Uzun dönemde port işlev bozukluğu, port ile ilişkili venöz tromboz, enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4).
Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Herhangi bir risk teşkil etmiyor.
Hastanemizde KT portu ultrason ve skopi (Röntgen) eşliğinde steril koşullarda, ameliyathanede takılmaktadır. *Komplikasyonları: Kt portu takılmasının olası komplikasyonları (istenmeyen durumlar) tecrübeli ellerde nadiren de olsa girişime bağlı akciğer sönmesi, hematom (kanama), enfeksiyon ve kateter tıkanmasıdır.
11. Port bölgesinden başlanarak merkezden çevreye doğru (bebeklerde ~5 cm, daha büyük çocuklarda ~7-8 cm'lik alan) %2 klorheksidin içeren antiseptik sprey sıkılır. Ardından steril gazlı bezle port bölgesinden başlayarak dairesel hareketlerle port çevresi silinir. Bu işlem en az üç defa tekrarlanır.
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu işlem sonrasında hasta evine gönderilebilmektedir. Port kateter yaklaşık bir yıl boyunca kullanılabilir. Kullanımı esnasında port kateterin silikon haznesi içerisine, serum hattının ucundaki iğnenin yerleştirilmesi yeterlidir.
Epidural Port Kateter, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücutta yaygın olarak bulunan ağrı reseptörleri, ağrılı uyaranları sinir lifleri aracılığıyla omuriliğe iletir; buradan da beynin ağrı merkezlerine kadar iletir. Bu durum da ağrı hissinin ortaya çıkmasına yol açar.
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı. 10 cc enjektör kullanılmalı.
Serbest akışı kontrol etmek için, sistem 5 ml SF ile yıkanır, ilk alınan 5 ml'lik kan atılır, gerekli miktardaki kan alındıktan sonra sistem 2 ml heparinli serum ile yıkanır.
Port Takılması Riskli Mi? Port takılması sırasında komplikasyonların yaşanma riski küçük de olsa vardır. Kanama, karaciğer ve böbreklerin hasar görmesi, enfeksiyon, kanın pıhtılaşması ya da kateterin dolaşım sistemi içerisinde tıkanması gibi komplikasyonlar görülebilir.
enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4). Bu komplikasyonların arasında port ile ilişkili enfeksiyon en sık görülen komplikasyondur ve port yerleştirilen hastaların %3-10'unda enfeksiyon geliştiği bildirilmektedir (5-8).
Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Sağ boyun toplardamarından (IJV) girilerek yerleştirilen portun anjiografi görünümü. Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir. Kateterin ucu kalp ile büyük toplardamar bileşkesinde yer alır.
İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz.
Port Doluluğu Sorunu Nasıl Çözülür? Belirttiğimiz gibi geleneksel altyapı sağlayıcı olan Türk Telekom altyapıyı arttırıp yeni port açar. Bunun dışında bireysel olarak Türk Telekom ofislerine gidip port sorunu yaşadığınızı da bildirebilirsiniz. Ofiste dilekçe yazıp port arttırılmasını talep etmeniz gerekiyor.
Boş "port" bulunmaması halinde, İnternet bağlantısı yapılamaz. Dolayısı ile altyapının artırılması ve yeni bir "port" açılması gerekir. Boş "port" sorunu eğer yaşadığınız binadan kaynaklı değilse, genel bölge kaynaklı olabilir. Çünkü her bir şehirde belirlenen İnternet bağlantı bölgesinin mevcut bir santrali vardır.
Cerrahi olarak yerleştirilen santral venöz kateter olan portlar genelden işlemden 72 saat sonra kullanılmaya başlanır. Port bölgesine ilk 3 gün kapalı pansuman yapılır, 5 gün su ile direk teması önerilmez ve 10 gün sonra dikiş alınır.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
TAM ORTASINDAN SİLİKOM KISMA PORT İĞNESİ İLE 90 DERECE AÇI İLE GİRİLİR.PORTUN DİP KISMINDAKİ HAZNEYE İĞNENİN UCU DOKUNDUĞU HİSSEDİLENE KADAR İĞNE İTİLİR.PORT İĞNESİ REZERVUARDA OLMALIDIR, REZERVUARA ULAŞTIĞINDA TIK SESİ DUYULUR.HEPARİNTLİ SF İLE ENJEKTÖR YARDIMI İLE ASPİRE EDİLDİP, İĞNENİN YERİNDE OLUP OLMADIĞI KONTROL ...
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Port-kateter takıldığı zaman, daha önce yaptığınız aktivitelerin hiçbirinden vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız. Operasyon yarası iyileştikten sonra yüzebilecek, banyo yapabilecek , koşabilecek ve hoşlandığınız tüm aktiviteleri yapabileceksiniz.
Kanser tedavisi gören yaşlı hastalarda platin grubu ilaçlar başta olmak üzere verilen kemoterapiye bağlı kalp-damar hastalığının şiddetinde artış, kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı gibi risklerde artış ihtimali var.
Uygun endikasyonda gerçekleştirildiğinde, akut hastalığın semptomlarında dramatik bir iyileşme sağlar. Tüp torakostomi cerrahi prensiplerine uygun olarak uygulandığında güvenli ve efektif bir drenaj sağlar. Ancak diğer taraftan, tüp torakostomi çok ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir cerrahi işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri