Midnight Sun, dünyada sadece kuzey ve güney kutup dairelerinde rastlanan bir doğa olayıdır. Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir.
Kuzey Avrupa'nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor.
Binlerce göl ve adanın ülkesi olan Finlandiya'nın çoğu bölgesinde güneş 73 gün boyunca batmaz. Sonuç olarak, bu bölgelerdeki insanlar sürekli güneş ışığına maruz kaldıkları için yazları daha az, kışları daha fazla uyurlar.
Finlandiya, yerel saat olarak GMT+2 saat diliminde yer alır. Ülkenin yerel saati Türkiye'den 1 saat geridedir.
Kışın Finlandiya'da genellikle karanlıktır; çünkü, güneş sabahın geç saatlerinde doğup, öğleden sonra da hemen batar. Kuzey Finlandiya'da, hava Güney Finlandiya'dakine göre daha karanlık olur. Finlandiya'nın en kuzey yörelerinde haftalarca güneş doğmadan günler geçer. Kış ayları, Aralık, Ocak ve Şubat'dır.
İlgili 23 soru bulundu
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Kış Finlandiya'da kış ayları Aralık, Ocak ve Şubat'tır. Kasım ve Mart aylarında da hava soğuk olur. Sıcaklık kış boyunca genellikle sıfır santigrat derecenin altındadır ve -20 dereceye kadar düşebilir.
21 Eylül ile 23 Mart tarihleri arasında Kuzey Kutup Noktası 6 ay gece, Güney Kutup Noktasında ise 6 ay gündüz yaşanır.
Finlandiya'da çalışma saatlerini çalışma süresi yasası ve toplu iş sözleşmeleri belirler. Çalışma süresi sektöre ve alana göre farklılık gösterir. Yasalar gereğince düzenli çalışma saati, günde en fazla 8 saat ve haftada en fazla 40 saat olabilir.
Finlandiya'da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim kapsamında teneffüs süreleri ise 15'er dakikadır. Ders saatlerinin uzaması halinde öğrencilerin teneffüs süreleri de uzamaktadır.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Midnight Sun olarak bilinen geceyarısı güneşi, Finlandiya hakkında bilgi listemizin birinci sırasında yer alıyor. Midnight Sun, dünyada sadece kuzey ve güney kutup dairelerinde rastlanan bir doğa olayıdır. Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir.
Şu anda bütün Finlandiya'da cami-mescid hüviyeti taşıyan altı bina bulunmakta ve bunlardan ikisi Helsinki'de, diğerleri ise Tampere, Turku, Jârvenpââ ve Kotka'da yer almaktadır.
Batmayan güneş
Bu olay aslında Kuzey ve Güney kutup dairelerinde gerçekleşen bir tür doğa olayıdır. Bu doğa olayı, Finlandiya'da yaz mevsimi yaşanırken 24 saat güneşin batmamasına neden olur ve özellikle Lapland bölgesinde iki aydan fazla sürebilir.
Finlandiya'daki Türkler için birçok farklı iş fırsatı vardır ve ülkenin çeşitli sektörlerinde çalışma imkanları sunulur. İnşaat, restoran işletmeciliği, hizmet sektörü, perakende satış ve teknoloji gibi alanlar; Türklerin, Finlandiya iş imkanları dahilinde iş bulabilecekleri en yaygın alanlardan bazılarıdır.
Yaz tatili 60 gündür. Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur. Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir.
(Örneğin, 01.04.2019-31.03.2020) Bir takvim ayında kaç günlük yıllık izniniz olduğu iş ilişkinizin uzunluğuna bağlıdır. Örneğin 01.05 tarihinde bir yerde çalışmaya başlar ve sadece altı ay çalışırsanız, her ay için iki izin günü yani toplam 12 yıllık izin günü hak edersiniz.
Avrupa ülkelerinde, yaz tatili farklı sürelerdedir. Yaklaşık olarak yaz tatili süresi Avusturya, Belçika, Finlandiya ve Lüksemburg'da iki ay, Hollanda ve İngiltere'de altı hafta, İtalya'da dokuz hafta, Portekiz'de 2,5 aydır.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Bu doğrultuda 19.yüzyıl sonunda Güney Afrika'dan Hindistan'a, Mısır'dan Seylan'a uzanan geniş bir coğrafya üzerinde egemenliği tek başına ele geçiren İngiltere popüler deyişle “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” haline gelmiştir.
Finlandiya'nın fosil yakıtlar yerine kullanmayı planladığı kaynak ise deniz suyu. Finlandiya'nın başkenti Helsinki, hem elektrik üretimi, hem de ısınma için çoğunlukla kömür ve doğalgaz kullanıyor. Şehrin %75'inden fazlası fosil yakıtlar sayesinde ısınıyor.
Bireylere sunduğu yaşam standartları açısından Finlandiya, dünya genelinde yaşam kalitesi en yüksek olan ülkeler arasında bulunmaktadır. Finlandiya yaşam pahalılığı açısından önde gelen ülkeler arasında olduğu bilinmektedir.
Kışın gün ışığından 4-5 saat yararlanılırken yaz aylarında ise neredeyse 19 saat hava aydınlık kalıyor. Mayıs ayından itibaren gündüz süreleri uzarken temmuz-ağustos aylarında Finlandiya'yı ziyaret ederseniz, gece yarısı güneşini deneyimleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri