Tüm bu gelişim dönemleri zigot, embriyo ve fetüs gibi farklı özel tıbbi terimlerle tanımlanır. Farklı bir deyişle yumurtanın döllenmesiyle oluşan zigot, daha sonra embriyo ve doğuma kadar olan süre boyunca da fetüs olarak adlandırılır.
İlk sekiz haftanın bitimiyle, 9.-40. haftalar arasını kapsayan fetal dönem başlar. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. Rahminizdeki embriyo, büyük bir süratle büyüyor. Bu zamanda bebeğiniz yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde ve insandan çok minicik bir kurbağa yavrusuna benzer.
EMBRİYO – FETUS
Döllenmeyi takip eden 3 hafta içinde blastokist, küçük bir top (embriyo) haline gelir. İlk sinir hücreleri şimdiden oluşmuştur. Gebeliğin ilk 8 haftasında oluşan bu yapıya 'embriyo' denir. 9. haftadan doğuma kadar ise 'fetus' olarak adlandırılır.
Bu dönemde embriyo 27-31 mm boyutlarına ulaşmıştır. Sekizinci haftanın sonunda embriyo dönemi biter, fetal dönem başlar. Bu dönemden sonra doğuma kadar gebelik ürünü fetus olarak adlandırılır. Fetal dönemle birlikte erken gebelik kaybı riski de azalmaya başlar.
Anne karnında gebeliğin ilk 10 haftasına embriyonal dönem, bebeğe embriyo denilir. Bu dönemde bebeğin tüm organlarının gelişimi tamamlanır. Fetal dönem 10. Gebelik haftasından doğuma kadar geçen süredir.
İlgili 30 soru bulundu
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Sonuç: İnsan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embriyodur. Yumurtayla spermin birleşmesiyle oluşan zigot (tekhücreli embriyo) ilk bölünmesini yapıyor.
Embriyo 8'inci haftada hareket etmeye başlar
Onuncu haftadan sonra artık anne karnındaki bebek 'fetus' olarak adlandırılır.
Beyin embriyo döneminde gelişmeye başlar
Fetus ve hayatı için en önemli organlardan olan beyin, diğer organlar gibi embriyo döneminde oluşmaya ve şekillenmeye başlar.
Zigot ana rahminde gelişmeye başlar ve bu sayede embriyonal süreç başlamış olur. Zigotun gelişiminden sonra embriyo meydana gelir ve bu süreç 2-8 haftayı kapsar. 9. haftadan itibaren canlı fetüs adını alır.
A) Zigotun embriyoyu oluşturması mayoz bölünme ile gerçekleşir. B) Döllenme olayı döl yatağında gerçekleşir. C) Embriyonun gelişimini tamamladığı yer döl yatağıdır.
Prenatal Dönem sırasıyla: Ovum Evresi, Embriyo Evresi ve Fetüs Evresi olmak üzere üçe ayrılır. Ovum Evresi, döllenmeden ikinci hafta sonuna kadardır, Embriyo Evresi, üçüncü haftadan sekizinci haftanın sonuna kadardır, Fetüs Evresi ise üçüncü aydan doğuma kadar olan dönemi içerir.
Gebeliğin 9. haftasından itibaren embriyo artık cenin ya da tıptaki adıyla fetüs olarak anılır. Farklı bir deyişle bebek, gebeliğin 9. haftasından doğuma kadar olan süreçte fetüs olarak anılır. Bu dönem fetal dönem ya da fetüs dönemi olarak tanımlanır.
Fetus, üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır.
Plasental geçişin başlamasıyla; anne kanındaki besinler, oksijen ve su plasenta ve göbek kordonu yoluyla cenine geçerken, ceninin vücudunda oluşan karbondioksit ve atık maddeler de aynı yolla anneye transfer edilir.
İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Bebeğin kalbi altıncı hafta itibariyle şekillenmiş olur. Bebeğin en hızlı geliştiği evre de bu 5 – 6 haftalık döneme denk gelir. 6 haftalık bebeğin boyutu yaklaşık 4-5 mm kadardır. Kalbi taslak olarak oluşmuştur.
Pek çok anne adayı, boş kese ne zaman dolar sorusuna yanıt arar. Esasında doğum kesesi, hiçbir zaman boş olmaz. Kesenin oluşması için döllenmiş bir yumurta ve bu döllenme işlemi sonrasında meydana gelen bir embriyo gerekir. Bu nedenle de hamilelik gerçekleştikten sonra boş kese diye bir durum söz konusu olmaz.
İlk haftalarda bebeğin kilosu 1-2 gr şeklinde artarken daha sonraki haftalarda bebeğin kilosu haftada yarım kilo alacak düzeye ulaşmaktadır. Doğuma yaklaşılan haftalarda bebek daha hızlı kilo almaya başlayacaktır.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir. Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer.
Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Anne karnında 2 aylık gebelik görüntüsünde bebek hala ters bir C şeklinde duruyor. Önceki haftaya nazaran daha dik duran başı, bedenine göre hala büyük ve bedeniyle neredeyse aynı boyda. Bebeğin kalp atışları bu hafta ultrasonda görülebilir. Kol ve bacak oluşumları ve göz kısmı net görülebilir.
Hamilelikte 1 ay bebek görüntüsü için vajinal ultrason muayenesi gerekir. Embriyo; içinde amniyon sıvısının yer aldığı şeffaf bir baloncukta (amniyon kesesi) yüzen bir karides şeklindedir. Hamilelik kesesi oluştuktan sonra beraberinde bebekte yolk kesesi oluşmuştur. Ancak 1 aylık gebelik muayenesinde bu kese görünmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri