Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Aristoteles'e (MÖ 384 – MÖ 322) göre güzellik âhenktir, uyumdur. Bir bütünü meydana getiren unsurlar birbiri ile uyumlu ise, o şey güzeldir. Tabi burada simetri, orantı, tam uyum, sınırlılık gibi faktörler geçerlidir ve Aristoteles güzelliği âdeta matematik olarak değerlendirir.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Estetik kuramıyla bu konuda söz sahibi olan filozof Immanuel Kant, güzelliğin hem öznel hem de nesnel niteliklere sahip olduğunu kaydetmiştir. Buna göre "güzellik, sonsuzun sonlu olarak kendini göstermesidir". Kant, güzellik deneyimini vurgular; burada özne ya da nesneden öte, deneyimin kendisi önemsenir.
Aynı zamanda güzel kavramını felsefe objesi olarak ele alan ilk kişidir. Platon güzelliğin mutlak oluğunu söyler ona göre ilahi aklın dünyadaki yansımasıdır. Güzellik duyumların ötesinde olan bir ideadır. Pisagor'a göre ise güzelliğin kaynağı sayılardır.
Güzelliğin ölçütü Tanrının birliği ve düzeninden kaynaklanır. Çağdaşı Aquinas'a göreyse, güzellik varlığın öz niteliğidir ancak o birlik, doğruluk ve iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Bu yüzdende güzelliğin bu değerlerin bilgisi ve farkındalığı dışında bir ölçütü yoktur.
Ona göre güzellik, insan deneyimi ve insan üzerindeki etkisiyle ilgisi içinde ortaya çıkar. Bu ilişkide insanın duyusal ve ruhsal çeşitli durumları, estetik yaşantıyı olduğu kadar etik yaşantıyı da belirleyici niteliktedir. Dolayısıyla estetik ve etik birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.
Sanatı sadece bir kopya olarak gören Platon sanatın bir bilgi nesnesi olduğunu unutur. Sanatı sadece biçimsel yönü ile ele alır. Sanatın içerik yönüne pek dikkat etmez. Sanat Platon'a göre sadece kaba bir taklittir.
Baumgarten, güzellik saf akılla değil, duyularla algılanır, der. Ona göre, estetik, mantıklı düşünme ile irdelenecek konularla, nedenlerle ilgilenmez; onun alanı, düşünülür dünyanın konuları değil, duyulur dünyanın konularıdır.
Güzellik algısı, insanların çevrelerindeki nesneleri veya kişileri nasıl değerlendirdiğini ve güzel veya çekici bulduklarını açıklar. Güzellik algısı, bireysel, kültürel ve sosyal faktörlerden etkilenen kompleks bir konudur.
Aristoteles, kadını biyolojik açıdan eksik, psikolojik açıdan irrasyonel, politik açıdan yetkinliği olmayan ve bütün bunlara rağmen kocasıyla eşit ve özgür bir insan olarak tanımlar. Kadının görev alanını ev işleriyle ve çocuklarının eğitimi ile sınırlar evin dışını ilgilendiren her türlü işi kocaya bırakır.
ÖZET: Divan şiirinde güzellik, şairlerin en çok kullandıkları kavramların başında gelmektedir. Güzellik, şiirde teşbih ve mecazlar eşliğinde çeşitli ve renkli hayallerle işlenir. Klasik edebiyat estetiğinin vazgeçilmez unsuru olan sevgili, her yönüyle güzelliğin zirvesi olarak algılanır.
Felsefede güzellik Platon ile başlamıştır. Ona göre güzel (tokalon), mutlak ve öz olarak idealar özlemindedir, Tanrı katındadır. O güzellik her zaman ve her yerde geçerli olan mutlak güzelliklerdir; zaman ve mekan dışıdır.
Estetik evrensel bir kavramdır. Evrensel olmayıp göreceli olan ise güzelliktir. Güzellik ile estetik arasındaki farkın iyi kavranması gerekir.
Gözler, elmacık kemikleri, dudaklar ve alt çene gibi. Güzel ve çekici kadının yüzü kavramı farklı kültürlerde karşılaştırıldığında oval yüzün ön plana çıktığını görmekteyiz. Aslında kadın yüzüne karşıdan bakıldığında yüzün dış hatları yumuşak konturları ile ovaldir.
Araştırmada matematiksel güzellik ölçütü olarak, gözler arasındaki uzaklık, burun uzunluğu ve yanakların genişliği baz alındı. Buna göre mükemmel bir yüzde gözler arası uzaklık 59.2 mm, burun uzunluğu 39.9 mm, göz pınarından burun kenarına olan ideal uzunluk ise 13.1 mm olarak belirlendi.
Kadınlarla erkeklerin anatomik olarak yüz şekillerinde farklılıklar vardır. Özellikle alın, elmacık kemiği, burun, dudak, çene ucu ve çene hattı bölgelerinde bu farklılıklar belirgindir. Daha feminen bir görünümde yüz hatları daha dolgun ve yuvarlaktır.
Güzellik algısının kişiden kişiye, kültürden kültüre ve zamanla değiştiğinin altını çizerek gene de evrim sürecinin sayesinde gelişmiş belli başlı bazı evrensel güzellik standardlarının da söz konusu olduğuna dair birçok kanıt bulunmaktadır.
O'nun mukaddes Zâtı mahlukata benzemediği gibi, güzelliği de mahlukatın güzelliğine benzemez ve idrak edilmez. Maddeden münezzeh olan Allah'ın Zâtının güzelliği gibi, sıfatlarının, isimlerinin güzellikleri de manevî güzellik kavramıyla ifade edilir.
Türk kadınına göre ideal vücut şekli %51 ile kum saati, ideal göz rengi %24 ile yeşil, ideal boy %53 ile 1.72, cilt tonu %50 ile buğday, saç rengi %27 ile açık kahve, ideal saç boyu ise %40 ile uzun olarak öne çıkıyor.
Mevlana der ki: Güzeli güzel yapan edeptir.
Günümüzde güzellik algısı, kadınların sağlıklı olmak kadar önemli olarak gördüğü bir algıdır. Moda kadar olmasa da zaman içinde değişkenlik gösteren bu algı kadının aynadaki görüntüsünü beğenmesinden çok toplumun o görüntüsüne onay vermesinden geçiyor. Bu da insanlarda takıntıya ve psikolojik sorunlara yol açabilmekte.
MÂNÂ OLARAK İÇ GÜZELLİĞİ
İç güzelliği; ruh güzelliği, huy ve ahlâk güzelliği, İslâm ahlâkını özümsemiş olma özelliğine mecâzî olarak verilen isimdir. Duygular İslâm ahlâkı ile yoğrulunca, ortaya çıkan ruhî manzara iç güzelliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri