Sıcak hava apareyleri, toplu kullanım alanlarını belli bir sıcaklıkta tutmak için kullanılan cihazlardır. Kanatlı borulardan oluşur ve bu kanatlı borular adeta baca etkisi yaratır. Kaset içine yerleştirilen borulara giren soğuk hava ısınır, ısınan hava kasetin üstüne yükselerek ortama verilir.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
Çarpık dişlerin tedavisinde sık kullanılan sabit aygıtlardan biri de diş telleridir. Metal, seramik gibi malzemelerden üretilebilen diş telleri, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılır. Bu aygıtlar, tedavi boyunca hastanın ağzında kaldığı için sabit aparey olarak adlandırılır.
Aparey, genelde ısıtma sistemlerinde toplu kullanım mekânlarının istenilen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemler olarak tanımlanabilir.
Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli aparey çeşitleri arasından bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli yapılır. Ağız içi hareketli apareyler, üzerine konulan yaylar ve vidalar ile dişleri düzeltirken hastaya da dilediği zaman apareyi çıkarma avantajı tanır.
İlgili 21 soru bulundu
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Genellikle metal ve şeffaf diş teli gibi dişlerin yüzeyine yerleştirilen ve tedavi süresince çıkarılamayan apareyler olarak bilinen ağız içi apareyler, her yaşta rahatlıkla kullanılmaktadır. Ortodontik muayeneden sonra doktorun ve hastanın beklentilerine göre şeffaf ve metal teller kullanılabilir.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Headgear apareyi,
Üst çenenin ileri olduğu vakalarda üst çene gelişimini frenler, Çapraşık ya da fırlak olan ön dişlere yer açmak amacıyla arka dişleri geriye doğru iter, Arka dişlerin hareketinin istenmediği durumlarda, bu dişlere uygulanan kuvvetleri etkisiz bırakmak amacıyla kullanılır.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Ayrıca sert yiyecekleri direkt ısıramaz ve kıramazsınız. Yapışkan gıdaları da tüketemezsiniz. Ancak ağız içi sabit apareyleri kullanırken yediğiniz gıdaların tellerinize zarar vermemesine özen göstermelisiniz. Katı gıdaları keserek tüketmeli, gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
Ağız içi sabit apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Aparey, ortodontik tedavilerinde kullanılan düzeneklere verilen isimdir. Sabit ve çıkarılabilir olan bu aygıtlar, sahip oldukları vida ve yaylar ile ağız ve çene üzerine baskı uygular.
Aparey Neden Takılır? Sabit olan apareyler ortodonti tedavileri için kullanılmakta olan katkı sağlayan tedavi seçeneklerindendir. Bunlar genel olarak çenenin dar olması, üst üste binmiş olan dişler, çenenin ileri kısımda ya da geride olması, çapraşık düzensiz dişler gibi durumların tedavisi için tercih edilmektedir.
Yay kullanımı bireylerde dişlere uygun yer açmak ve çapraşık diş durumlarını düzenlemek için önemlidir. Dişler arasına yay yerleştirilerek arada boşluğun oluşmasına yardımcı olur. Bireyler başlangıçta bir ağrı hissedebilir ve bu durum normaldir. Yay görevini yerine getiriyor anlamını bize göstermektedir.
Şeffaf aparey, dişlerde çapraşıklık, aralık ve dizilim bozukluğu problemlerinin tedavisinde kullanılan ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir.
Şeffaf aparey tedavi fiyatları 2021 yılı ücretleri 1.500$ ile 4.000$ arasında değişmektedir. Şeffaf aparey fiyatları, diş teli tedavilere göre daha pahalıdır. Çünkü kullanılan şeffaf plak kişiye özel üretilerek sürekli olarak değiştirilir.
İdeal ortodontik tedavi için apareyleri daimi kullanmak esastır. Gün içerisinde ne kadar uzun süre kullanırsanız tedavi sonucunuz o kadar hızlı gerçekleşecektir. Günlük ağız dışı apareyi kullanma sürenizin minimum 20 saat olması tedavinizin etkili olmasını sağlayacaktır.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Çene iskeletinde problemlerin olması veya dişlerin yapılarının bozulması gibi durumlarda; SSK ile diş teli yaptırmak mümkündür ve devlet hastaneleri tedavi masraflarını karşılamaktadırlar.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri