1-Fikri mülkiyet haklarının tescil edilebileceği bir müessese yoktur. Bir sanat eserinin kamuya sunulmakla koruması başlamış olur. Sınai mülkiyet haklarında ise bir tescil müessesi kurulmuş olup, bunu merkezi Ankarada bulunan Türk Patent Enstitüsü yerine getirir.
Fikri mülkiyeti iki ana başlık altında inceleyebiliriz: Sınai mülkiyet hakları ve telif hakları. Sınai mülkiyet hakları; teknolojik buluşlar, modeller, mal ve hizmetlerin ticari markaları, endüstriyel tasarımları ve coğrafi işaretleri kapsamaktadır.
Başvuru: Bir fikri mülkiyet hakkı, ilgili kurum veya kuruluş tarafından yapılan başvurular aracılığıyla alınır. Değerlendirme: Başvuru, ilgili kurum veya kuruluş tarafından değerlendirilir ve uygunsa onaylanır. Kayıt: Onaylandıktan sonra, fikri mülkiyet hakkı kaydedilir ve belirli bir süre boyunca geçerlidir.
Daha önce de ifade edildiği gibi Fikri Mülkiyet Hakları, Telif Hakları ve Sınai Haklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu hakların sahiplerine gerekli imtiyazları hukuki olarak sağlayabilmesi için yasal süreçlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yasal süreçlere genel olarak tescil işlemleri adı verilmektedir.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
İlgili 26 soru bulundu
Özel hukukun kapsamına giren hakların bir türü olarak fikrî haklar, malvarlığına ait mutlak haklardandır ve sahibine inhisari yetkiler tanır.
1.3.
Sınai mülkiyet haklarında korumanın sağlanması için, ilgili patentin, tasarımın, markanın vs. Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirilmesi gerekmektedir. Sınai mülki haklar 5 gösterge etrafında incelenebilir: 1) Patent, 2) Faydalı model, 3) Marka, 4) Endüstriyel tasarım ve 5) Coğrafi işarettir.
Fikri haklar, ilim-edebiyat eserleri, musiki eserleri, güzel sanat eserleri ve sinema eserlerinden doğan haklar ile bunlara bağlı komşu hakları kapsar. Sınai haklar ise marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, tasarım, patent ve faydalı modeller ve benzer modellere ilişkin hakları ifade eder.
Yaratıcı çaba sonucunda oluşan her türlü gayri maddi varlık şeklinde tanımlanan Fikri Mülkiyet, ülkelerin öncelikle teknolojik ilerlemelerini, sonrasında uluslararası ticari ilişkilerini, yatırım kararlarını ve tüm bunların sonucu olarak da ekonomik büyümelerini etkileyen önemli bir unsurdur.
Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Görevleri
Patentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapar.
Fikri mülkiyet ihlali fikri mülkiyet hakkının ihlalidir. Yani fikri mülkiyet hakkı sahibinin izni olmadan üçüncü bir kişi tarafından ilgili hakka konu marka, logo, tasarım, patentin kullanılması, fikri mülkiyet ihlali olarak tanımlanmaktadır.
Fikri Mülkiyet Örnekleri
Telif hakları, patentler, yararlı modeller, tasarımlar, markalar, coğrafi işaretler, yeni bitki çeşitleri, entegre dönem topografyaları, biyoteknoloji, gen teknolojisi, bilgisayar programları, veri tabanları ve hatta ticari sırlar misal verilebilir.
Tapu sahipleri, mülkiyeti bir başkasına devredebilir. Söz konusu gayrimenkulden yararlanma hakkı olunan bu duruma kuru mülkiyet hakkı ya da çıplak mülkiyet hakkı denir. Ancak kuru mülkiyet sahibi olan kişiler, taşınmazı bir başkasına kiraya veremez veya intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemez.
Marka patent tescili, miras yolu ile intikal edebilmektedir. Marka patent tescilinin miras yolu ile intikal halinin sicile kaydı için; mirasçılık belgesi veya noter tarafından onaylanmış örneğinin Kuruma sunulması gerekmektedir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ise Profesör Ernst Hirsch tarafından hazırlanmış ve 1952 yılında yürürlüğe girmiştir. 1952'de yürürlüğe giren 5846 sayılı kanun ise 1983, 1995, 2001, 2004 ve 2007 ve 2008 yıllarında değişikliğe uğramıştır.
Fikri Mülkiyet, telif ve sınaî hakları kapsar. Aynı zamanda fikri mülkiyet, bir kişi veya kuruluşa ait olan bir fikir ürünü olup o kişi ya da kuruluş, sonradan, bunu serbestçe paylaşmayı veya kullanımını belirli biçimlerde kontrol etmeyi tercih edebilir.
TTK'nın 342. ve 581. maddelerine göre, üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dahil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir.
Telif hakları, patentler, faydalı modeller, tasarımlar, markalar, coğrafi işaretler, yeni bitki çeşitleri, entegre devre topografyaları, biyoteknoloji, gen teknolojisi, bilgisayar programları, veri tabanları ve hatta ticari sırlar fikri mülkiyet şemsiyesi altındadır.
Fikri mülkiyet hakları ülkesel olarak korunmaktadır. Ülkesellik ilkesine göre, bir fikri mülkiyet hakkı, hangi ülkede korunması isteniyorsa o ülkenin mevzuatı çerçevesinde ve sadece o ülkenin sınırları içinde korunur. Maddi mülkiyetten farklı olarak, fikri mülkiyet hakları süreye tabidir.
Instagram telif hakkı ihlali, hesabınızda size ait olmayan bir metin, görsel, ses veya video dosyası paylaşmanız durumlarda karşılaşabileceğiniz bir sorun. Fikri mülkiyet hakkı ihlaline giren bu durum Instagram Topluluk Kuralları İhlali olarak yorumlanır ve birtakım cezai yaptırımlar gerektirebilir.
Fikri haklar; sınai mülkiyet hakları, marka, patent, coğrafi işaret, endüstriyel tasarım olmak üzere beşe ayrılır.
Fikri haklar uzmanı çalıştığı firma ya da kurumun patent, marka, tasarım, model ve coğrafi işaretli ürünlerin tescil işlemlerini ve takibini yapan kişidir.
Fikri mülkiyet hakkı tam olarak gerek sınai gerekse de bilimsel, edebi, sanatsal alanlarda kişilere ait olarak ve belirli bir yaratıcılık düzeyi sonucunda ortaya çıkan faaliyetler sonucu doğan, yaratıcılığını ortaya çıkaran bireylere yasal olarak büyük haklar tanıyan ve yasalarla bunun korunmasını sağlayan haktır.
Sınai mülkiyet haklarından olan markalar 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile düzenlenmiştir. Ticaret unvanı ve işletme adı ise Ticaret Kanununda düzenlenmiş olup, bunlar markaya oranla daha zayıf bir korumaya sahiptir. Marka hakkı kullanım yoluyla veya tescille kazanılır.
Marka, patent ve tasarım gibi sınai mülkiyet hakları ise bazı istisnalar dışında tescile dayalı bir sistem ile korunmaktadır. Bu tescil ise ülkemizde diğer pek çok ülkede olduğu gibi bir kamu tüzel kişisi tarafından yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri