İsmail (a.s.) Mekke'ye, Hz. İshak (a.s.) ve Hz. Yakup (a.s.) ise Filistin'e yerleşmişlerdir.
Bu bilgilerden anlaşılmaktadır ki yıllarca Filistin'de yaşayan Hz. İbrahim'in (as) hayatının son yılları Halîl'de geçmiş ve orada vefat etmiştir. Nitekim kabri, eşi Sâre'nin kabri ile yan yana Halîl Camii'nin tam ortasında bulunmakta ve hem Müslümanlar, hem de Yahudiler tarafından ziyaret edilmektedir.
Peygamber'in ko- kusu gelir. Mescid-i Aksâ'dan Musa, Yakup, Davud, Süleyman, İsa ve tabi ki Hz. Muhammed'in kokusu gelir” demiştir. Bununla birlikte Mukaddes Şehir, Selman-ı Farisi ve Rabiatü'l-Adeviyye'in makamlarına da kucağında yer açar.
ikinci binin ilk yarısında (yaklaşık M.Ö. 1900‟ler), İsrail‟in atası İbrahim (Avraham) Peygamber de Harran‟dan Ken‟an ülkesine doğru yola çıkması için Tanrı‟dan emir almıştı. Ken‟an diyarına geldiğinde bu bölge (Filistin) Tanrı tarafından İbrahim‟in nesline vaat edilmiştir[18] .
İbrahim, Lût, İshak, Yakub, Yunus, Yusuf, Davud, Süleyman, Musa, Zekeriya, İsa (a.s.)… Elbette Hz. İsmail de bu topraklarda doğdu, Sâre Ana, Hacer Ana, Meryem Ana da bu topraklarda yaşadı.
İlgili 31 soru bulundu
Miraç olarak tanımlanan ve Muhammed Peygamber'in göğe yükseldiğine inanılan sürecin başlangıcında Muhammed Peygamber'in Mescid-i Aksa'ya geldiğine inanılır. Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alan. Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır.
Mübarek Mescid-i Aksa, tarihinin en hüzünlü günlerini geçiriyor. İşgalci İsrail, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün doğusunu 1967'de işgal etti. Bu tarihten 2000 yılına kadar, Ürdün'e bağlı Mescid-i Aksa Vakfı, Harem-i Şerif'in yönetiminde tek söz sahibi oldu.
İslam kaynaklarına göre, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyu, bugünkü Arap milletini oluşturmuştur. İbrahim Tora'ya göre Hacer ve İsmail'i bugünkü Ürdün sınırına (Paran) yollamıştır. İsmail ve soyu orada büyüdü.
Yahudiler, onu ararken ağaçtan uzamış görünen elbise parçasını fark ettiler ve onun ağacın içinde olduğuna hükmettiler. Bunun üzerine ağacı testereyle ikiye biçtiler ve Zekeriya Peygamber bu şekilde can verdi.
Filistin'de İslam, Filistin nüfusunun çoğunluğunun dinidir. Batı Şeria nüfusunun % 85'ini Müslümanlar oluşturur, geri kalanını da, İsrail yerleşimcilere aittir. Gazze Şeridi nüfusunun % 99 Müslümandır. Filistinli Müslümanlar genellikle Sünni İslam'ın bir kolu olan Şafidirler.
Mescid-i Aksa, Kuran-ı Kerim'de yeryüzündeki en mukaddes yer olan Mescid-i Haram ile birlikte zikredilmiştir. Yüce rabbimiz “Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir.” (İsra 1) buyurmaktadır.
Mi'rac rivâyetlerinin bir kısmına göre Hz. Peygamber Mekke'den semaya yükselmiştir. Bazılarına göre ise Resûlullah (s.a.v.) Mekke'den Kudüs'te bulunan Beytülmakdis'e gitmiş ve oradan semaya yükselmiştir.
O dönemde Mescid-i Aksa, Farisilerin kontrolü altında bulunuyordu. Hadisi şeriflerde Peygamberimizin Mescid-i Aksa'nın duvarında peygamberlerin bineklerini bağladığı yere bağladığı Burak isimli bineğinin üzerinde Mekke'den Mescid-i Aksa'ya yapılan bu gece yolculuğunun detayları geçmektedir.
Filistin (bazı kaynaklarda bir kısmı), Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi millî unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.
Saldırı Yahudi geleneğine göre, Yahudilerin Hazreti Yusuf'un tutsaklıktan kral naibliğine yükseldiği eski Mısır'dan göçünü simgeleyen Hamursuz Bayramı'ndan günler önce yapıldı. Mezar, Yusuf'un orada gömülü olduğuna inanan Yahudiler tarafından saygı görüyor.
Tanrı'nın Tanah'ta en yaygın kullanılan adı Tetragramaton'dur (יהוה) ve genellikle YHVH olarak yazılır. İbrani alfabesi ebcettir ve ünlü harfleri yoktur. Bundan dolayı genellikle YHVH Yahveh olarak genişletilmektedir. Modern Yahudi kültürü bu ismin ağza alınmasını yasaklamıştır.
Yahudiliğe göre peygamber olmak için ilahi katmanlarla irtibatta olmak yeterli olmayıp Tanrı tarafından tebliğ vazifesiyle görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Yahudi peygamberlik müessesesinde Hz. Musa'nın müstesna yeri olmakla birlikte önce ve sonra da peygamberlerin olduğu kabul edilir.
Tanah anlatılarına göre Yahudilerin kökeni, Kenan'da yaşayan İbrahim, eşi Sarah, oğlu İshak, torunu Yakup ve Yakup'un eşi ve Yehuda'nın annesi Leah'ın soyundan gelir ve bu atalardan birçok defa bahsedilir. On İki Kabile'nin kurucularının ise Yakup'un on iki oğlu olduğu yazılır.
Öte yandan Arap müşrikleri de İbrâhim'in soyundan gelmek ve onun bina ettiği Kâbe'yi koruma işini üstlenmiş olmaktan onur duyarlardı (Fahreddin er-Râzî, IV, 33). Ancak Kur'an onlara da Hz. İbrâhim'in asla müşriklerden olmadığını, Allah'ı bir tanıyan dosdoğru bir müslüman olduğunu hatırlatır (Âl-i İmrân 3/67).
Kökenleri. Adnan, Adnanî Araplar'ın geleneksel atası olarak kabul edilmektedir. Sonradan Araplaşmış olan Araplar olarak bilinmektedirler. Adnan'ın soyu ise İsmail'in büyük oğlundan zuhur eden "Kedarlar" aşireti'ne dayandırılmaktadır.
Yani ibrahimin babası Azeri kurandaki adı ile ele alırsak, Azeri Türküdür. Gerçek adı ile ele alırsak adı Türüktür. Yine ibrahim UR şehrinde doğdu, arabistan doğumlu değildir. UR, türklerin türk ismini almadan önceki ulus adıdır.
8 Ekim 1990'da, iddia edilen Üçüncü Tapınağın temel taşını yerleştirme amacındaki radikal bir grup Yahudinin Mescid-i Aksa'yı "Tapınak Tepesi" ilan etmesini protesto eden 22 Filistinli, İsrail polisi tarafından öldürülmüş, 100'den fazlası ise yaralanmıştır.
İslam ümmetinin göbeğinde, İslam topraklarının kalbinde, İslam'ın mukaddes şehrini merkeze alan büyük bir Yahudi devleti kurmak istiyorlar. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'yı yıkıp, yerine Süleyman Mabedini kurmak istiyorlar."
Kudüs, Yahudiler için en kutsal şehirdir çünkü Tevrat'a göre İsrail Kralı Davud, milattan önce Kudüs'ü Birleşik İsrail Krallığı'nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, ilk tapınağı şehrin içinde kurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri