Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Varlık, bilgi, dil ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı ve tenkitçi bir yaklaşımla ele alıp temellendirmeye çalışan düşünce adamı. Varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikrî faaliyetler bütünü.
Filozof genel itibariyle felsefe ile uğraşan kişiye verilen bir isimdir. Bilgelik ve hikmet dostu anlamına gelen filozof kelimesi ilk kez Yunanlar tarafından kullanılmıştır. Kesin olmayan bilgiye göre, filozof sözcüğünü ilk kullanan Pisagor'dur.
Filozof, herkesçe bilinen anlamı olan "felsefe ile uğraşan kişi" dışında farklı düşünürler tarafından da tanımlanmıştır. Örneğin Platon'a göre filozof; bilgeliği yani "sophia" yı seven bilgelik peşinde koşan ve belli bir bilgeliğe sahip olan kişidir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
Varlığı kavramsal planda açıklamaya çalışan düşünce etkinliğine felsefe diyoruz dedik. Dolayısıyla kavramsal çerçevede düşünen, yazan, konuşan, teorisyen ve aktivistlere de filozof denilmektedir. Eşanlamlı olarak Türkçede felsefeci de diyoruz, ki daha yaygın kullanım budur.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Sözlük karşılığı olarak baktığımız zaman filozof; Felsefe ile uğraşmakta olan ve felsefenin gelişimine katkı sağlayan bilge kimsedir.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki bir insan herhangi bir üniversite vb. yerlerde öğrenim görmeden filozof olabilir fakat bir insanın herhangi bir eğitim görmeden bilim insanı olması çok zordur. Filozofların sordukları soruları ve cevapları akla dayalı ve kesin değildir.
George Berkeley (1685-1753): “Felsefeyi, bilgelik ile doğruluğun aynı anda araştırılması olarak tanımlamıştır.” David Hume (1711-1776): “İnsan zihninin mahiyetini incelemektir.” Étienne Bonnot de Condillac (1714-1780): “Felsefe duyumların bilgisidir.”
-Aristoteles, İlk Felsefe ismini verdiği kitabında evrenin ilk ve son nedenlerini araştırır. Bu eser sonradan Metafizik adını almıştır. Tanrı'nın kendisi nedenler nedeni olduğu için, Aristoteles'in Metafiziği, aynı zamanda teoloji adını da almıştır.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Aristoteles (Grekçe: Ἀριστοτέλης Aristotélēs, Grekçe telaffuz: [aristotélɛːs]; c. MÖ 384 – c. MÖ 322) veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Felsefe ilk defa Antik Yunan medeniyetinde ortaya çıktı. Antik Yunanistan'da ortaya çıkmasının nedeni, Antik Yunan'da denizcilik ile uğraşılması sayesinde daha çok bilgi birikiminin olması ve bunun yanında boş zaman kavramının da olması fazlasıyla etkili olmuştu.
Farabi'nin Türk asıllı bir filozof olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir. İslam düşünce tarihinde Meşşâî ekolünün en önemli temsilcilerinden biridir.
Bu dönemin en önemli temsilcileri Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Bu dönemde oluşan filozof kadrosu ileride gelişecek olan birçok bilim dalına öncülük etmişlerdir.
Farabi: İlk Türk Filozof.
Farklı medeniyetlerin felsefeye temel olabilecek bilim, inanç ve yaşam öğretileri birikimlerinin sistemleştirilmesi bu bölgede gerçekleştirildiği için felsefe, MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başlamış kabul edilir. Felsefenin Anadolu ve Akdeniz kıyılarında ortaya çık- masının belli başlı nedenleri aşağıda verilmiştir.
Filozofu diğer insanlardan ayıran özellik: Onun kendi kendine soru soran kişi olmasıdır. sunandır. Filozof düşünceleriyle evrensel bir bilince Sahip bir evren vatandaşıdır. Filozof tüm insanlığın sorunlarını kendine problem edinir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri