Filozof, felsefe ile uğraşan kişidir. Filozof kelimesi Antik Yunanca bilgelik aşığı anlamına gelen φιλόσοφος kelimesinden gelir.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Kelime anlamından başlayalım. Aslında “Filozof” kelimesinin kökeni, hikmeti seven anlamında Yunanca “Filasofos” kelimesine dayanıyor. Osmanlı Türkçesi kapsamında “Feylesof” olarak kullanıldığı ve Fransızca dilinde ise “Filozof” şeklinde telaffuz edildiği biliniyor.
İlgili 22 soru bulundu
Türkçedeki kelimenin tanımı "felsefe ile ilgilenendir." Antik yunandaki Philosophos kelimesi ise ilk olarak pisagor tarafından kullanılmış olup o zamanlar yunan düşünürlerine verilen bir addır ki bunlara bilim adamlarıda dahildir. örneğin astronomi filozofu ya da matematik filozofu gibi.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki bir insan herhangi bir üniversite vb. yerlerde öğrenim görmeden filozof olabilir fakat bir insanın herhangi bir eğitim görmeden bilim insanı olması çok zordur. Filozofların sordukları soruları ve cevapları akla dayalı ve kesin değildir.
Filozof olmak için sabırla eğitim almak gerekmektedir. Felsefe eğitimi ise, uzun bir süreçtir. Filo- zofluk bilgiye sahip olmakla birlikte bunu yaşamına aktarabilmektir. Anahtar Kelimeler: Epiktetos, Felsefe, Filozof, Felsefe Eğitimi, Felsefe- nin Önemi, Filozofların Nitelikleri.
Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir. Tarihe bakıldığında felsefenin; fizik, psikoloji, dilbilim gibi günümüzde kendinden ayrı olarak ele alınan çoğu disiplini kapsadığı görülebilir.
- Bilimden elde edilen bilgileri sınıflandırır ve aralarında anlamlı ilişkiler kurmaya çalışır, - Düşüncenin kuralları üzerine bilgi verir. - İnsan hakları, çevre koruma vb. toplumsal sorunlar üzerinde düşünce üretir.
Felsefe Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Felsefeyi keşfetme, bugüne dek ortaya atılmış olan kuramların değerlendirilmesi ve kitlelere doğru aktarımı konusunda çalışmalar gerçekleştirmektir.
Immanuel Kant (22 Nisan 1724 - 12 Şubat 1804), Prusya kökenli Alman filozof.
Ayrıca filozof olmak isteyen, çatışmalı ruh haline de hazır olmalıdır. Hiçbir şeyi merak etmeyen ve ruhunda çatışma hissetmeyen kişilerden filozof olmaz. Ontolojik kaygısı olmayan kişilerin filozof olabilme imkânları yoktur. Sorunu olan insan sorar ve öğrenmek için mücadele eder, acı çeker.
Olayların sebep ve sonuçları üzerine kendince birtakım soyut düşünceler ileri sürmek.
Filozofu diğer insanlardan ayıran özellik: Onun kendi kendine soru soran kişi olmasıdır. sunandır. Filozof düşünceleriyle evrensel bir bilince Sahip bir evren vatandaşıdır. Filozof tüm insanlığın sorunlarını kendine problem edinir.
İslam felsefesinin, Müslüman filozofları aynı zamanda Avrupa'yı da etkilemiştir. İslam filozofları yaradılış ve varlık gibi konuları ele almaktadır. İlk İslam filozofundan sonra birçok kişi daha İslam felsefesinin savunuculuğunu yaparak İslam filozofu olarak tanınmıştır.
Felsefenin ilk olarak Antik Yunan'da ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Miletli filozoflar, ilk doğa filozofları olarak bilinirler ve «Evren nedir?» sorusunu sorarak başlarlar. Milet felsefesi dünyanın meydana gelişini artık doğa-üstü bir olay değil, doğal bir olay haline getirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri