Köpeklerde iç parazitler olduğunda tüketilen besinler köpeklerin vücuduna giremediği için köpekler sürekli aç hissederek hızlı yemek yiyebilir. Bu nedenle diğer tüm yeme bozukluğu türlerinde olduğu gibi hızlı yemek yiyen köpeklerin de veteriner hekimlerin kontrollerinden geçmeleri gerekir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Beyne yolladığı sinyallerde midede başka yer olmadığı ve tok olduğunu hissettirmek olan genin farklı varyasyonu ise kaygı yaratarak hep aç gibi köpeklerin yemek yemesine yol açar. Her ne kadar tek ırk üzerinden yapılan bir çalışma olsa da köpeklerin yarısından çoğu doymak bilmez bir açlığa sahiptir.
Gelişimin çok hızlı olduğu yavruluk dönemi sona erdiğinden, küçük ırk köpeklerin ırklarına özel ihtiyaçlarını karşılayan yetişkin köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Yetişkinlik evresinde öğün sayıları günde 2 - 3 şeklinde revize edilebilir.
Çok hızlı yemek yiyen ve hatta yiyecekleri çiğnemeden yutan köpekler, sindirim problemleri, kusma ve hatta mide torsiyonu (mide dönmesi) gibi ciddi hastalıklar yaşayabilir; hızlı yemenin yanı sıra bazı köpekler yiyeceklerine karşı aşırı korumacıdır ve onları korumak için saldırganlaşabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Köpek maması ideal olarak günde iki öğün şeklinde verilmelidir. Sabah ve akşam olacak şekilde köpeğin mama saati oluşturulmalıdır. Köpek maması miktar olarak da köpeğin kilosunun 2 katı olacak şeklide ayarlanmalıdır. Örnek olarak eğer köpeğiniz 5 kilo ise 5*2=10 gram mama verilmelidir.
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
"Can dostunuzun sağlığı ve konforu için, dört ila altı saatte bir tuvalete çıkmasını sağlayın." Standart çalışma günleri sekiz ila on saat uzunluğundadır, bu nedenle köpeği dışarı çıkarmak için öğle yemeğinde eve gidemiyorsanız, köpek yürütücü kiralamayı düşünebilirsiniz.
Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Bir köpek yiyecek olmadan yaklaşık 1 hafta hayatta kalabilir ancak bunun ciddi sonuçları vardır. Yemek yemeden 3-4 gün sonra, köpekler hastalığa yakalanmaya başlarlar. Proteinleri azaldıkça, vücutları yağları parçalamaya başlar ve bu, karaciğerlerinde yağ birikmesine yol açar.
Bu köpeğin kendisini güvende hissettiğinin bir işaretidir. Kendisini güvende hisseden köpek mutlu bir köpektir. Köpeklerin iyi niyetli kişilere yaklaşımı da daha farklıdır. Köpekler iyi olduğunu fark ettikleri kişiye yakın durma ve onu takip etme eğilimi gösterirler.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
3-) Genellikle ideal oran, KÖPEĞİN KİLOSU x 2 dir. Örnegin 10 kg lık köpek günde 10x%2= 200 gram 20 kg lık köpek günde 20x%2= 400 gram gibi. 4-) Yavru köpeklerin haricinde de bu miktarlar günde iki öğün (sabah ve akşam) olarak verilmelidir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
İnsanlar için güvenli olan musluk suyu, köpekler için de güvenlidir. Çoğu durumda, köpeğiniz için musluk suyu uygundur. Ancak, musluk suyunun ya da kuyu suyunun güvensiz olduğu bir yerde yaşıyorsanız, köpeğiniz için şişelenmiş veya filtrelenmiş su sağlama seçeneklerini veteriner hekiminizle görüşün.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Yavru köpekler günlük ihtiyacını bir seferde tüketemezler o nedenle bir kaç defa öğün yapmak zorundadırlar. Yavru köpekler 6.haftadan itibaren ortalama 3.aya kadar toplamda 4 öğün mama yerler 3.aydan 6.aya kadar ise 3 öğün yemek yerler,6.ay ile 12.ay arası ise toplam 2 öğün mama yemektedirler.
Mamadan tasarruf etmek için evcil bir hayvana sürekli olarak ev yemeği vermekten kaçınmalısınız. Köpek yiyecekleri arasında kuzu, dana, tavuk ve balık etleri yer alır. Yoğurt gibi süt ürünlerine de hayır diyemeyen köpek dostlarınıza haşlanmış patates, makarna ve pilav gibi gıdaları da verebilirsiniz.
"Köpekler patates yer mi?" sorusunun yanıtları patatesin pişmiş olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir. Köpekler asla çiğ patates yememelidir. Domates gibi çiğ patates de toksik özellik gösterebilen solanin içerir. Patates pişerse solanin seviyeleri düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri