Sol el engelliler 10.02 kodoyla otomatik vitesli araçları alabiliyor. Araç otomatik vitesli olduğundan alınan aracı araç sahibi dahil sürücü belgesi olan herkeste kullanabilir.
Raporda otomatik vites ve el tertibatlı araç kullanabilir gibi ibareler var. Bunlara bağlı kodlar bulunuyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak 102 kodu olarak Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz şeklinde bir ibare daha eklenmiş.
10.02 araç uyarlama kodu, yani aracın özelliği. 78 yönetimsel bir kısıt, yani sürücüye verilmesi gereken kısıt kodu. Aslında 78 kısıt kodu verilen birine 10.02 araç uyarlama kodu da verilmeli ama çoğu heyet bunu anlamadığı için vermiyor. Sadece 10.02 kodu varsa kişi engelsiz olup, otomatik vitesli araç kullanabilir.
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
H sınıfı ehliyeti, engellilere verilen bir ehliyet türüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Eski sistemde, yani 2016 yılının öncesindeki sistemde H sınıfı ehliyet vardı. Bu engelli ehliyeti olarak geçiyordu ve birçok muaflık durumu için alınması şarttı. Trafik kanunu üzerinde yapılan değişiklik sonrasında ise artık engelliler için de A ve B sınıfı ehliyetler söz konusu oldu.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Sol bacağı ampüte olan bireylerin B Sınıfı Engelli Sürücü Belgelerinde de bu hususun yer alması durumlarda, tertibat veya aparat olmadan araç kullanılabilir. Bunun dışında, Sağlık Raporunda ve B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesinde belirtilen aparatlar olmadan aracın kullanımı mevzuata aykırıdır ve cezai işleme tabidir.
Kişilerin görme keskinliğinin yetersiz olduğuna ve/veya göze ait bir hastalığa dair bir şüphe söz konusu olduğunda, uzman tabip tarafından muayene edilir.” hükmü yer almaktadır. (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
bulunan 12 numaralı alanlardan; 63, Sürücü Kısıtlamaları: 01.01, 01.02, 01.05, 01.06, 01.07, 02, 03.01, 03.02, 61, 62, rapor alınması gerekip gerekmediği kısıtlama kodundan anlaşılacaktır.
Pratisyen tabip/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından yalnızca gözlük (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
Personel ve Yük Yükseltici (Manlift) ehliyetinin kodu 105.35 dir. Loder (Yükleyici) belgesi kodu 105.11 dir.
Sadece otomatik vitesli araç kullanmak üzere sürücü belgesi alanların, aynı sınıf manuel vitesli araç kullanmak üzere sürücü sertifikası getirmesi halinde, harç alınmaz. İndirimsiz değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı tam olarak alınır. Sürücü belgesi kısıt kodu (104) kaldırılarak yeni sürücü belgesi verilir.
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
sürücü kursuna gitmeniz gerekmiyor aile hekimine gidip sevk alacaksınız yetkili bir hastanede aile hekiminin sevk ettiği doktorlara çıkacaksınız hastaneden aldığınız raporla il sağlık müdürlüğünde heyete gireceksiniz buradan aldığınız raporla emniyete gidip ehliyetinizi değiştireceksiniz.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
Engelli raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereklidir. Aynı şekilde raporda kesin olarak %40 ile %89 arasında engel oranına sahip olduğu belirtilmelidir. Aracı satın alan bireyin engel düzeyine göre araçta bazı düzenlemelerin yapılması gerekli ise, 'Tertibatlı araç kullanılır' ibaresinin geçmesi gerekir.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
H sınıfı ehliyet yani diğer adıyla Engelli sürücü belgesi, engelli kişilerin özel tertibatlı araba ve motosiklet türü araçları kullanabilmesi için almaları gereken sürücü belgesidir. 17 yaşını dolduran her engelli birey, engel durumuna göre bu sürücü belgesini alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri