Her mevsim çiçek açmaz bu güzel bitki, sadece Aralık, Ocak ve Şubat aylarında çiçek açar. Çiçek açma dönemi olan kış aylarında yalnızca haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bahar aylarında haftada iki veya üç kez sulanmasında fayda var. Aşırı bir şekilde sulamamaya özen göstermelisiniz.
Latince adı Euphorbia pulcherrima olan, dünyada ponsetya, Türkiye'de ise Atatürk çiçeği olarak bilinen bu özel bitki, kışın çiçek açar.
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
Atatürk çiçeği sulama:
Haftada 1 sulanması yeterli olacaktır. Aynı şekilde kış aylarında Atatürk çiçeğini sularken kullanılacak suyun mutlaka oda sıcaklığında, hatta biraz ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Kış aylarında yapacağınız fazla sulama, bitkide mantar gibi hastalıklar oluşmasına neden olabilir, aman diyelim.
Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır. Kesilen bölgenin içerisine hava akımının girmemesi için kesin kısımlar mum, yakıcı olmayan yapışkan ya da soğuk silikon ile kapatılır.
İlgili 27 soru bulundu
Atatürk çiçeği nisan ayında budamaya ihtiyaç duyar, bu dönemde tüm kuru ve sararan dalları temizlendiği zaman bitkinin çiçekleri uygun şartlarda tekrar açar.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir. Ama az önce de belirttiğimiz gibi sıcaklığın çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir.
Atatürk çiçeği, renkli ve hoş görünümüyle bulunduğu ortama şık bir ambiyans sağlar. Bu nedenle dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilir. Güzel görünümü ile dikkat çeken Atatürk çiçeği, evlerde veya sıkça tercih edilen bir çiçektir. Hava akışını temizleyen, oldukça faydalı olan bu çiçek bir süs bitkisidir.
1933 yılında Wenderbit Üniversitesi Profesörlerinden Kirk Landin uzun uğraşları sonucunda yetiştirdiği kımızı yapraklı bitkiye isim ararken, Atatürk ile tanışmış olan bir başka Profesör Atatürk'ün doğaya olan ilgisine ve bilgisine hayranlığından dolayı bu bitkiye “Atatürk Çiçeği” isminin verilmesini teklif etmiştir.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğinin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitki üstten sulanırken nemin tüm toprağa ulaştığından emin olmak gerekir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı için verilen su miktarı her seferinde aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldığında ertesi sabah saksı tabağında biriken fazla su dökülmelidir.
Kırmızı, beyaz ve sarı yaprakları bulunan Atatürk çiçeğinin yapraklarının renkli olması çoğu zaman yaprakların çiçek sanılmasına neden olur. Bitkinin çiçekleri oldukça küçük boyutlarda olup sarı renklidir.
Genellikle Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde rastlanıyor. Nemin neden olduğu unlu bitler, bitki özsuyu ile besleniyor. Hatalık, yaprak düğümlerinde veya saplarda pamukçuğa benzeyen beyaz tepecikler oluşturuyor. Hastalık ayrıca, yaprak sapları veya çiçeklerde yapışkan bir madde bırakıyor.
Atatürk çiçeği ani oda değişimlerinden hoşlanmaz ve yeni ortamına uyum sağlayana kadar yapraklarını dökebilir. Bizim tavsiyemiz hava akımının olmadığı, en az 20 derece oda sıcaklığına sahip bir odada konumlandırmanız.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri