Sabunlaşma sayısı tayini, yağın ayarlı ve bilinen miktarda potasyum hidroksitle tamamen sabunlaştırılıp, ortamdaki kullanılmayan KOH, ayarlı asit çözelti ile titre edilmesi ile tespiti esasına dayanır. Sabunlaşma sayısı tayini, sabit yağlar, uçucu yağlar, balsam, mum ve reçinelerde yapılır.
Bütün yağların SAP değeri vardır ve sabunlaşma katsayısını bulmak için SAP değerini 1000'e bölmek bize kullanılacak Potasyum Hidroksitin yağa oranını verir. Örneğin, ortalama SAP değeri 190 olan bir yağda, 1 gram yağ başına 190/1000 = 0.190 g Potasyum Hidroksit gerekir.
Esterlerin su alarak alkol ve asitlere ayrışması reaksiyonudur. Sabunlaşma esterleşmenin tersi olan bir reaksiyondur. Sabunlaşma denilince esterlerin Hidrolizi akla gelmektedir.
О Yağlar veya genel olarak esterler, derişik sodyum hidroksit veya soda çözeltisiyle uzun zaman kaynatılırsa karşılık gelen alkol ile asidin tuzuna dönüşürler, yani hidroliz olurlar. Bu işlem, yağların sabunlaşması olarak adlandırılır.
İyot sayısı, 100 g yağdaki çift bağların doyurulması için gerekli iyodun gram cinsinden ağırlığıdır ve doymamışlık derecesinin bir göstergesidir. İyot sayısı yağ endüstrisinde, yenebilir sıvı ve katı yağların oksidatif stabilitesini kabaca değerlendirmek amacıyla bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
İyot sayısı tayini, reaksiyona etkisi olmayan bir çözücü içinde çözündürülen yağın belirli bir süre iyot çözeltisi ile reaksiyona bırakılması ve süre sonunda ortamda kalan iyot miktarının nişasta indikatörü eşliğinde sodyum tiyosülfat çözeltisi ile geri titre edilerek bulunması esasına dayanır.
Sabunlaşma indisi 1 gram yağı sabunlaştırmak için gereken KOH'ın miligram cinsinden miktarı sabunlaşma indisidir. Yani 1 gram yağdaki hem serbest yağ asitlerini hem de gliserid halinde bulunan yağ asitlerini nötralize etmek için gereken KOH miktarıdır.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Saponifikasyon (Sabunlaşma): Nemli ortamlara gömülen ya da sıvı ortamda kalan cesetlerde meydana gelen nadir bir değişikliktir. Genellikle deri altı yağ dokusundan zengin bölgelerde meydana gelir. Çoğunlukla lokal olarak gelişen bir değişikliktir.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
Serbest yağ asitlerinin kostikler hızlı bir şekilde tepkimeye girmesi ve sabunlaşma oluşmaktadır. Kaynatma veya karıştırma devam ettikçe yağ içindeki asitler serbest hale geçerek suyla kostik sayesinde birleşir ve bildiğimiz sabun olur.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir. Belirtiğimiz bu PH değerleri cildimizde kullanacağımız sabunlar için en ideal değerlerdir.
Sabunlaşma sayısı, 1 gram yağı sabunlaştırmak için gereken potasyum hidroksitin (KOH) miligram cinsinden miktarını ifade eder.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
✔ Bir gliserol, iki yağ asidi ve bir fosfat grubundan oluşmuş lipitlerdir. ✔ Gliserol ve fosfatın bulunduğu kısım baş, yağ asidi kısmı ise kuyruk yapısını oluşturur. ✔ Hücre zarının yapısına katıldığından yapıcı - onarıcı olarak kullanılırlar. ✔ Hücre zarının temel yapısını oluştururlar.
Trigliseritler bir gliserol molekülü ile üç molekül yağ asidinin ester bağlarıyla bağlanması sonucu oluşur. Gliserol ile yağ asitleri arasında üç ester bağı kurulur. Doymuş, doymamış yağlar ve mumlar bu gruba girer.
Kimyasal açıdan olumlu ortamı bulunan toprak veya su içerisinde ceset sabunlaşır. Cesette mevcut yağlar, yağ asidi ve gliserin haline geçerek parçalanır. Yağ asitleri ve cesedin bulunduğu yerde bazik maddeler mevcutsa, sabunlaşma meydana gelir.
Bir yüzey aktif madde olarak faydalı özellikleri olan bir renksiz bir tuzudur. Genellikle, ilgili sülfonatlann bir karışımı olarak üretilir. Bu çamaşır yıkama detergent.Most sodyum dodesil-önemli bir bileşeni dodesil grubu (C12H25) dallanmamış, yani doğrusal alkilbenzensülfonatların üyesi olmasıdır.
Sodyum hidroksit geleneksel olarak sabun yapımında kullanılır (soğuk işlem sabunu, sabunlaştırma). Sodyum hidroksit, on dokuzuncu yüzyılda sıvı ürün yerine sert bir yüzey için yapıldı çünkü Sodyum hidroksitin depolanması ve taşınması daha kolaydı.
Sodyum stearat, suda çözünen, bazı çamaşır sabunlarının ana bileşeni olan ve özellikle gliserin fitillerinde, kozmetik ürünlerinde ve bazı diş macunlarında kullanılan beyaz toz halinde bir tuz olan C17H35COONa'dır. Nedir?
KOH'in mg cinsinden miktarına asit indeksi (asit sayısı) denir. 100 gram yağda bulunan serbest yağ asitlerini nötrleştirmek için gereken 1 N alkali çözeltisinin ml cinsinden miktarı ise asit derecesidir.
Yağlardaki asit sayısı ise, 1 gram yağın nötr hale getirilmesi için gerekli olan potasyum hidroksidin veya sodyum hidroksidin miktarının miligram olarak ağırlığını ifade etmektedir. Serbest yağ asitliği, yağlar için önemli bir kalite göstergesidir. Yağların raf ömrünü takip etmek için bu değer kullanılmaktadır.
Kostik indirimi, sabun içerisinde kostik ile tepkimeye girmeyen yağ miktarını belirten kavramdır. Örneğin 100 gr zeytinyağından sabun yaptığımızı düşünelim. 100 gr yağın tamamını sabunlaştırmak için gerekli kostik miktarı: (100 gr zeytinyağı) x (0.1355) = (13.55 gr kostik) şeklinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri