Fıkhî bir meselenin dinî-hukukî hükmünü açıklayan cevap. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
Fetva (Arapça: فتوى), geleneksel olarak sosyal bir soruna, dini otoriteyi temsil eden müftünün anlayışına göre, dinin bu soruna yaklaşımını yansıtan ve caizdir, ya da caiz değildir şeklinde bir sonuç ve hüküm cümlesiyle bitirilen cevabına denir.
Sözlükte, bir olayın hükmünü açıklayan, zor meseleyi çözen kuvvetli cevap anlamına gelmektedir. Terim olarak ise fıkhi bir meselenin hükmünü öğrenmek için sorulan soruya verilen cevap anlamına gelir. Bu cevap yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir.
Fetvâ, bir meselenin hükmünün müftü (şeyhülislâm) tarafından araştırılarak verilmesi işlemidir. Yiğit, genç, kavî anlamındaki fetâ kelimesinden türemiş olan bu kelime, müşkil bir meselenin verilen cevapla güçlü bir şekilde izahının yapılmasını da anlatmaktadır.
Fetva, dinin açık hükmünün bulunduğu bir konuda isteniyor ise bu hükmün aktarılması/beyan edilmesi, açık hüküm bulunmayan konularda ise istinbat/ictihad yoluyla verilir. Buna göre gerçek anlamda müftî içtihad şartlarını taşıyan âlim demektir.
İlgili 29 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu, aldığı kararlar, yayınladığı mütalaalar ve verdiği fetvalarla ülkemizde sahih dini bilginin referansıdır. Kitap ve sünnetin rehberliğinde İslam kültür ve medeniyetinin engin ilmi mirası ışığında günümüz insanının ihtiyaç ve beklentilerine yönelik hizmetler sunma gayretindedir.
Fıkhî bir meselenin dinî-hukukî hükmünü açıklayan cevap. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
Konuya geçmeden önce, fetvâ ve kazâ (yargı) kavramları üzerinde kısaca durmak istiyoruz. Bilindiği üzere fetvâ, şer'î amelî konularda sorulan sorulara müftü tarafından verilen cevaptır.
Vatandaşlar, "www.turkiye.gov.tr" adresine eklenen 'Dini Soru Sor' bölümünden, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarına ulaşabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, "Alo Fetva" hattının kapatılmasının ardından vatandaşların dini konulardaki sorularını e-Devlet üzerinden yanıtlayacak.
Öz. Bilindiği gibi fetva şer'i ameli konularda sorulan sorulara müftü tarafından verilen cevaptır. Kaza ise fıkhi bir terim olarak taraflar arasında ortaya çıkan dava ve anlaşmazlıkların usulüne uygun olarak hakim tarafından görülüp hükme bağlanmasıdır.
Geliştirilen Alo 190 Fetva Hattı sayesinde, gün içerisinde hangi il müftülüğünün ne kadar çağrıya cevap verdiği, soru soran müstefti ile görüşme süresi, çağrıların yoğunlaştığı zaman aralığı gibi hususlarda istatistikî bilgi alınabiliyor.
Ali, Zeyd b. Sâbit, Hz. Âişe, Abdullah b. Abbas ve Abdullah b. Ömer en çok fetva veren yedi kişi olup her birinin fetvaları kalın bir cilt oluşturacak kadar çoktur.
Kadere fetva verdirmek; insanın kendi hata ve yanlışı yüzünden, belaya davetiye çıkartması anlamındadır. Yani insan iradesini hayırdan yana değil, şerden yana kullanırsa, Allah, bunu belasız ve cezasız bırakmaz.
Fetva (efti), yani ifal babından isimdir. (eftli fi'l-mes'ele) demek, "o konu hakkındaki hükmü açıkladı" demektir. hakkında sorduğu suale Müftü tarafından verilen cevaba "FETVA~'. denir.
Helalliği şüpheli şeylerden uzak durmak anlamındaki vera ve ihtiyat hâli sıradan dindarın takvasıdır. Alt derecedeki takva, fetva tabiriyle sembolize edilen zahiriliğin alternatifi görülmüştür. “Fetvayı kalbinden iste.” (Ahmed b.
fetva mecmualarının toplumun çeşitli katmanları ve geçmiş ile gelecek arasında bilgi aktanmını sağlaması dır. , hukuk kurallarının açıklığa ve anlaşılırlığa kavuşmasında önemli bir araçtır. Gerek kadının. gerek halkın hukuki konularda fetvaya başvurdukları bilinmektedir.
Diyanet İşleri Dini Soruları Cevaplama Hattı Olan Alo Fetva.
Diyanet İşleri Başkanlığı 190 Fetva Hattı
190 hattını arıyorum bir türlü ulaşamıyorum kaç zamandır bir konu hakkında bilgi almak istesem hiçbir zaman Diyanet fetvaya ulaşamıyorum daha ne kadar bekleyeceğim din hakkında bilgi almak için?
Diyanet İşleri BaşkanlığıDini Soru Sor.
Fıkıh kitaplarına uymayan fetvalar yanlıştır. Bunlara bağlanmak caiz değildir. İslâm bilgilerini öğrenmeden, bilmeden, âyet-i kerime veya hadîs-i şerif okuyup da, bunlara kendi kafasına, kendi görüşüne göre mana verenlere İslâm âlimi denmez.
İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte.
Osmanlı Devleti'nde meşihat makamı içerisinde fetva işlemlerini yürütmekle görevli birim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
“Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu” sorusuyla yayımlanan ve 871. fetvada, “baldızla zina yapmanın nikâhı düşürmeyeceği” belirtildi. Kuran'da, zinaya ilişkin “Zinaya yaklaşmayın.
17 Fetvalar I, s. 34. 18 2015 yılı Aralık ayı itibarıyla Kurul, bir başkan, 15 üye, 32 uzman ve 18 uzman yardımcısı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. hususta yurt içi veya yurt dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan yararlanmak, gerektiğinde bu alanlarda hizmet satın almak ve sonuçlarını Başkanlığa sunmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri