Felsefede öznel iyi oluş, diğer disiplinlerden farklı niteliğe sa- hip olan, Antik Çağda sıkça filozoflar tarafından tartışılan ve farklı görüşlere neden olan “iyi” ve “mutluluk” kavramlarının ne olduğu olarak tanımlanabilir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Hocam felsefe öznel bilim ise nesnel bir alandır. Felsefede herhangi bir problem için filozoflar ortaya farklı farklı görüşler ortaya koyarlar ve her filozof felsefi bir probleme kendi bakış açısıyla yaklaşabilir.
Felsefe, kümülatif bir alan olarak kabul edilmektedir. Felsefe ilk ortaya çıktığı günden bu yana hemen hemen aynı kalmaktadır. Felsefenin her dönemde fazla gelişme göstermemesi, kümülatif olmasının bir kanıtı olarak görülmektedir.
Felsefi Düşüncenin Temel Özellikleri
Felsefi düşünce, insanın varoluşsal sorularına cevap aradığı bir düşünce sistemidir. Bu düşüncede temel özellikler, genellikle mantıklı olma, eleştirel düşünme, sorgulama, rasyonel bakış açısı, evrenselliğe yönelme ve bilgiye saygı gibi unsurlardan oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Felsefi düşünce, eleştirel ve analitik düşünceyi teşvik eder ve insanların özgürlüğü, bilginin doğası, etik ve ahlak, varlık ve gerçekliğin doğası gibi konulara odaklanır. Felsefi düşünce, insanların dünyayı anlamalarına, kendilerini ve dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Evet Platon'un, felsefe tarihindeki yeri oldukça büyüktür. Hem ilk sistematik felsefenin kurucusudur hem Batı felsefesi ile Doğu felsefesini etkilemiştir. Bu durumda kümülatif kelimesinin anlamından da yola çıkarak diyebiliriz ki felsefe birbirine eklenerek ilerler.
Rasyonel yada rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önermedir. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Nesnellikten kastedilen, özneden kesin bir şekilde bağımsızlıktır, daha doğru bir deyişle öznenin (tüm öznelliklerinin ötesinde kalarak) birebir nesnenin kendisine uygunluğudur. bunun nasıl olabildiği, kuramsal düzlemde açık değildir; dolayısıyla da bu haliyle nesnellik bir varsayımdan ibarettir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Felsefe'nin öncüsünün Thales olduğunu biliyoruz. Bu yüzden felsefenin en temel sorusu "Varlık var mıdır?" ve "Varlık nedir?" olarak kabul edebiliriz.
Kümülatif kavramı en çok bilim ve felsefe için kullanılmaktadır: Kümülatif kelimesinin temel anlamı olan birikerek ilerleme tanımını duyduğumuz anda zaten aklımıza ilk gelen alanlar bilim ve felsefe oluyor.
Sübjektif kavramı, felsefe, dil bilgisi, tıp, sanat gibi alanlarda oldukça sık kullanılır. Özneye ilişkin olan, bireylerin düşüncelerine dayanan ve öznede oluşan anlamını taşır.
Düşünürler ve filozoflara göre, felsefenin esas amacı soruyu yöneltmek ve sorgulamaktır. Birçok filozof felsefenin gelişmesinde büyük adımlar atmıştır. Felsefe hayatın akışını ve günlük yaşantıda yaptığımız olaydır. Çevremizi olan biteni anlamamız bir felsefedir ve bu olan biteni sorgulamaktır.
1) Felsefi Sorular, akla dayalıdır. Akıl ve mantık ilkelerine uygundur. 2) Felsefi sorular, varlığın özünü belirlemeye yöneliktir. 3) Felsefi sorular, cevaplarından daha değerlidir.
B) Felsefe, tüm toplumlarda görülebilen evrensel bir düşünce tarzıdır.
Refleksif düşünce, düşüncenin kendine yönelmesi, yani kendini konu alarak başka bir düşünceyi ortaya çıkarmasıdır. Bu süreçte, kişi elde ettiği bilgiler üzerine tekrar düşünür, eleştirir ve değerlendirir. Felsefede, düşünce üzerine düşünce üretmek ve bu düşünceler üzerinden sorular sormak temel amaçtır.
Âlem anlamındaki kozmos ile aklî inceleme ve araştırma manasına gelen logia kelimelerinin bileşiminden meydana gelen kozmoloji, âlem hakkında bütüncül inceleme yapan disiplin anlamına gelir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Kişiye ait görüşlerin ya da söylemlerin kendi içerisinde çelişmemesine tutarlılık denir. Örneğin birinin en büyük sinema yönetmenleri Avrupa'dan çıkmıştır deyip daha sonra Amerikalı ya da Avustralyalı yönetmenlerin isimlerini sıralaması, tutarlı değildir.
Varlık, var olan her şeydir. Bu anlamda varlık, insan bilincinin dışında ondan bağımsız olabileceği gibi, insan bilincinin içinde ona bağımlı da olabilir. İnsan bilgisi, varolan şeylerin çeşitli nitelikleri hakkındadır.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
Hayret yaşantıdır, insanı evrendeki varlıklarla ilgili şaşkınlığını dile getirir. Bilgi elde etme arzusunu güçlendirir. İnsanın karşılaştığı olayları anlama ve bilme yetisine katkıda bulunur. Aynı zamanda hayret insanı düşünmeye sevk eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri