Fil çapraz (diagonal) olarak istediği miktarda hareket eder. Filin hep aynı renkteki karelerde gidebildiğine dikkat ediniz. Eğer aynı karede iki Filiniz varsa hata yapmışsınız demektir! Filin önünde aynı renkten bir taş varsa fil o taşın üzerinden geçemez.
Fil, tahtada çapraz olarak önünde taş olmadığı müddetçe istediği kadar giden bir taştır. Fil rakip taşı, onun bulunduğu karenin üzerine gelerek ALIR. Bu durumda Beyaz Fil, Siyah Piyonu alabilir.
Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir. Filin hareket istikametinde rakibin bir taşı varsa fil bu taşı alır ve aynı kareye kendisi geçer.
Satranç oyununda fil her zaman çapraz gider ve kesinlikle önüne çıkan başka bir taşın üzerinden atlayamaz. Filin önüne çıkan rakip taşı oyuncu fil ile yiyerek oyundan çıkarabilir.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
İlgili 22 soru bulundu
At taşının L şeklinde hareket etmesi ve diğer taşların üzerinden atlayarak kareye ulaşması satranç oyununda birçok hareket ile yöntem uygulanmasını sağlamak için oluşturulmaktadır. Satrançta at taşının L şeklinde ilerlemesi ileri geri ve yan tarafa hamle yapmayı kolaylaştırmaktadır.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Fil önünde taş yoksa çapraz yönlerde istediği kadar gider. Satrançta kale nasıl gider? Kale ileri, geri, sağ ve sol yönlerde önünde engel olmadığı sürece istediği kadar düz gider.
Cevap. Cevap: C) şıkkı ayakları çarpık olduğu için.
Filler otçul memelilerdir ve filler zıplayamayan tek memeli hayvandır. Filler solunum için hortumlarını kullanırlar. Filler aynı zamanda su altında da hortumları sayesinde nefes alabilirler. Suda ilerlerken hortumlarını su üzerine çıkarıp nefes alabilirler.
Filler, yaşayan en büyük kara memelileridir. Günümüzde yaşayan 3 türü tanımlanmaktadır: Afrika Savan Fili, Afrika Orman Fili ve Asya Fili. İnsanlar gibi uzun bir ömre sahip olan fillerin yaşam süresi yaklaşık 60-70 yıldır.
Hızlı hareket eden filler ön ayaklarıyla koşuyor, arka ayaklarıyla yürüyor gibi görünürler ve yaklaşık saatte 18 km'lik bir hıza ulaşabilirler. Bu hızlarda diğer dört ayaklıların çoğu dörtnala hareket eder. Yay kinetiği fillerin hareketinin diğer hayvanlardan farkını açıklayabilir.
Bir fil günde ortalama 100 kilogram besin tüketir. Bu değer yaklaşık 70.000 kaloriye denk gelir. Bir insanın günlük enerji ihtiyacı ise 2.000-2.500 kaloridir.
Afrika filleri günde 250 kg bitki tüketip 50 kg dışkı üretiyor. Kenya'da dişleri için fil peşinde olanların yanı sıra dışkısı için olanların sayısı da artıyor.
Aynı zamanda filler et yiyen canlılardan değildir. Tamamen otlarla beslenen bir hayvandır. İri bir bedene sahip olan filler, otlarla besin ihtiyaçlarını karşılar.
Filler, yaşayan en büyük kara memelileridir. Günümüzde yaşayan 3 türü tanımlanmaktadır: Afrika Savan Fili, Afrika Orman Fili ve Asya Fili. İnsanlar gibi uzun bir ömre sahip olan fillerin yaşam süresi yaklaşık 60-70 yıldır.
Filin ayağının arka kısmı süngerimsi kalkık bir. topuktan oluşur ve yürürken büyük ölçüde ön beş parmağı üzerinde ilerler.
Neslinin tükenme riski çok yüksek
Kaçak avlanma ve ormansızlaşma nedeniyle nüfusları hızla küçüldü. 1970'lerde, Afrika'da bilinen 1.2 milyon fil vardı ancak kaçak avcılar ve habitat kaybı nedeniyle yok olmanın eşiğine sürüklendiler. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre; sayıları sadece 100 bin civarında.
Tek fil mat etmez. Aynı şekilde at da mat etmez. Öyle bir udrum oluştuğunda oyuncular otomatik el sıkışır ve sonuç berabere olur. İki at ile mat ise rakibin hatalı olarak tahtanın kenarında kalması ile mümkündür.
Namaz Sureleri Sırası
Namaz sureleri olarak adlandırılan 10 surenin namazda okunma sırası ise Fil suresinden Nas suresine doğrudur.
Filler suyu çok sever ve suyun kokusunu kilometrelerce öteden alırlar. Filler çok iyi yüzer. Yüzerlerken de hortumlarını şnorkel gibi kullanarak soluk alırlar.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri