Bunlara ek olarak midye, ıstakoz, kalamar gibi kabuklu deniz hayvanları, yeşil mercimek, yeşil fasulye, peynir, kuru fasulye, nohut, lahana, brokoli, susam, pekmez, tavuk, kırmızı et, kuru baklagiller ve dut gibi çeşitli gıdaların tüketilmesi de ferritin düşüklüğünün tedavisinde önemli bir yer tutar.
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Bu diyet genellikle C ve B12 vitamini bakımından zengin beslenme, mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, tavuk, balık, kırmızı et, yeşillik, susam, pekmez, üzüm, fındık, fıstık, kayısı ve dut tüketiminin artırılması yönündedir.
Bu diyet özellikle C ve B12 vitamini bakımından zengin beslenme içermektedir. Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Sebep tespit edildikten sonra sebebe yönelik tedavi uygulanarak değer yükseltilir. Ferritin düşüklüğünde demir takviyeleri kullanmak, kırmızı et gibi demir içeren besinlerin tüketimini artırmak, demir emilimini zayıflatan fazla çay, kahve ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Kandaki demir oranının gittikçe azalması da çeşitli hastalıklara davet çıkarabilir. Bu nedenle ferritin düşüklüğü kişi için tehlikeli bir durumdur denilebilir. Ferritin düşüklüğü sinir sistemi hastalıklarını da meydana getirebilir.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Demir eksikliği için önerilen besinler arasında susam, kırmızı et, beyaz et, brokoli, kivi, yumurta ve kinoa vardır. Kara üzüm ve kabak çekirdeği de yüksek demir içeren atıştırmalıklardandır. Demir eksikliğini uzun vadede beslenmenize demir içeren gıdalar ekleyerek giderebilirsiniz.
Ferritin Kaç Olursa Tehlikelidir? Vücutta bulunması gereken optimum ferritin değeri kadınlarda 20 - 200 ml / ng, erkeklerde ise 20-500 ml / ng arasında değişmektedir. Ferritin miktarı bu değerlerin altına veya üstüne çıktığında kişide çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar.
Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Nasıl tedavi edilir? ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
Demir hapları, kan yapıcı şuruplar ve vitamin takviyeleriyle ferritin eksikliği giderilebilir.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır. 13.Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır.
Portakal, limon, mandalina, yeşil biber gibi C vitamini içeren yiyeceklerin demir içeren gıdalarla birlikte tüketilmesi faydalı olabilir. Dengeli beslenme: Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, demir eksikliği riskini azaltabilir. Farklı besin gruplarından yeterli miktarda tüketmek önemlidir.
Pekmezin içeriğinde bulunan demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunan önemli bir mineraldir. Bu nedenle pekmezin en önemli faydalarından bir tanesi kan yapımına katkıda bulunmasıdır. Yaklaşık olarak 100 gram pekmez içerisinde 1262 miligram potasyum bulunur.
En sık görülen kansızlık (anemi) türü demir eksikliğine bağlı olan kansızlıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, hareketle artan nefes darlığı, baş ağrısı, kulak çınlaması, ve uyku hali demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtileri arasındadır.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Ferritin Neden Düşer? Ölçüm sonrasında kan ferritin düzeyinin normal olarak kabul edilen aralıkların altında olarak tespit edilen kişilerde bu durum genellikle beslenme ile demir alımının azaldığına işaret eder.
Demir eksikliği olan kişiler sürekli olarak üşürler. Vücut ısıları her zaman düşüktür. Demir eksikliğinin bir diğer belirtisi ise baş dönmesidir. Baş dönmesiyle birlikte gözler kararabilir, bayılacak gibi hissedilir ya da sık sık bayılmalar görülebilir.
Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri