Sıcaklık ve ısınma. Daha önce de belirtildiği gibi, IPS monitörler daha fazla güç tüketerek net görüntüler sunar. Bu ekstra güç tüketimi IPS monitörlerin, LED monitör muadillerine göre daha fazla ısı yaydığı anlamına geliyor. LED monitörler daha parlak olmalarına rağmen, düşük güç tüketimi sayesinde daha az ısınmakta.
Buna rağmen özellikle oyuncular, LCD LED monitörleri FPS oyunları için veya bütçeniz kısıtlıysa, uygun bir yatırım olarak görmekte. Tek oyunculu AAA oyunlarını sevenler, içerik üreticileri veya video düzenleme ile uğraşanlar için IPS panele sahip bir monitöre yatırım yapmak doğru bir seçim olacaktır.
IPS monitörler, renk doğruluğu ve tutarlılığı isteyen kullanıcıların tercih ettiği bir ekran teknolojisidir. Özellikle renk performansları ve süper geniş izleme açıları yönünden başarılıdır. IPS monitörler tarafından sağlanan geniş izleme açıları, hangi açıdan bakılırsa bakılsın olağanüstü renkler sunabilir.
VA, diğer panellere kıyasla en parlak ve en yüksek kontrast oranını sunan panel. Bu paneller, TN'den daha iyi görüş açısı sunuyor. Görüş açısı, IPS paneller kadar etkileyici olmasa da iyi. Renk gamı söz konusu olduğunda, VA paneller, açık ara en iyisi.
IPS ekran aslında bir görüntü panelidir. Bu özel yapılı panel, ekrana farklı açılardan bakıldığında renklerin aynı doğrulukta algılanmasını sağlar. Normal ekranlarda, görüntünün ve renklerin doğru şekilde görülebildiği açı, 90 derecedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu sebeple günümüzde kullanılan LED ya da likit kristal ekranlı bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gözümüze kesinlikle kalıcı zarar vermezler.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
Bu durumda canlı ve parlak renkler istiyorsanız OLED ekranlı bir cihaz almalısınız. Ancak renkler biraz sarıya kayacaktır (panel kalitesine bağlıdır). Ancak daha serin ve doğru renkler istiyorsanız, IPS ekranlı bir cihaz satın almanız gerekir. Bu ucuz maliyetin yanı sıra ekran parlaklığında da düşük sonuç verecektir.
LED panel aydınlatmaları içerisinde LED ampulleri bulunduran bir aydınlatma elemanıdır. Kullanışlı tasarımı ve kaliteli aydınlatma özelliği ile dilediğiniz tüm mekanlarda kullanabilirsiniz. Takıldığı alanı en verimli şekilde aydınlatacak ve sizlere aydınlık bir atmosfer sağlayacaktır.
IPS paneller, geniş görüş açısı sunar. Bu, monitörü farklı açılardan görüntüleyen insanların aynı görüntüyü aynı kalitede görmelerini sağlar. TN panellerde olduğu gibi, görüntüyü değiştirmeden monitörün yanından bakmak mümkündür. Bu özellik, monitörü birden fazla kişinin kullanacağı durumlarda önemlidir.
Intrusion Prevention System'in kısaltması olarak kullanılan IPS, ağ trafiğinin içerisindeki zararlı bağlantıları, zararlı hareketlerin tespit edilerek önlenmesi ve durdurulması için kullanılan bir güvenlik sistemi olarak da nitelendirilebilir.
IPS paneller en iyi renk ve görüntü kalitesi verir. 24 inç 27 inç görüntü arasında çok büyük bir fark sağlamaz. QLED ise ekran dediğimiz yani bizim gördüğümüz kısımdaki teknoloji. IPS, VA, TN ise monitörler içinde bulunan ekran kartı gibi bir parça diyebiliriz.
IPS LCD panel teknolojisi çok daha düşük tepkime süreleri ( MS ) ve iyileştirilmiş görüntü açısı ile bu sorunların üstesinden gelmeyi başardı. Ek olarak diğer panel teknolojilerine kıyasla daha keskin görüntüler elde etmesi ise tamamen kullanıcın tercihlerine bağlı olarak ek bir fayda sağlıyor.
Led ürünler, iç ve dış mekan olarak tüm reklam ve bilgilendirme amaçlı ekranlarda kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle büyük video wall uygulamalarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Dış mekan LED ekran uygulamalarda, gün ışığı altında bile içerik görünür halde olabilmektedir.
IPS ekranlarda OLED kadar yaygın değil fakat ekran yanığı kesinlikle olabiliyor.
Eğer oyun oynamak dışında tasarımsal şeyler ile de uğraşacaksanız IPS panel tercih etmek gerekir. IPS panellerde, görüş açısı ve renkler konusunda diğer panellere göre daha iyi sonuç alıyorsunuz. VA panellerin avantajı ise daha yüksek kontrast değerlerine sahip olması. Bu da siyahları daha iyi göstermesini sağlıyor.
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. OLED teknolojisinin daha geleneksel bir LED/LCD monitörde bulacağınızdan temel farkı, her pikselin bağımsızca ışık yayabilmesidir. Bunun nedeni, tüm piksellerin elektrikli ışıldayan katmana veya ışık emisyonuna bağlı olmasıdır.
Düşük piksel aralığına sahip olan LED ekranlar daha yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntü sağlayan sistemlerdir. Günümüzde "sanal piksel" terimi de yaygınlaşmaya başlamıştır. Standart piksel konfigürasyonuna ek olarak panelde yer alan bir adet kırmızı LED için "sanal piksel" ifadesi kullanılır.
Yani iPhone 11'de bu teknoloji bulunmuyor. Her ne kadar kılıf olarak Magsafe çözümleri olsa da standart olarak bu özelliğin bulunmadığını belirtmek isterim. Bu telefonun önemli bir farkı ise IPS LCD bir ekrana sahip olması. iPhone 12 ile beraber OLED teknolojisine geçildi.
Aydınlatma paneli olmaması nedeniyle OLED'lerin ayrıca daha hafif ve daha ince olduğunu belirtelim. LED'lere kıyasla daha az enerji kullanır ve daha iyi görüş açısı sunarlar. Tabi ki bütün bu özelliklerin ciddi fiyat artışlarıyla geldiğini de ekleyelim. LED TV'ler ise OLED'lere kıyasla çok daha canlı renkler sunar.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur. Bunların hepsi sadece pazarlama zırvalığı da değil. Samsung'un ekranları her zaman en iyiler arasında yer alıyor.
In Plane Switching, kısaca IPS, Türkçesi ile Düzlem İçi Geçiş; aslında bildiğimiz LCD ekran türlerinden biridir.
Fiyat: AMOLED ekranlar, daha yeni bir teknoloji oldukları için genellikle daha pahalıdır. LCD ekranlar ise, daha uzun süredir kullanıldıkları için daha uygun fiyatlıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri