Davadan feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Davadan feragat beyanı, ileri sürüldüğü davayı sona erdirir.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'feragat'tir. FERAGAT SÖZLÜKANLAMI NEDİR? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı,"hakkından kendi isteğiyle vazgeçme"anlamına gelen feragat sözcüğü, Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Uykusundan feragat ederek günlük işlere ayıracağı ekstra dört saatin, otuzdan fazla karar alması anlamına geldiğini ifade etmiş.
Feragat Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu kelime zaman içerisinde Türkçede de yaygın kullanılan bir sözcük halini almıştır. Feragat kelimesi, "bir kişinin kendi rızası ile istediğinden vazgeçmesi" anlamına gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Feragat sahibi DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Gönlü tok, özveri gösterebilen, fedakârlık yapabilen.
Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; feragat, davacının açtığı davanın sonucundan vazgeçmesi olarak tanımlanır. Burada belirtmek gerekir ki feragat kısmen ya da tamamen yapılabilir. Davacı dava dilekçesinde sonuç kısmında talep ettiklerinden feragat ile kısmen ya da tamamen vazgeçmiş olur.
Feragat; davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir [HMK m. 307-(1)]. Hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir [HMK m. 310-(1)]. Karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir [HMK m. 309-(2)]. Kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur [HMK m. 311-(1)].
feragat, bir sulh teklifi olarak değerlendirilebilinir. Şarta bağlı feragat yapılamamakla birlikte, davadan tamamen veya kısmen feragat mümkündür (HMK.m.307). Tam feragatte talep sonucundan tamamen vazgeçilir; kısmi feragatte ise, feragat edilen kısım için dava sona erer, diğer kısım için davaya devem edilir.
Doktrinde de ,davacı feragattan dönemez, feragatı ile bağlıdır. Fakat davacı, feragatın irade bozukluğu nedeniyle geçersiz olduğunu aynı davada ileri sürebilir veya feragatın iptali için ayrı bir dava açabilir.
Davadan feragat beyanının mahkemeye duruşma esnasında sözlü veya dosya içerisinde feragat dilekçesi ile sunulması ile birlikte davacı; dava konusu taleplerinden tümüyle vazgeçmiş sayılır. Bu beyandan sonra yargılamaya devam edilemez.
Davadan Feragat ve Davayı Kabul Nedir? Davadan feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Davayı kabul ise, davacının talep sonucuna, davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. Davayı kabul, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur.
Buna göre; davanın açıldığı tarihten itibaren hüküm kesinleşinceye kadar kullanılabilen bir hak niteliğindeki feragat, davacının istem sonucundan vazgeçmesi olup, kesin hükmün hukuki sonuçlarını doğurur.
ZAAFIM VAR NE DEMEK? Bir kişinin "zaafım var" demesi, onun bir kişiye, duruma, nesneye karşı kendini alıkoyamadığı şiddette bir çekimi olduğunu gösterir. İrade zayıflığı ya da çok düşkün olma hali olarak ifade edilen bu durum, kişinin bir kişiye düşkünlüğü, bir olaya bağımlılığı ve benzeri hallerinde kullanılır.
Pek çok açıdan bencil olan insanlar hodbin olarak bilinmektedir. Yani hodbin kelimesi ile beraber bencil sözcüğü aynı anlama gelir. Hem maddi anlamda hem de manevi yönden bencil olan kişiler için bu sözcüğün kullanıldığını ifade etmek mümkün.
Kelimenin çoğulu melaike şeklinde yazılır. Melekler saf nurdan yaratılmıştır. Bu nedenle akılları olsa da iradeleri yoktur. Melaike kelimesi mecazen günahsız ve masum anlamında kullanılır.
Feragat beyanı kayıtsız şartsız olmalıdır. Feragat kesin hüküm gibi sonuç doğuracaktır. Yalnızca usule aykırılık ve (davacının) irade bozukluğu bulunduğu iddiası ile, feragatin iptali istenebilir. Hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada feragat işlemi yapılabilir.
Feragat beyanında bulunan davacı, aleyhinde hüküm verilmiş yani davayı kaybetmiş kabul edilir. Bunun sonucu olarak da yargılama giderlerini, ödemekle yükümlü hale gelir. Kısmi feragat halinde ödenecek yargılama giderleri feragatin kısmi bölümü açısından ayrıca değerlendirmeye tabi olur.
Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.
Sonuç olarak feragat beyanının hüküm kesinleşmeden önce her aşamada yapılması mümkündür. Ancak hükmün kesinleşmesinin ardından feragat talebinde bulunmak mümkün olmayacaktır.
Davadan feragate ilişkin 1086 sayılı Kanunun 91 inci madde hükmü korunurken, maddeye kısmen feragati de ifade edebilecek biçimde, talep sonucundan kısmen vazgeçmenin de mümkün olduğu hususu dahil edilmiştir. Kural olarak, davacı her davadan hiçbir kayda tâbi olmaksızın feragat edebilir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddesinde de açık bir şekilde ifade edilmiş olduğu üzere feragat, kesin hüküm gibi sonuç doğuracaktır ve davadan feragat eden tarafın daha sonra bundan dönmesi mümkün olmayacaktır.
Feragatname Kaç Yıl Geçerli? Mirastan feragat sözleşmesi miras bırakan kişinin ölüm tarihinden başlayarak geçerli olur. Fakat bu sözleşmenin sorumlu olduğu süre sınırlandırılmıştır. Miras bırakan kişinin ölüm tarihinden itibaren 5 yıl boyunca feragatname geçerli kabul ediliyor.
Mirastan feragat sözleşmesinin iptal edilmesi mümkündür. Yanılma, aldatma, gabin gibi iradeyi sakatlayan hallerin bulunması durumunda mirastan feragat sözleşmesinin iptali istenebilir. Ancak gabin sebebiyle sözleşmenin iptalinin istenebilmesi için, sözleşmenin ivazlı yapılması gerekir.
Mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakan ile feragat eden mirasçının aralarında yapacakları bir sözleşme ile iptal edilebilir. Mirasbırakanın ölümünden sonra mirastan feragat sözleşmesinin iptali ise ancak vasiyetnamenin iptali hükümlerine göre mümkün olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri