler için çamaşır suyu kullanımı
Makinenin deterjan gözüne koyacağınız çamaşır suyu da pırıl pırıl perdeler için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir. Ancak burada hatırlatmadan geçemeyeceğiz. Perdenizin bozulmaması için önce az miktarda daha sonra biraz artırarak denemenizi öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri