Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Sedan araçlarda olmaz zaten, hatchback ve station araçlarda olur arka silecek. HB ve SW araçlarda bakıyorlardır ama yalnızca bu varsa hafif kusurlu geçersin. Muayeneden sonra da sök, sonrakine kadar Allah kerim. HB ve SW araçlarda bakıyorlardır ama yalnızca bu varsa hafif kusurlu geçersin.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Birçok ülkede araçların muayeneden geçebilmesi için işlevsel bir stepneye sahip olmaları gerekmektedir. Fakat TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerde stepne ağır kusur olmadığı için muayene için sadece hafif kusur sayılır.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Emniyetsiz: Yapılan muayene sonrasında aracın, can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksiklerinin tespit edilmesi halidir. Bu durumda, aracın durumu en yakın "Trafik Zabıtası"na bildirilir. Aracın "Emniyetsiz" olduğuna dair rapor verilir.
Gerekli tüm malzemelerin olduğu bir ilkyardım çantası, üçgen reflektörler, uygun boyutta ve son kullanma tarihi geçmemiş bir yangın söndürme tüpü ve stepne bunların başlıcaları olarak sayılabilir. Muayene sırasında hepsinin aracınızda olup olmadığı kontrol edilir.
Özellikle kış aylarında silecek suyu olmadan çıkılan yolculukların tehlikeli olabileceğini belirtmekte fayda var. Ön camın çizilmesini ve su kanallarındaki kireçlemeyi önler.
Cam suyu olmadan silecekleri çalıştırdığınızda hem cam yüzeyi hem de silecekleriniz zarar görebilir. Camlarda biriken toz ve kirler, kuru bir silecekle silindiğinde camı çizebilir. İnatçı lekeler cam yüzeyine yayılarak camlarınızın daha da kirli gözükmesine neden olabilir.
Aracınızın ücretsiz muayene tekrarı, bir önceki ücretli muayene tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı vardır.
Cam suyu kullanmanın önemi yaz-kış fark etmeksizin her dönemde önemlidir. Ancak özellikle kış aylarında camda don oluşmasını önlemek ve cam temizliğini rahat yaparak görüş açısını genişletmek için antifrizli cam suyu, her araç için olmazsa olmaz bir gerekliliktir.
Cam suyu üzerinde -21 dereceye kadar donmyacağı belirtilmiş olmalıdır. İçinde metil alkol bulunan cam suyu antifirizi, donmama özelliğini metil alkolden aldığı için bu oran da önemlidir.
Silecek suyu için rahatlıkla içme suyu doldurabilirsin, ben yazları genellikle musluk suyu dolduruyorum, kışları ise antifiriz.. Yaz-kış antifrizli su kullanın,çünkü antifriz paslanmayı önler.Sürekli şişe kullanmak da paslanmaya yol açar.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
Ancak lastiğin üretim yılı muayene sonucunu etkileyen faktörlerden biri değildir. Ancak 4 yıldan uzun süre kullandığınız lastiklerin aşınması güvenliğiniz için tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Nitekim bu tür aşınma emareleri aracın muayeneden geçememesine neden olabilir.
Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar. Bu durumda kişileri pek fazla etkilemez. Yangın tüpleri her araçta olması gereken tüpler olarak biliniyor.
Plaka aydınlatma lambaları hafif kusur, 2 hafta önce muayeneden bu şekilde geçtim ben de fark etmeden gitmiştim sürpriz oldu. Yanmıyorsa hafif kusur geçer. Beyaz veya sarıdan farklı renkte yanarsa ağır kusur kalır.
Otomobillerde yangın tüpü ağır kusur değildir.
Tüv Türk muayene vizeden hafif kusurlu olarak geçecektir. 2023 yılında da bu şekilde olacak olsa da gelecek yıllarda bu durum değişebilir ve zorunlu hale gelebilir.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far camlarının ya da reflektörlerin matlaşması, Cam içlerinde buğu ve nem olması Far yükseklik ayarlayıcısının olmaması veya sorun olması Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Araçların hatasız şekilde muayeneden geçmesi için motosiklet ve lastik tekerli traktör harici tüm taşıtların yangın tüpü bulundurması gerekir. Yangın tüpünün bulundurulmaması ağır kusur değildir ve muayene geçişinde sorun oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri