EN BÜYÜK TEMPORAL LOBA SAHİP KARA MEMELİSİDİR Temporal lob, beyinin sesleri işlemekten ve hafızayı kodlamaktan sorumlu kısmıdır.
Fil Hafızası – Bu dev gibi, biçimsiz görünen hayvanların kocaman kafalarında taşıdıkları kocaman bir beyin var. İnsanlar bazen ya bu kocaman cüsseden veya kocaman kafadan dolayı, onun olağanüstü bir hafıza gücüne sahip olduğunu düşünerek, hafızası güçlü insanları “Fil hafızalı” şeklinde tanımlıyorlar.
Hayvanlar dünyasının en zeki üyelerinden biri olan filler güçlü hafızaları ile bilinir. Filler sürülerindeki 30 kadar aile üyesini tanıyabilir. Ayrıca kuraklık dönemlerinde alternatif besin ve su kaynaklarının yerini hatırlayabilirler.
Filler ayrıca kara memelileri arasında en büyük mutlak beyin boyutuna ve vücut boyutuna göre en büyük temporal lobuna sahiptir; temporal lob, beynin sesleri işlemekten ve hafızayı kodlamaktan sorumlu kısmıdır. Fillerin hafızalarına bu kadar çok güvenmeleri, koruma çabalarını daha da gerekli kılıyor.
Fil beyninde insan beyninde olduğu kadar kortikal nöron ve sinaps bulunur ve bu miktar yunuslardan fazladır. Fillerin problem çözme yeteneği açısından yunuslarla aynı düzeyde olduğuna inanılır ve dolayısıyla birçok bilim insanı zekâ açısından filler ile yunusları aynı düzeyde görür.
İlgili 28 soru bulundu
Fillerin bir başka özelliği de çok gelişmiş bir hipokampus ev serebral kortkese sahip olmaları. Hipokampus duygularla ilişkilendirilir ve uzun dönemli hafızaya önemli tecrübeleri aktararak hatırlama ve anı oluşturmada etken rol oynar.
Ortalama olarak, bir filin beyni bir insan beyninden üç kat daha büyüktür; 1,4 Kg ağırlığındaki insan beyninde 100 milyar civarında nöron varken, 5 Kg ağırlığındaki fil, yaklaşık 250 milyar nörona sahip bir beyin taşımaktadır.
Filin beyni 4,5 ilâ 5,5 kg ağırlığındadır. Ağırlığı 1,6 kg olan insan beyni ile karşılaştırıldığında filin beyni daha büyük olsa da oransal olarak daha küçüktür. Doğduktan hemen sonra fil beyni erişkinlikte ulaşılan ağırlığın %30 ilâ 40'ı arasındadır.
Ekim ayında yayınlanan çalışma ile fillerdeki kanser hastalığının çok az görülmesinin altında yatan nedenler açıklanmıştır. Araştırma sonuçları göre; fillerin genetik yapısında ekstra genlerin bulunduğu ve bu genlerin tümörlerin büyümesini durdurmada önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.
Bugün 12 Ağustos Dünya Fil Günü. Ekosistemin olmazsa olmazı filler, yaşamın devamlılığı için tahmin edilenden daha büyük önem taşıyor. Afrika orman fili, Batı ve Orta Afrika'nın yoğun yağmur ormanlarında ağaçlarda daha fazla karbon depolamasına yardımcı oluyor ve gezegenin en hayati ekosistemlerinden birini koruyor.
Sanılanın aksine, fillerin değil yunusların en güçlü hafızaya sahip hayvanlar olduğu belirlendi. Yunuslar 20 yıl sonra bile "eski dostlarının" ıslıklarını hatırlayabiliyor.
Yaklaşık 8000 kg ağırlığında..
Fillerin insanlarla ortak özellikleri oldukça fazladır. Örneğin aileleri konusunda oldukça hassastırlar. Özellikle sürülerindeki yaşlı dişi filin bilgeliğine ve önderliğine ihtiyaç duyarlar. Tıpkı insanlar gibi üzülür, kızar ve mutlu olurlar.
Dünyadaki en büyük beyne sahip (ortalama dört buçuk kilo) olan fillerin popülasyonu son yıllarda giderek azalıyor. Bilim insanları Afrika'da kilometrekare başına düşen fil sayısının 0,58 ifade etti.
atasözünü biliyorsunuz? ''Fil unutmaz. (Elephants never forget.) '' Bu atasözünün iyi ve kötü anlamları var. Birini övmek için bu atasözünü kullanabilirsiniz. örneğin Öğretmeniz veya arkadaşınız ''Fil gibi unutmazsınız'', derse, ''Birşeyleri iyi hatırlarsınız'' veya ''Çok akılısınız'' demek olabilir.
Zeka, cesaret, saygınlık, barış gibi muazzam unsurları temsil eder ve birçok yerde figür olarak karşınıza çıkar. Buda'nın yedi hazinesinden biri olan fil, kişiye şans getirdiği gibi istikrarı ve huzuru da sağlar.
Kutup balinalarının kansere yakalanma oranı fillerden bile düşük. Yaşayan en büyük canlı olmalarının yanı sıra, 200 yıla aşkın ömürleri boyunca kansere yakalanmamaları aslında çok şaşırtıcı. Bilim insanları kutup balinalarının genlerini taradıklarında DNA'larının hasar görmesini önleyen mutasyonlarla karşılaştı.
Tüysüz köstebek fareleri, fare ve sıçan gibi diğer kemirgenlerin tersine ileri yaşlarda kansere yakalanmıyor. Uzmanlar hayvanın dokusunda HMW-HA adlı yapışkan şekerli maddeden bol miktarda bulunduğunu ve bu maddenin doku tamirinde rol oynadığını saptadı.
Halbuki mavi balina gibi devasa hayvanların metabolizması o kadar yavaştır ki, hata oranı da bir o kadar düşmüştür. Bu yüzden ömürleri içerisinde kanserleşmeye fırsat olacak hücre sayısı da o kadar azalmış olacaktır.
İnsan beyni, vücut ağırlığının sadece yüzde 2'sini oluşturmakla beraber enerjinin yüzde 20'sini tüketir (ortalama beyin ağırlığı 1400 gram civarındadır, ama Einstein'in beyni 1230 gramdı).
Yunus Balığı Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Afrika filleri, tüm memeliler arasında en uzun hamilelik dönemini yaşayan tür. 4 yılda bir doğun yapan bu filler, 22 ay kadar yavrularını karınlarında taşıyor.
Ahtapotlar kapalı dolaşım sistemine sahiptirler yani kan damarlar içinde kalır. Üç kalpleri vardır: vücutta kanın dolaşmasını sağlayan sistemik kalp ve her iki solungaçtan kanın geçmesini sağlayan iki solungaç kalbi. Hayvan yüzerken sistemik kalp etkin olmadığı için çabuk yorulur ve sürünerek ilerlemeyi yeğler.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Bir filin asla unutmadığını söylemek imkansız olur ancak büyük dostlarımız hayatta kalma arzusuyla ayrıntıları hatırlamak konusunda oldukça zekidir. Şurada Paylaş! Örneğin yaşlı Afrika filleri avcı hayvanların seslerini ve kokularını hatırlar. Hatta kokuları ve giysilerine bağlı olarak insan grublarını ayırabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri