Gebeliğin 9. haftasından itibaren embriyo artık cenin ya da tıptaki adıyla fetüs olarak anılır. Farklı bir deyişle bebek, gebeliğin 9. haftasından doğuma kadar olan süreçte fetüs olarak anılır. Bu dönem fetal dönem ya da fetüs dönemi olarak tanımlanır.
Fetus, üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır. İlk sekiz haftanın bitimiyle 9-40. haftalar arasını kapsayan fetal dönem başlar. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir.
Nöral tüp (beyin ve spinal kord) gelişir. Sindirim sistemi, kalp ve dolaşım sistemi oluşmaya başlar. Göz ve kulaklar oluşmaya başlar. İnce kol ve bacak çıkıntıları oluşur.
Gebeliğin ilk 8 haftasında oluşan bu yapıya 'embriyo' denir. 9. haftadan doğuma kadar ise 'fetus' olarak adlandırılır. Gebeliğin gelişimsel süreçlerine 'trimester' (3 aylık dönem) denir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman fetal kelimesi, 'Fetüs ile ilgili olan,' şeklinde anlatılır. Yani bununla beraber fetüsün diğer bir anlamı şeklinde ifade etmek mümkündür. Bu bağlamda fetüs ise hamilelik döneminde 3 aydan başlamak suretiyle doğuma kadar canlıya verilen ad olarak ön plana çıkmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Gebeliğin 9. haftasından itibaren embriyo artık cenin ya da tıptaki adıyla fetüs olarak anılır. Farklı bir deyişle bebek, gebeliğin 9. haftasından doğuma kadar olan süreçte fetüs olarak anılır. Bu dönem fetal dönem ya da fetüs dönemi olarak tanımlanır.
Perinatoloji, 'Maternal-Fetal Tıp' olarak da adlandırılır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığında bir üst ihtisas dalıdır. Gebeler ve onların doğmamış bebeklerinin tanı ve tedavisine odaklanır. İlgi alanı, sorunlu ve yüksek riskli gebeliklerdir.
Prenatal Dönem sırasıyla: Ovum Evresi, Embriyo Evresi ve Fetüs Evresi olmak üzere üçe ayrılır. Ovum Evresi, döllenmeden ikinci hafta sonuna kadardır, Embriyo Evresi, üçüncü haftadan sekizinci haftanın sonuna kadardır, Fetüs Evresi ise üçüncü aydan doğuma kadar olan dönemi içerir.
Fetal büyüme, fetusun anatomik ölçülerinin zamanla değişimi olarak tanımlanır. Embriyonal dönemde erken gelişim esnasında, uterus içi gelişme büyük oranda fetal genlerle belirlenir, fakat boyut arttıkça gelişme çevresel veya epigenetik unsurların da etkisinde kalır.
Fetüsün boyu CRL ortalama 6 cm bebeğin boyu 8 cm kadar , kilosu 40 gramdır. Fetüsün hareketleri güçlenmiştir,fakat anne hala hissedemez. Kemik yapı artmış , kol,bacak belirginleşmiştir. Fetüsün hareketleri artmış, amnion mayinde yüzmeye başlamış , dönme hareketlerini yapar olmuştur.
Fetal Davranış nedir? Fetal davranış fetusun gözlenebilen aksiyonu veya dış uyarana verdiği reaksiyondur. Fetal hareket anne tarafından algılanabilir veya fetal davranışın en detaylı ve net şekilde izlenebildiği ultrasonla kaydedilebilir.
Gebeliğin dördüncü haftasından bu yana embriyo olarak adlandırılan bebek, bu hafta itibariyle artık fetüs olarak adlandırılır.
Gebeliğin dokuzuncu haftasından doğuma kadar süren fetal dönem vücudun hızla büyüdüğü ve organların olgunlaştığı bir devredir.
Fetal gelişme geriliği anne karnındaki fetüsün beklenen potansiyel büyüklüğüne ulaşamadığı durumu ifade etmektedir, fetüsün normal oranda gelişmediği anlamına gelir. Gelişme geriliğine sahip fetüsler, aynı hafta içindeki diğer fetüslere kıyasla çok daha küçüktür.
Sonuç: İnsan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embriyodur. Yumurtayla spermin birleşmesiyle oluşan zigot (tekhücreli embriyo) ilk bölünmesini yapıyor.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Doğumda bebeğin çıkması ve plasentadan ayrılmasıyla, bebek kendi hazır sistemlerini kullanmaya başlar. İlk nefesle beraber, dolaşım sistemi de bu damar ve kapakçıkların devre dışı kalmasıyla tamamen değişerek, erişkindeki halini alır. Bu damarlardan, kalpte olanı, doğumdan sonra 1-2 gün içinde kapanır.
• Fetal solunum hareketleri
Yarım saat içerisinde yarım dakika ya da daha fazla süreli olarak gerçekleşen, anne karnındaki bebeğin düzenli solunum hareketlerinin varlığı değerlendirilir.
Antenatal dönem, hamileliğin tespiti ile doğuma kadar geçen süre içinde annenin ve fetüsün periyodik kontrollerinin yapıldığı dönem ve bu işlemlerin yapılmasına verilen isimdir. Anne adayı gebeliğini öğrendiği andan itibaren kontrollerini düzenli bir biçimde yaparsa antenatal dönem yaklaşık 1-9 aylık bir periyottur.
Fetal izlemin düşük yanlış negatif oranı olarak yansıtılan oran, normal test sonucunun 1 hafta içindeki ölü doğum insidansı olarak tanımlanır.
Fetal anomali anne karnında gelişmekte olan bebeğin dünyaya geldiğinde fiziksel görünümünü etkileyecek ya da organları ve sistemlerinin işlevini bozan tüm bozukluk ve sakatlıklar olarak tanımlanır.
Embriyo 8'inci haftada hareket etmeye başlar
Onuncu haftadan sonra artık anne karnındaki bebek 'fetus' olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri