Fibromiyalji genellikle orta yaştan itibaren görülür ve yaşlandıkça ortaya çıkması riski artar. Bununla beraber fibromiyalji çocuklarda da görülmüştür. Bu potansiyel faktörler arasında enfeksiyon, ya da geçmişteki bir hastalık fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya semptomlarını daha da ağır hale getirebilir.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıkabilir. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkili bulunmuştur. Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar veya yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabilir.
Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur? Fibromiyalji atakları sırasında ağrı genellikle daha belirgin ve yoğundur. Genellikle kaslarda, eklemlerde ve yumuşak dokularda hissedilir. Atak dönemlerinde kronik yorgunluk hissi daha belirgin olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Egzersiz de fibromiyalji semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.
Fibromiyalji genellikle orta yaştan itibaren görülür ve yaşlandıkça ortaya çıkması riski artar. Bununla beraber fibromiyalji çocuklarda da görülmüştür. Bu potansiyel faktörler arasında enfeksiyon, ya da geçmişteki bir hastalık fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya semptomlarını daha da ağır hale getirebilir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Fibromiyalji, kaslarda ve bağ dokularında ağrı, hassasiyet ve sertlik ile karakterize kronik romatizmal bir hastalıktır. Fibromiyaljide vücut ağrıları yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı ve uyku bozuklukları da görülür. Tedavi edilmediği durumlarda yaşam kalitesinin düşmesine ve kişinin iş gücü kaybı yaşamasına neden olur.
Hastaların zihin yapısı puslu, bulanık olarak adlandırılabilecek bir durumda olabilir. Hastalardaki bilişsel bozukluklar; hatırlamada sorun, yavaş konuşma gibi sorunların meydana gelmesine yol açabilir. Aşırı Sıcak veya Soğuk Hissetme: Fibromiyalji, vücut sıcaklığının ayarlanmasında soruna neden olur.
Fibromiyalji sendromu günlük yaşam aktivitelerini etki- leyen ve bazı fiziksel semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir yumuşak doku hastalığıdır. Bunun yanında D vita- mini eksikliği ve/veya yetersizliğinde ortaya çıkan semptom- lar fibromiyalji sendromunun belirti ve bulgularıyla benzer- dir.
Fibromiyalji'nin görülme sıklığı nedir ve kimlerde görülür? Toplumun yaklaşık % 2'sini etkilemektedir. Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 25-55 yaşlar arasında ve kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Bu hastalık çocuklarda ve yaşlılarda da görülmektedir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Fibromiyalji (Kas Romatizması) Ağrıları
Ağrı, ayırt edici bir fibromiyalji belirtisidir ve vücudun etrafındaki çeşitli kaslarda ve diğer yumuşak dokularda hissedilir ve hafif bir ağrıdan, şiddetli ağrıya kadar değişebilmektedir. Kas romatizması nedeniyle, vücudunuz; normal bir acıya bile aşırı tepki verebilmektedir.
Fibromiyalji Sendromu tanısı ise ancak konusunda uzman bir hekim tarafından konulabilir. Tanı klinik muayene ve hastanın yakınmalarının değerlendirilmesi ile konulur. Bu hastalığın tanısı için hiç bir özel tanı testi yoktur ve tüm laboratuvar tetkikleri de normaldir.
Fibromiyalji, tedavisi için sık kullanılan yöntemlerden biri psikoterapidir. EMDR Terapisi, bilişsel davranışçı terapi iyi sonuç veren tedavi yöntemleri arasındadır. Özellikle kişinin geçmişte yaşamış olduğu travmalarının yok edildiği EMDR Terapisi fibromiyalji tedavilerinde çok olumlu yol alınmasına yardımcı olmuştur.
Sıcak banyo yapın…
Sıcak banyo gergin kaslarınızı gevşeterek ağrıyı azaltır, daha kolay hareket etmenize ve daha sağlıklı uykuya yardımcı olur.
Yaygın ağrı ve hassasiyet durumu söz konusu olduğunda, kişiye fibromiyalji tanısı konulabilir. Geçmiş dönemlerde 18 farklı alanı içeren tetik noktalarından en az 11 tanesinde yaygın ağrı ve hassasiyet söz konusu olduğunda, fibromiyalji tanısı konulmuştur.
Fibromiyalji belirtileri ve onunla ilgili problemlerin şiddeti değişebilir veya zamanla azalarak kaybolabilir. Stresle semptomlar kötüleştirir.
De Souza ve ark. tarafından yapılan bir klinik çalışmada, magnezyum takviyesinin fibromiyalji hastalarında ağrıyı azalttığı ve kas tonusunu düzenlediği gösterilmiştir. Magnezyum takviyesi ayrıca, hastaların günlük aktivitelerini yaparken hissettikleri zorluğu ve yorgunluğu azaltmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri