Egzersiz yapın ve hareket edin Büyük kas gruplarını kullanarak kalp hızını biraz artıran tüm aerobik aktiviteler fibromiyalji ağrılarını azaltırlar. Yapılması en kolay ve insan doğasına en uygun olan aktivite yürüyüştür.
Hastanın yürüme ve ayakta kalma kapasitesi gün geçtikçe azalır. Giderek, bel, boyun ve sırt hareketleri iyice kısıtlanır. Bu durum, tüm vücut fonksiyonlarını etkileme potansiyeline sahiptir.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüme, yüzme, havuz egzersizleri ve bisiklete binme gibi egzersizlerin yararlı olduğu bildirilmektedir.
Her gün 30 dakika yürüyüş yapmak eklem ağrılarını, kas sertliği ve iltihapları azaltır. Yürüyüş akciğerdeki oksijen dolaşımını artırır ve akciğerlerin ve solunum yollarının daha iyi çalışmasını sağlar. Kan şekerini düzenlemede yürüyüşün koşudan daha çok faydalı olduğu görülmüştür.
İlgili 38 soru bulundu
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
Fibromiyalji genellikle orta yaştan itibaren görülür ve yaşlandıkça ortaya çıkması riski artar.
Uyku bozuklukları, düşme ya da motorlu araç kazası gibi büyük fiziksel travmalar, ruhsal travmalar, bazı viral hastalıklar, romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi bazı romatizmal hastalıkların fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler olduğu bilinmektedir.
Fibromiyalji atakları, fibromiyalji ile ilişkili belirtilerin sayısı ve yoğunluğunda geçici süre ile yaşanan artışa denilir. Genelde ağrı ve yorgunluğun kötüleşmesi ile karakterizedir. Uykunun daha da bozulması, kol ve bacaklarda şişlik, sindirim sorunları, uyuşma ve karıncalanma hisleri artabilir.
Fibromiyalji tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar; Ağrı kesiciler: Doktorunuz tarafından ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler önerilebilir. Aşırı ağrı durumlarında özel reçeteye tabi bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Ama genellikle fibromiyalji sırtta daha ağırlıklı olur. Eğer vücudun eklem yerlerinde, bileklerde oluyorsa, bu ileride açığa çıkabilecek immünolojik bağışıklık sistemiyle ilgili iltihaplı romatizmanın aynı zamanda habercisidir. Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Anti-epileptik gruptan gabapentin molekülü içeren ilaçlar bazen tercih edilebilir. Antidepresan grubundan ise amitriptilin, fluoksetin, paroksetin, sertralin molekülleri kullanılabilmektedir.
Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Belli kişilik özelliğinde daha çok ortaya çıkar. Fibromiyaljili hastalar; hassas, duygusal ve kırılgan bir psikolojik yapıya sahiptir.
Her gün aynı saatte kalkmak ve yatmak fibromiyalji ataklarının önüne geçmek için fayda sağlar. Bunların dışında sağlıklı beslenmek, orta seviyede düzenli egzersiz atakların oluşumunu engelleyen unsurlardır. Ayrıca çeşitli ilaç tedavileri yararlı olabilir.
Fibromiyalji Nedenleri
Stres, kaygı, depresyon, ağır çalışma temposu, aşırı egzersiz yapmak, rutubetli ve soğuk ortam, uyku bozuklukları, uzun süre bilgisayar kullanımı gibi birçok durumla ilişkilidir.
Fibromiyalji ilerleyince ne olur? Fibromiyalji kronik bir ağrı sendromudur ve ilerlediği takdirde semptomları daha da artabilir. İlerleyen fibromiyalji vakalarında ağrı şiddeti artabilir ve yaygın hale gelebilir. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü gibi diğer semptomlar da artabilir.
Fibromiyalji'nin görülme sıklığı nedir ve kimlerde görülür? Toplumun yaklaşık % 2'sini etkilemektedir. Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 25-55 yaşlar arasında ve kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Bu hastalık çocuklarda ve yaşlılarda da görülmektedir.
Ağrı algısı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle fibromiyalji ağrısı yanma, acıma, sızlama, hassasiyet, batma, karıncalanma, üşüme, kasların burkulması yada kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Fibromiyaljide şikayetler günden güne hatta gün içinde bile değişkenlik gösterebilir.
Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur. İlaçlar, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ağrıları yönetmeye yardımcı olabilmektedir. Kas romatizması, vücutta kalıcı bir hasara neden olmaz. Ancak yakınmaları en aza indirmek için kasları ve eklemleri güçlü tutmak önemlidir.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Sabah erken saatte yürüyüş yapmanın etkisiyle akşam yürüyüşlerinin etkisi farklı... Akşam yürüyüşlerinde kaslar açılmış ve gevşemiş olacağı için daha az sakatlanma yaşanır. Yaşlı bireylerin akşam yürüyüşleri yapması daha güvenlidir. Buna karşın sabah yürüyüşleri gün içindeki konsantrasyonu artırır ve enerji verir.
Orta tempolu bir saatlik yürüyüş, ortalama 250-350 kalori yakmanızı sağlar. Bu da bir ayda ekstaradan 7500-10000 kalori harcamanıza yardımcı olur. Her gün 1 saat tempolu yürüyüş yapmak, kilo verme sürecine destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri