Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Egzersiz de fibromiyalji semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.
Kesin bir tedavisi bulunmayan fibromiyalji, çeşitli ilaçlar ile belirtileri kontrol altında tutmaya çalışılınır. Egzersiz, gevşeme, stres azaltıcı önlemler de durumun kötülememesine yardımcı olabilir ve hastalığı stabilize kılabilir.
Aşırı yumuşak ya da aşırı sert yataklarda vücut destek bulamayacağı ve hareket etmesi kısıtlanacağı için en uygun sertlik olarak orta sert yataklar öne çıkmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Hastaların zihin yapısı puslu, bulanık olarak adlandırılabilecek bir durumda olabilir. Hastalardaki bilişsel bozukluklar; hatırlamada sorun, yavaş konuşma gibi sorunların meydana gelmesine yol açabilir. Aşırı Sıcak veya Soğuk Hissetme: Fibromiyalji, vücut sıcaklığının ayarlanmasında soruna neden olur.
Fibromiyalji atakları nasıl olur? Fibromiyalji atakları, bu duruma ait semptomların ani, şiddetli ve yoğun olduğu dönemleri içerebilir. Bu ataklar, soğuk hava, stresli bir olay, hormonal değişiklikler, aşırı yorulma veya yanlış beslenme sonucu ortaya çıkabilir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Fibromiyalji tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar; Ağrı kesiciler: Doktorunuz tarafından ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler önerilebilir. Aşırı ağrı durumlarında özel reçeteye tabi bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Fibromiyalji tedaviye cevap veren bir hastalıktır. Evinizde uygulayabileceğiniz 5 önemli tavsiye: 1️⃣ - Gluteni kesin! 2️⃣ - D Vitamini takviyesi alın 3️⃣ - Magnezyum takviyesi kullanın 4️⃣ - Omega 3 takviyesi 5️⃣ - Zerdeçal tüketmelisiniz Dr.
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
En az 3 hafta süren ve günde 2 kere girilen termal sıcak su kürleri, sıcaklıkları, içerdikleri mineraller ve radyoaktivite özellikleriyle fibromiyalji hastalığının iyileşmesinde bedenin gevşemesini sağlayarak önemli rol oynuyor.
Bu duruma ön ayak olabilecek hastalık ve bakterilerden örnek verecek olursak; grip ve zatürre hastalığının yanı sıra Salmonella ve Şigella gibi bakterilerin yol açtığı sindirim sistemi enfeksiyonları ve Epstein-Barr virüsü, fibromiyalji sendromunu tetikleyen etmenler arasındadır.
Uyku düzenine dikkat etmek ve rahatlatıcı bir uyku ortamı oluşturmak önemlidir. Isı ve Soğuk Uygulamaları: Sıcak duşlar, sıcak su torbaları veya soğuk paketler kullanarak ağrılı bölgelere uygulama yapmak, ağrıyı hafifletebilir. Diyet: Bazı kişiler için beslenme de fibromiyalji semptomlarını etkileyebilir.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Modern Tıbbın gelişmiş olmasına ve ilaçlara rağmen fibromiyaljinin başarıyla tedavi edilebildiği söylenemez. Fibromiyalji hastalarının çoğu birçok doktora ve kliniğe başvurur. Modern tıp yaklaşımında hala hastalar için herhangi bir yardımcı tedavi de yoktur.
Fibromiyalji için henüz kesin bir tedavi yoktur. Tedavi süreci bunun yerine semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanır. Bunun için ilaçlar, kendi kendine bakım yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılır.
(8) yaptıkları çalışmada, 10-65 yaş arası, inatçı, non-spesifik ağrı şikayeti olan ve fibromiyalji, Kronik yorgunluk sendromu ya da depresyon tanısı alan hastaların %93'ünde D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koymuşlardır.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Bu da, boyun ve bel ağrılarının ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Soğuk hava ayrıca, fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarının da nüksetmesinden sorumlu olabilir.
Ağrıya daha duyarlı hale gelmeye neden olan fibromiyaljinin sebebi beyindeki bazı kimyasalların anormal seviyelere gelmesi ve merkezi sinir sisteminin (beyin, omurilik ve sinirler) vücutta taşınan ağrı mesajlarını işleme biçimindeki değişikliktir. Fiziksel ve duygusal stres ile tetiklenmektedir.
Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı ile görülen ve uyku bozukluğu, halsizlik, kaslarda hassasiyet, yorgunluk ile seyreden, yumuşak dokuda romatizmal ağrı olarak tanımlanır. Özellikle vücudun belirli noktalarındaki hassasiyet ile kendini gösterir.
Fibromiyalji kendiliğinden geçer mi? Fibromiyalji tedavisinde temel hedef belirtileri yönetebilmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bunun için uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle ayrıca geleneksel ve doğal yöntemlerle hastalığın tamamen tedavisi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri