Güveç, İstanbul'da ortaya çıkmış bir içli pide türüdür. Kendine özel baharatı ve maydanozu ile güveçte pişirilen üstü açık ve kıymalı bir pidedir. Eyüpsultan ile Gaziosmanpaşa arasında güveci sahiplenme rekabeti vardır.
- Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurt içi ve yurt dışında talep görüyor - Güveç imalatçısı Şibik: "Ürettiğimiz güveç çanakları, Türkiye'nin her noktasına gidiyor.
1 Porsiyon (Orta) Güveç 147,86 kaloridir. Güveç içeriğinde 9,07 Karbonhidrat(g), 16,78 Protein(g), 4,68 yağ(g), 4,59 lif(g), 142,99 Sodyum(mg), 655,70 potasyum(mg), 76,32 Kalsiyum(mg), 193,35 A Vitamini(ui), 69,54 C Vitamini(mg), 3,21 ve Demir barındırır.
Pidenin içeriğindeki yüksek karbonhidrat miktarından dolayı diyet yapanlar fazla tüketememektedir. Çok sık olmamak şartıyla arada bir pide yenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Önemli olan kendini kaybedip porsiyon miktarını büyütmemektir.
Tek porsiyon kıymalı pide fiyatı 2023 – 59 TL ile 68 TL arasıdır. Buçuk porsiyon kıymalı pide fiyat – 64 TL ile 79 TL arasıdır. Çift (duble) porsiyon kıymalı pide fiyat – 80 TL ile 100 TL arası oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.
Güveç, aslında kil ve topraktan yapılan yemek kabına verilen bir isim olsa da bugün bu kaplarda yapılan tarihin en eski yemeklerinden birine de 'güveç' diyoruz. Anadolu'da ilk çarklı çömlekçiliğe ait bulgulara, günümüzden yaklaşık 5 bin yıl önce Kayseri dolaylarında Alişar'da Boğazköy'de ve Truva'da rastlanmıştır.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
Açıklama: İnsanlığın belki de en eski sanatı olarak kabul edilen, Elazığ civarında yapılan arkeolojik kazılarda Paleolotik çağa kadar uzandığı anlaşılan çömlekçilik sanatı, yörede binlerce yıldır yaşamaktadır.
Güveç, Türk yemeklerini lezzetlendiren en önemli malzemelerden biridir. Fırına girdiği anda mutfağı saran koku, evde güveç yemeğinin piştiğini haber eder. Güveç içinde pek çok yemek pişer. Kuru fasulye, yeşil fasulye, pirzola, mantar sote, tavuk yemekleri ve balık güveçle lezzetlenen özel tariflerdendir.
Çömlek yapımında kullanılan toprak Avanos Dağlarından ve Kızılırmak yataklarından alınıyor. Yumuşak ve yağlı killi topraklar elenerek çamur haline getiriliyor ve bu çamur, işlik adı verilen atölyelerde şekillendiriliyor.
Güvecin en eski yemeklerden biri olduğunu da bahsettiğimiz yemek kapları bizlere ispatlıyor zaten. Arkeolojik kazılarda elde edilen yemek kapları ve M.Ö 8. veya 4.yüzyıllar arası Heredot'un yazıtlarında bulunan güveç tarifleri bu yemeğin yaklaşık 8.000 yaşında olduğunu gösteriyor.
Sebze ve et yemekleri pişirmekte kullanılan özel toprak kap.
Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Balıkesir güveci dana incikten yapılır. İçinde dana eti, soğan, sarımsak, domates, biber, patates, defne yaprağı ve zeytinyağı ile yapılır.
Yöresel Yemekler
Fırında Tavuklu Sebzeli Güveç yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, yalancı kelle paça çorbası, fırında tavuklu sebzeli güveç, havuçlu pilav ve gofretli muhallebi tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
"Göveç" sözcüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde güveç kelimesi ile aynı "içinde yemek pişirilen toprak kap" anlamına sahip olup, Denizli Çal ilçesinde kullanılmaktadır.
Gerçek güveç dediğin toprak kabında pişirilir. Yemeğe tat vermesi için çok az kuyruk yağı kullanılabilir ama daha sağlıklı olması için tereyağı ile de güveç kabı güzelce yağlanabilir. Fırın yerine ocakta pişirmek için kısık ateşte yavaş yavaş, lezzetler içine sine sine pişirilir.
Vindaloo pork, oldukça güçlü tatlar içeren baharatlı bir Hint yemeği. Dünyadaki en acı yemeklerden biri olarak kabul edilen Vindaloo Pork, ilk kez Portekiz tarafından Goa'ya kırmızı şarapta saklanan domuz eti olarak getirildi.
17 ülkeden 16 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre makarna dünyanın en sevilen yemeği.
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
Japonya'da Avcı Toplayıcı Çömlekçilik. Yaklaşık 14.000 yıl önce, güney Japonya'daki tarih öncesi avcı-toplayıcılar çanak çömlek yapıyorlardı.
Çömlek yapımı Anadolu, Kuzey Suriye ve Kuzey Mezopotamya'da yaklaşık 8200 yıl önce ortaya çıkmış ve 2000 yıl gibi kısa bir sürede dünyaya yayılmıştır. Anadolu'da ilk çarklı çömlekçiliğe ait bulgulara günümüzden yaklaşık beş bin yıl önce ilk kez Kayseri dolaylarında, Alişar'da, Boğazköy'de ve Truva'da rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri