Fiberli somun ne işe yarar? Fiberli somun, sarsıntı ve titreyiş olan yerlerde gevşemeyi önlemek için fiberi ile sıkıştırılan ve gevşemeyi çok zor halen getiren bir somun çeşididir.
Fiberli somunlar, inşaat ve montaj alanlarında yaygın olarak kullanılan özel bir tür somun çeşididir. Fiberli somunlar, güçlendirilmiş fiber malzemelerin kullanıldığı bir yapıya sahiptir. Bu somunlar, genellikle metal veya plastik somunlara göre daha yüksek dayanıklılık ve güç sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
Fiberli somun ürününün kullanımı oldukça pratiktir. İki parçalı yapıya sahip olan bağlantı elemanına cıvata sıkılır ve cıvatanın yiv kısmına fiberli somun anahtar ile sıkılır. Sıkıldıktan sonra cıvatanın üzerine plastik kısmı geçeceği için fiberli somun işlevini görmeye başlayacaktır.
600°C'a kadar sıcaklıklara dayanıklıdır. Mekaniksel kopma ve büzülme mukavemeti oldukça iyidir.
Gevşemeyi önlemek için kullanılan fiberli somun, yaylı rondela, kontra somun ve benzer ürünler gevşer .
İlgili 43 soru bulundu
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Flanşlı Somun Özellikleri
Bu flanş, somunun bağlantı noktasındaki yükleri daha geniş bir alana yayarak gerilimi azaltır. Böylece, bağlantı elemanının üzerinde oluşabilecek gerilmelerin etkisi en aza indirilir.
Bir kilit rondelası Metrik dişli KM(L) kilit somunları, yatakları bir mile yerleştirmek için kullanılır. Bir sıkma anahtarının kullanılabilmesi için çevrelerinde eşit aralıklarla yerleştirilmiş dört yuvaya sahiptirler.
Fiberli Altı Köşe Somun Din 985 (10 ADET FİYATIDIR)
Ürünlerin iç çap ölçüleri mm cinsinden tanımlanır. Örneğin M3 3mm iç çap ölçüsünü ifade eder. Fiberli somunun iç kısmında plastik hammaddeden yapılmış bir bölüm bulunur. Bu sayede yalıtım gerektiren yerlerde sızdırmazlık özelliği oluşur.
Pul, bir civatanın veya somunun altına yerleştirilen ve basınç dağılımını sağlamak için kullanılır. Düz veya şekilli metal parçadır. Somun ise, bir cıvatanın ucuna sıkıştırılarak bağlantıyı sabitleyen dişli bir parçadır.
Ağırlıklı olarak çelikten yapılırlar. Dayanımlarına göre, örneğin 4, 6 veya 8 gibi sayılarla sınıflandırılırlar.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
8.8 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 ya da CK35 malzemelerinden imal edilmektedir. 8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir.
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
Kör somun, mobilya üretiminde kullanılan önemli bağlantı elemanlarıdır. Kör somunlar, çekmeceler, masa ayakları, menteşeler ve dolaplar gibi mobilya parçalarının montajında yaygın olarak kullanılır. Metal levhalar, profil kesimleri, kanallar ve diğer metal parçaların bağlantı noktalarında da kör somunlar tercih edilir.
Kontra somunlar, çeşitli endüstrilerde ve uygulama alanlarında kullanılır. Otomotiv, havacılık, elektronik, makineler, inşaat gibi birçok sektörde tercih edilen bir bağlantı elemanıdır. Ayrıca, ev kullanımlarında da kullanılabilir, özellikle mobilya montajı veya diğer vidalama işlemleri için ideal bir seçenektir.
Sert ve ağır malzemelerin bağlantısında kullanılan takviyeli somun, genellikle pullar ile birlikte kullanılır. Diğer somunlara göre sert ve güçlendirilmiş bir malzemedir. Özellikle ağır sanayi ürünlerinin montaj ve de montajın da tercih edilir.
Vidalama veya montaj işlemlerinde cıvatanın veya vida ucunun yerinden çıkmasını önlemek için kullanılır. Yüksek titreşimli veya darbeli ortamlarda kullanılan uygulamalarda, cıvatanın veya vida ucunun gevşemesini engellemek için tercih edilir.
- Yaylı trapez somunları esas olarak, boşluğu yok etme,sessizlik ve titreşim önleyici işlevlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte yüksek iletim hassas iletim ekipmanları için kullanılır.
Farklı parçaların birleştirilmesinde kullanılan cıvatanın güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarına somun denilmektedir. Farklı sektörlerde adı somun vida olarak da kullanılmaktadır.
1.İnsert Somun bir ürünü sıkıca sabitlemek için enjeksiyon kalıplamada yaygın olarak kullanılır.
Bilyalı vidalı miller; somun ile mil arasında yer alan boşlukta yataklanan bilyalar sayesinde daha az sürtünme kuvvetiyle hareketi sağlarlar. Hassas bir vida olarak yapılan dişli mil ise helezonik yapıdaki kanalları sayesinde bilya yataklarının rahat hareketine olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri