Farmakolojik tedavide en sık antidepresanlar (amitriptilin, siklobenzaprin, duloksetin, milnasipran) ve antikonvülsanlar (pregabalin, gabapentin) kullanılır.
Duloksetin ve Milnasipran
Fibromyalji tedavisinde kullanımı onaylanmış depresyon giderici ilaçlardır. Antidepresan ilaçlar, kaygı ve stres bozukluklarını gidererek sadece psikolojik gerginliği değil, aynı zamanda bu nedenle gelişen kas gerginliğini de azaltmayı amaçlarlar.
Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
Fibromiyalji sendromu kronik ve yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı ile kendini gösteren, yorgunluk, anksiyete, uyku düzensizliği, depresyon, irritabl bağırsak sendromu ve baş ağrısı gibi belirtilerin eşlik ettiği, hassas nokta olarak nitelendirilen belli başlı anatomik bölgelerde hassasiyetin çok fazla hissedildiği ...
İlgili 40 soru bulundu
(8) yaptıkları çalışmada, 10-65 yaş arası, inatçı, non-spesifik ağrı şikayeti olan ve fibromiyalji, Kronik yorgunluk sendromu ya da depresyon tanısı alan hastaların %93'ünde D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koymuşlardır.
Fibromiyalji sendromu (FMS) kronik ve yaygın ağrılarla karakterizedir. FMSli hastaların önemli bir kısmında eş zamanlı psikiyatrik bir bozukluk saptanmaktadır.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
En az 3 hafta süren ve günde 2 kere girilen termal sıcak su kürleri, sıcaklıkları, içerdikleri mineraller ve radyoaktivite özellikleriyle fibromiyalji hastalığının iyileşmesinde bedenin gevşemesini sağlayarak önemli rol oynuyor.
De Souza ve ark. tarafından yapılan bir klinik çalışmada, magnezyum takviyesinin fibromiyalji hastalarında ağrıyı azalttığı ve kas tonusunu düzenlediği gösterilmiştir. Magnezyum takviyesi ayrıca, hastaların günlük aktivitelerini yaparken hissettikleri zorluğu ve yorgunluğu azaltmıştır.
Yan etki ve bağımlılık riskini azaltmak için minimum dozlarda ve kısa sürelerle kullanılır. Antidepresanlar: Antidepresan ilaçlar bazen fibromiyalji ile ilişkili anksiyete veya depresyonu tedavi etmek için kullanılır. Bu ilaçlar ayrıca uyku kalitesini arttırmaya ve kronik ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
Depresanlar kullanıldığında, etkiler genellikle ataksi, anksiyoliz, ağrı kesici, sedasyon veya uyku hali ve bilişsel/hafıza bozukluğunun yanı sıra bazı durumlarda öfori, ayrışma, kas gevşemesi, kan basıncını düşürme veya kalp atış hızı ile solunum hızında değişme ve antikonvülzan.
Antidepresan, antiankisiyete ilaçları kullanırken doğru ve etkin B2-B6-B12 vitamini, magnezyum destekleri almak fayda sağlayacaktır.
Magnezyum taurat:
Magnezyum-taurin bileşiğidir. Taurin beyin yüzeyini sakinleştirir, bağışıklık sistemi hücreleri ve şeker metabolizmasında görev alır. Ağır stresi, kronik hastalığı ve ağır enfeksiyonu olan hastalarda, fibromiyalji, beyin sisi ve kronik yorgunlukta iyi bir seçimdir.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Fibromiyalji atakları genellikle stres, enfeksiyon veya fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir.
Bu duruma ön ayak olabilecek hastalık ve bakterilerden örnek verecek olursak; grip ve zatürre hastalığının yanı sıra Salmonella ve Şigella gibi bakterilerin yol açtığı sindirim sistemi enfeksiyonları ve Epstein-Barr virüsü, fibromiyalji sendromunu tetikleyen etmenler arasındadır.
Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur. İlaçlar, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ağrıları yönetmeye yardımcı olabilmektedir. Kas romatizması, vücutta kalıcı bir hasara neden olmaz. Ancak yakınmaları en aza indirmek için kasları ve eklemleri güçlü tutmak önemlidir.
Selenyum içeriği yüksek olan besinler; mantar, ayçiçeği çekirdeği, ton balığı, somon, beyaz ve kırmızı et, tam buğday ekmeği, kuruyemişler, yağlı tohumlardır. Magnezyum için ise yeşil yapraklı sebzeler, muz, fındık gibi yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kakao, avokado, tam tahıllar, deniz ürünleri tüketilebilir.
Aerobik egzersizler: Yürüyüş, yüzme gibi.
Haftada 2-3 gün 20 dakika/gün ile başlanmalıdır. Yürüyüş açık alanda veya yürüme bandında olabilir. Düzenli olması ve hafif hızlı olması önemlidir.
Hastaların zihin yapısı puslu, bulanık olarak adlandırılabilecek bir durumda olabilir. Hastalardaki bilişsel bozukluklar; hatırlamada sorun, yavaş konuşma gibi sorunların meydana gelmesine yol açabilir. Aşırı Sıcak veya Soğuk Hissetme: Fibromiyalji, vücut sıcaklığının ayarlanmasında soruna neden olur.
Fibromiyalji, tedavisi için sık kullanılan yöntemlerden biri psikoterapidir. EMDR Terapisi, bilişsel davranışçı terapi iyi sonuç veren tedavi yöntemleri arasındadır. Özellikle kişinin geçmişte yaşamış olduğu travmalarının yok edildiği EMDR Terapisi fibromiyalji tedavilerinde çok olumlu yol alınmasına yardımcı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri