Aynı zamanda filler et yiyen canlılardan değildir. Tamamen otlarla beslenen bir hayvandır. İri bir bedene sahip olan filler, otlarla besin ihtiyaçlarını karşılar.
Filler otçuldur ve yapraklar, sürgünler, meyveler, ağaç kabukları ve kökleri ile beslenirler. Afrika filleri daha çok yaprak, sürgün ve meyvelerle beslenmeyi tercih ederken Asya filleri yere yakın otlar ve köklerle beslenmeyi tercih eder. Günde yaklaşık 150 kg kadar besin tüketir ve 40 litre kadar su içerler.
Tarla Sera - Fillerin en sevdiği yiyecek olarak anılan marulanın yerel adlarından biri de fil meyvesi. | Facebook.
Meyve ve Sebzeler: Filler sebze ve meyveleri severler. Elma, muz, havuç, kavun gibi meyveler ve kabak, brokoli, lahana gibi sebzeler, onlara verilebilecek güvenli yiyecekler arasındadır.
Fil Yavruları Keçi Sütüyle Besleniyor - YouTube.
İlgili 18 soru bulundu
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler. *Yiyecek ve içecek aramak için yuvalarından 7-30 metre ayrılabilirler.
Hamilelik süresi 22 aya yakın sürüyor
Afrika filleri, tüm memeliler arasında en uzun hamilelik dönemini yaşayan tür. 4 yılda bir doğun yapan bu filler, 22 ay kadar yavrularını karınlarında taşıyor.
Eti yenmeyen kara hayvanları: Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı ...
Filler nispeten yavaş yaşlanır ve daha az yırtıcı hayvanın saldırısına maruz kalırlar. Bu nedenle fillerin ölüm nedeni çoğunlukla kaybettikleri son dişlerdir. Uzun yaşamları ile dikkat çeken filler son set dişlerini de kaybettikten sonra yaşlılıktan değil beslenemedikleri için açlıktan ölürler.
Filler, su içmek için suyu önce burunlarına yani hortumlarına çekerler ve daha sonra çektikleri suyu ağızlarına boşaltırlar.
Bir filin penisi 30 kg ağırlığa ulaşabilir ve kavrama yeteneğine sahip beşinci bir ayak görevi görebilir.
🔘 Dişi filler sürü halinde dolaşırken, erkek filler yalnızlardır ve sürekli sürü değiştirerek yaşarlar. 🔘 İnsanlar dışında çeneleri olan tek memeli fillerdir. 🔘 Erişkin bir Asya fili hortumunda 8.5 litre su barındırabilir.
Bir fil günde ortalama 100 kilogram besin tüketir. Bu değer yaklaşık 70.000 kaloriye denk gelir.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Günde 4 ila 6 saat uyuyan ve hayvanat bahçelerinde yaşayan fillerin aksine, doğal yaşam ortamlarındaki fillerin günde en fazla 2 saat uyuduğu ortaya çıkarıldı. Sürülerinin reisi olan dişi filler ise birkaç güne kadar uyanık kalabiliyor.
Bugün 12 Ağustos Dünya Fil Günü. Ekosistemin olmazsa olmazı filler, yaşamın devamlılığı için tahmin edilenden daha büyük önem taşıyor. Afrika orman fili, Batı ve Orta Afrika'nın yoğun yağmur ormanlarında ağaçlarda daha fazla karbon depolamasına yardımcı oluyor ve gezegenin en hayati ekosistemlerinden birini koruyor.
Fillerin ölüm zamanı da çok ibretlidir. Filler ölmeden önce ölecekleri zamanı hissederler.Ve acı çığlıklar atarak, yakındaki bir mağaraya doğru yola çıkarlar. O çığlığı duyan civardaki filler de mağaranın ağzında toplanır. Her biriyle vedâlaşıp, âdeta "helâllik"alan fil, kendi ailesiyle baş başa kalır.
İnsanlar gibi uzun bir ömre sahip olan fillerin yaşam süresi yaklaşık 60-70 yıldır. Hamilelik süreleri 22 ay olan filler, doğumdan sonra yavrularına uzun süre bakım ve anne sütü (en az iki yıl) sağlamaları ile insanlara ve diğer insansı maymunlara benzerler.
Yaklaşık 8000 kg ağırlığında..
Karada yaşayan hayvanların en irisi olan fil, “Asya (veya Hint) fili” (Elaphas maximus) ve “Afrika fili” (Loxodonta africana) adlarıyla ikiye ayrılır. Afrika fili Asya filinden daha iri ve ortalama 7,5 ton ağırlığında, 3-4 m. yüksekliğindedir; Asya fili ise 5 ton ağırlığında, 2,5-3 m. yüksekliğindedir.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Bu sırada anne her bir yavrusuna günde 10 litre civarında süt vermesi gerekiyor. 10 litre! Vahşi hayatta fil anneleri ortalama 70 yaşına kadar yaşıyorlar. Fillerde grupları dişiler yönetiyor ve her sürü içerisinde baskın olan bir dişi bulunuyor.
Bağırsaklarında bulunan bakteriler, fillerin yediklerini sindirmesini sağlamaktadır. Ağırlık : Afrika fili yaşayan kara hayvanlarının en irisidir; ağırlığı 7,5 tonu, omuz yüksekliği 3-4 metreyi bulur. Hindistan filinin ağırlığı 5 ton omuz yüksekliği 2,5–3 m dolayında, kulakları da Afrika filinkinden çok daha küçüktür.
Afrika eşeklerinin gebelik sürele- ri 12 aydır ve bu süre sonunda bir yavru doğururlar. Asya eşeğiyse 9-12 aylık bir gebelik süresi geçirir. O da tek yavru doğurur. Yeni doğan eşek yavruları, bir saat sonra kendilerini toparlar, ayağa kalkar ve annelerinin 70 Bilim ve Teknik Page 4 peşi sıra yürümeye başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri