Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya.
Finlandiya'da çalışma saatlerini çalışma süresi yasası ve toplu iş sözleşmeleri belirler. Çalışma süresi sektöre ve alana göre farklılık gösterir. Yasalar gereğince düzenli çalışma saati, günde en fazla 8 saat ve haftada en fazla 40 saat olabilir. Çalışanın genellikle haftada iki gün izin hakkı vardır.
BELÇİKA: Dünya genelinde çalışanların haftada dört gün çalışmaya geçmesini resmi olarak yasal bir haka dönüştüren ilk ülke Belçika. Çalışanlar işverenlerinden 4 günlük çalışmaya temelli geçmeden önce 6 aylık bir deneme süreci de talep edebiliyor ve isterlerse geleneksel 5 günlük çalışma modeline geri dönebiliyor.
Aksa Akrilik, Türkiye'de kurumsal bir şirket tarafından ilk kez hayata geçirilen haftada 4 gün mesai uygulamasına devam etme kararı aldı. 3 ay süren pilot uygulama sonrası sonuçları duyuran Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Taş uygulamanın ekibin iş-yaşam dengesini, motivasyonunu ve verimliliği ...
Binlerce göl ve adanın ülkesi olan Finlandiya'nın çoğu bölgesinde güneş 73 gün boyunca batmaz. Sonuç olarak, bu bölgelerdeki insanlar sürekli güneş ışığına maruz kaldıkları için yazları daha az, kışları daha fazla uyurlar.
İlgili 41 soru bulundu
Kış Finlandiya'da kış ayları Aralık, Ocak ve Şubat'tır. Kasım ve Mart aylarında da hava soğuk olur. Sıcaklık kış boyunca genellikle sıfır santigrat derecenin altındadır ve -20 dereceye kadar düşebilir.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
İzlanda'da yapılan ve şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin başarı ile sonuçlanmasının ardından sistemin İngiltere'de de test edilmesi bekleniyor.
Verilere göre haftalık en düşük çalışma saatlerine sahip ülkeler ise 29,6 saatle Hollanda, 32,7 saatle Danimarka ve 33,6 saatle Norveç.
Bu ilginç manzaranın sebeplerinden biri elbette yoğun çalışma saatleri. Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor.
Norveç çalışma saatleri
Yasalara göre belirlenen genel çalışma saatleri haftada 40 saat ve bir günde 9 saattir. ³ Bazı çalışanlar toplu sözleşmeler vasıtasıyla haftada 37,5 saat gibi daha düşük sınırlarda anlaşabilirler.
Almanya'da haftalık ortalama çalışma saati 34,8 saattir. ⁶ Standart çalışma günleri pazartesiden cumartesiye kadardır; ancak birçok kurum pazartesi-cuma arası çalışmaktadır. Çalışanlar, ara vermeksizin 6 saatten fazla çalışamaz.
Türkiye bu alanda zirvede yer alıyor. Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya. Kısmi zamanlı istihdam edilenlerin haftalık ortalama çalışma süresi AB genelinde 21,8 saat; Türkiye'de ise 17,4 saat.
(Örneğin, 01.04.2019-31.03.2020) Bir takvim ayında kaç günlük yıllık izniniz olduğu iş ilişkinizin uzunluğuna bağlıdır. Örneğin 01.05 tarihinde bir yerde çalışmaya başlar ve sadece altı ay çalışırsanız, her ay için iki izin günü yani toplam 12 yıllık izin günü hak edersiniz.
Bu uygulamayla Portekiz; İspanya, Belçika, İzlanda, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka ve Finlandiya'nın ardından Avrupa'da 4 günlük çalışma sistemine geçen 10'uncu ülke oldu.
Artık hafta sonu tatili 3 güne çıkıyor. Finlandiya modeli eğitim resmi olarak kabul edildi ve öğrenciler haftada 4 gün okula giderken, 3 gün boyunca tatil yapacaklar. Bu karar milyonlarca öğrencinin yüzünü güldürdü. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, yeni dönemde öğrencileri üzecek bazı kararlar da aldı.
Tam zamanlı işlerde çalışan erkekler günde ortalama 8,2 saat çalışırken kadınların günde ortalama 7,8 saat çalıştığı görülüyor. Cumartesi ve Pazar'dan çok hafta içi çalışanların sayısı daha fazla. İşi olan kişilerin yüzde 82'si hafta içinde, yüzde 35'i ise haftasonları çalışıyor.
Türkiye'de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat. Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Finlandiya Başbakanı Marin, ülkede ücret kaybı olmaksızın günlük çalışma saatini 6'ya düşürme çağrısında bulundu. Pandemi bizi çalışma hayatını yeniden değerlendirmeye zorlarken, iş saatlerinin kısaltılması yönündeki bu tarihi çağrının arkasında olmalıyız.
Hollanda'daki kariyer şirketi Resume.io tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşlarla ülkelerin resmi verilerinden derlenerek hazırlanan rapora göre, yılda ortalama 53 gün izin yapılan İran, çalışanların en çok dinlendiği ülke.
Rapora göre; resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Onu 15'er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor.
Eğitim öğretim yılı 190 gün olup ağustos ayı ortası başlar, haziran ayı başında sona erer. Yaz tatili 60 gündür.
Finlandiya'da ilköğretim çocuğun yedi yaşını doldurduğu sene başlar. Finlandiya'da kalıcı olarak ikamet eden her çocuğun ilköğretime katılması şarttır.
Finlandiya'da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim kapsamında teneffüs süreleri ise 15'er dakikadır. Ders saatlerinin uzaması halinde öğrencilerin teneffüs süreleri de uzamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri