Felsefe Tarihçisi okur, inceler,derler, öğretir Filozof ise ÜRETİR Çok az felsefe tarihçisi Filozof kabul edilebilir ve Ayrıca Filozof olmak için Felsefe Tarihi okumuş olmak da gerekmez. Ortaya özgün bir felsefe koyabilmek ise şarttır.
Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir. Tarihe bakıldığında felsefenin; fizik, psikoloji, dilbilim gibi günümüzde kendinden ayrı olarak ele alınan çoğu disiplini kapsadığı görülebilir.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Türkçedeki kelimenin tanımı "felsefe ile ilgilenendir." Antik yunandaki Philosophos kelimesi ise ilk olarak pisagor tarafından kullanılmış olup o zamanlar yunan düşünürlerine verilen bir addır ki bunlara bilim adamlarıda dahildir. örneğin astronomi filozofu ya da matematik filozofu gibi.
Kelime anlamından başlayalım. Aslında “Filozof” kelimesinin kökeni, hikmeti seven anlamında Yunanca “Filasofos” kelimesine dayanıyor. Osmanlı Türkçesi kapsamında “Feylesof” olarak kullanıldığı ve Fransızca dilinde ise “Filozof” şeklinde telaffuz edildiği biliniyor.
İlgili 17 soru bulundu
Felsefe yapan kişiye filozof denir. Filozoflar soru sorar.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Filozof, kısaca felsefe ile uğraşan kişilere verilen isimdir. Kelime anlamına bakarsak filozof, Antik Yunanca'da bilgelik aşığı anlamına gelen(filasofos) kelimesinden türemiştir. Filozof, herkesçe bilinen anlamı olan "felsefe ile uğraşan kişi" dışında farklı düşünürler tarafından da tanımlanmıştır.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki bir insan herhangi bir üniversite vb. yerlerde öğrenim görmeden filozof olabilir fakat bir insanın herhangi bir eğitim görmeden bilim insanı olması çok zordur. Filozofların sordukları soruları ve cevapları akla dayalı ve kesin değildir.
Filozof olmak için sabırla eğitim almak gerekmektedir. Felsefe eğitimi ise, uzun bir süreçtir. Filo- zofluk bilgiye sahip olmakla birlikte bunu yaşamına aktarabilmektir. Anahtar Kelimeler: Epiktetos, Felsefe, Filozof, Felsefe Eğitimi, Felsefe- nin Önemi, Filozofların Nitelikleri.
Platon veya Eflatun Antik Yunan filozofu ve bilgesidir.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Mevlânâ (1207-1273) işte bu gruptan, yani Bağımsız Filozoflar'dan biriydi.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Eğitim formasyonu alarak da liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler. Eğitim kurumlarında rehber öğretmenlik ve eğitim danışmanlığı, çeşitli şirketlerde felsefi danışmanlık, basın yayın organlarında ve yayınevlerinde editörlük, yazarlık, eleştirmenlik, reklamcılık yapabilirler.
Felsefeciler, Fransızca "philosophes", "filozoflar" anlamına gelse de, aslında 18. yüzyıl Aydınlanma sının entelektüelleri için kullanılan bir ifadedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri