Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, bir çok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır (uçar) ve bunun sonucunda şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder. Havadaki oksijen, oksidasyona (şarabın oksitlenmesine) yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır (yaşlanır).
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
literatür gözden geçirildiğinde karşılaşılan sonuç, açılan bir şarabın genelde 3 gün en iyi ihtimalle bir hafta kadar dayandığını, daha doğrusu içilebilir durumda kaldığını söylüyor.
10/15˚C aralığı ideal. 15/20˚C uzun süre yıllandırılmayacak, birkaç ay saklanacak şaraplar için kabul edilebilir. 20˚C üstünde şarap olması gerekenden daha kısa sürede yaşlanır, çünkü aroma bileşikleri sıcak ortamda daha hızlı hareket ederler.
Yok bozulmaz sadece biraz Agzi acik oldugu icin tadi hafif degisir. Beyaz Sarapmi yoksa Kirmizimi.
İlgili 26 soru bulundu
Cevap: Bozuk şarap öldürmez, ağız tadınızı ve keyfinizi kaçırır. Bir şarap birkaç gün sıcak ortamda kalarak hemen bozulmaz ama özellikle beyaz ve rozeler tazeliklerini, aromalarını yitirmeye başlar.
Sabit sıcaklık: Sağlıklı bir şekilde yıllanması için şarabın saklandığı sıcaklığı sabit olmalıdır. Türüne bakılmaksızın tüm şaraplar için önerilen ideal sabit saklama sıcaklığı 15-20 °C arasındadır.
Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur. Isı 10 C nin altına düştüğünde, şarap iyi bir şekilde yıllanmaz; 20 derecenin üstünde ise şarap erken yıllanır.
Şarap Mantarı İçine Düşerse Ne Olur? Mantar tıpa özellikleri sayesinde şarap kalitesi bozulmadan uzun yıllar saklanabilmektedir. Eğer mantar tıpa açma veya kapatma esnasında içine düşerse şayet bütün halinde düşmüşse ciddi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Eğer mantar kapaklı bir şarabınız varsa yatık pozisyonda durması önemlidir. Şarabın yıllanma süreci içerisinde hava temasından uzak tutulması gerekir. Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller.
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar.
Evet donar. Alkol oranı düşük olduğundan şarap votka, tekila, viski gibi donmadan kalamaz. Açılmış şarabı hava almayan plastik kutu/poşetlere koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Yıllanmak demek şarabın bir miktar okside olması ve buna rağmen daha da lezzetli hale gelmesi; yani meyvemsi özelliğini koruması, tanenlerinin yumuşaması, dengeli ve kompleks bir yapıda olması demektir. Şarap dünyasında sirkeleşmeden uzun yıllar şişede korunan şaraplara yıllanmış şarap denmiyor.
Sirkeleşme Hastalığı: Şaraplarda sirkeleşme denilen bu hastalığa presleme sırasında zedelenmiş üzümlerden şıraya geçen asetik asit bakterileri neden olmaktadır. Bunların başlıcaları; Acetobacter pateurianum, A. Ascendes, A. Vini acetati ve A. Xylsonides'dir.
İlk yapmanız gereken bozulduğundan şüphe ettiğiniz şarabı bir kadehe koyup, kadehi ışık alan bir noktaya doğru eğerek rengini incelemektir. Şarap canlı bir renge sahip ise bozuk değildir. Ancak aksine mat ve bulanık bir renk göze çarpıyorsa, o şarabı tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Köpüklü şarap, yüksek miktarda karbondioksit içerir. şarabın ikinci kez mayalanması ve bu işlem sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazının şişenin içinde kalması sağlanarak üretilir. Elde edilen şarap mantar sayesinde şişe içinde kalır, köpük oluşur.
“Şarabın ömrü kaç yıldır?” sorusunun yanıtı, şarabın saklanma koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Uygun sıcaklık ve nem koşullarına sahip, güneş görmeyen titreşimsiz bir ortamda muhafaza edilen şarapların yaklaşık 3 yılda tüketilmesi öneriliyor. Buzdolabına giren şarapta ise bu süre 3 haftaya düşüyor.
Şarap Saklama Koşulları
Şarabın saklandığı yer serin ve sabit sıcaklıkta olmalıdır. Tüm dünyada uygun saklama sıcaklığı 13 °C olarak kabul edilir ancak bu değer -sabit olmak koşulu ile- koleksiyonun niteliğine bağlı olarak 10 °C -16 °C arasında herhangi bir yerde de olabilir.
Şarap tıpası (Durdurucu)
Şarap tıpası, kalan şarap şişelerini soğutmadan önce kapatmak için önemli bir şarap aksesuarıdır.
Şarap Neden Yatık Saklanır? Şarap mantarla temas ettiği sürece mantarı ıslak tutacaktır. Ancak şarap mantara dokunmadığı zaman ıslanmayan ve dolayısı ile şişip şişenin ağzına tam oturmayan bir mantar olacak demektir.
Cevap: Şarabın adı ve yılı ne olursa olsun, “vitrin köşesinde” duran bir şarap kalitesini arttırarak yıllanmaya değil hızla bozulmaya mahkumdur. Şarabın kalitesini koruması ve daha da geliştirmesi için öncelikle taze içime değil yıllanmaya uygun bir şarap olması gereklidir.
Buzdolabın içerisinde nemli bir ortamın olmaması mantarların sertleşmesine ve esnekliklerini kaybetmesine neden olur. Büzülen mantar havayı şişenin içine sızdırır, şaraba zarar verir.
Şarap şişesinin içindeki havayı almayı sağlayan vakum cihazları mevcut bununla şişenin içindeki havayı alıp mantarını takıp 3 güne kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Başka bir yöntem ise daha küçük bir cam şişeye şarabı aktarmaktır. Şarabı küçük şişeye doldurduğunuzda şişe içindeki havayı dışarı atmış olursunuz.
Oksidasyonun hızı, şişedeki hava miktarına bağlıdır. Açılmış ve en uygun içme zamanı geçen şaraplar her geçen dakika kalitelerinden kaybettikleri için bu şarapları bir an önce içip bitirmek, en iyi ve keyifli seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri