İşte Finlandiya eğitim sistemi ile ilgili bilmeniz gereken her şey! Öğrenciler ev ödevi yapmıyorlar. Finlandiya'da öğrencilere ödev verilmiyor çünkü öğrencilerin dersleri okulda öğrenmeleri bekleniyor.
Buna karşın Finlandiya'da öğrenciler haftada sadece yaklaşık 3 saat ödev yapıyor. Bu iki örnek de ilginç çünkü Şangay-Çin de Finlandiya da PISA'da en başarılı ülkeler arasında yer alıyorlar. Peki, Türkiye'de durum ne? Türkiye'de öğrenciler haftada ortalama 4.2 saat (2012) ev ödevi yapıyor.
Zorunlu temel eğitim boyunca, değerlendirme adına herhangi bir ulusal sınav veya yılsonu sınavı yok; öğrenciler, öğretmenin hazırladığı sorularla değerlendiriliyor. Bu yüzden öğretimin odağında öğrencileri testlere hazırlamaktan ziyade tamamen öğrenme var.
Finlandiya eğitim sistemi, öğrencilerin bağımsız düşünme becerilerini geliştirir. Okul ve öğrenci odaklı bir anlayışı benimsedikleri için ödev süreleri diğer ülkelere göre çok daha azdır. Okulda verilen projeleri isterlerse evde tamamlayabilirler. Öğrencilerin derslerde ilerlemesini öğretmen takip eder.
Finlandiya'da özel eğitimin kaldırıldığı veya yasaklandığı iddiası doğru değil. Öğrenciler için temel eğitimin ücretsiz sunulduğu ülkede özel okullar hâlâ mevcut. Finlandiya'da 1968 yılında gerçekleştirilen reform, eğitime erişimi eşit kılsa da özel eğitim kurumlarını ortadan kaldırmadı.
İlgili 25 soru bulundu
Öğrenim yükümlülüğü başlamadan önce Finlandiya'da çocuğun bir sene boyunca okul öncesi eğitime katılması gerekir. Okul öncesi eğitim genelde çocuğun altı yaşını doldurduğu sene başlar.
Lise öğrenimi genelde üç yıl sürer. Lise iki veya dört yılda da tamamlanabilir. Lise öğreniminde birçok seçim yapabilirsiniz. Zorunlu derslerle beraber kendinize uygun birçok ders seçebilirsiniz.
2024 yılında okullarda akıllı telefon yasağını uygulamaya koyacak olan ülkeler arasında ise Finlandiya ve Hollanda yer alıyor.
Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır. Finlandiyalı öğrenciler okulda sadece birkaç saat geçirmektedirler.
Fin okullarında üniforma bulunmuyor. Öğrenciler derse istedikleri şekilde giyinip gelebiliyor. Bu konuda herhangi bir zorunluluk bulunmuyor.
Çocuk parası, ilk çocuk için ayda yaklaşık 100 euro'dur. Bir sonraki her çocuk için, bir önceki çocuk için ödenen çocuk parasına oranla biraz daha fazla çocuk parası ödenmektedir. Yalnız ya da birden fazla çocukla birlikte yaşayan ebeveyn, arttırılmış çocuk parası alabilir.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir.
İlkokul genelde dokuz yıl sürer: okul birinci sınıftan başlar ve dokuzuncu sınıfta biter. Temel öğrenim ücretsizdir. Anne baba çocuğunu okula yazdırır.
Finlandiya'da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim sürecinde teneffüs süreleri 15 er dakikadan oluşmaktadır. Ders saati uzarsa öğrencilerin teneffüs süreleri de uzatılır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya'da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor, küçük çocuklar oynayarak öğreniyor, sınav yapılmıyor, ileri sınıflarda yapılırsa da sonuçları öğrenciye söylenmiyor.
OECD'nin 34 üyesindeki hayat kalitesini değerlendiren raporda zirveye Avustralya oturdu, Türkiye 'en zor yaşanılacak ülkeler' arasına girdi. Eğitim alanında sonuncu olan Türkiye, en iyi performansı 'sivil topluma katılım' kategorisinde göstererek 4'üncülüğe yerleşti.
Günlük okul süresi kısadır ve aynı zamanda Finlandiya'da temel eğitim 9 sene olarak zorunludur. Her yaştan kişilerin eğitimi ücretsiz bir şekilde elde etmesi mümkündür. Finlandiya'da özel okul kavramının olmaması da eğitimde fırsat eşitliği olduğunu gösterir.
Fin yasalarınca asgari ücret yoktur. İşveren örgütleri ve meslek sendikaları farklı sektörlerdeki asgari ücret üzerinde toplu sözleşmelerle (TES) anlaşmıştır. Örneğin 2022'de temizlik işi için belirlenen asgari saatlik ücret 11,24 avro; inşaat sektöründe asgari saatlik ücret 11,26 avrodur.
Finlandiya Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi
Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinden geliyorsanız Finlandiya size ücretsiz eğitim hakkı sunuyor. Finlandiya'da üniversite eğitim dili ağırlıklı olarak Fincedir. İngilizce eğitim veren bölümleri için ücret ödemeniz gerekir.
Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur.
Cep telefonlarının okullarda yasaklandığı ya da kullanımının kısıtlandığı -Malezya, Singapur, Fransa ve İspanya'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere- kimi ülkelerde yapılan diğer çalışmalar da bu ülkelerde okul performansının iyileştiğini ortaya koyuyor.”
İlkokul ve sonrasında 45 dakikalık dersler ile 15 dakikalık teneffüslere ek olarak 45 dakikalık teneffüsler var.
OECD'nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi.
Markka, Finlandiya'nın Euro'yu kullanmasıyla birlikte tedavülden kaldırılmıştır. Fin Markkası, uluslararası para birimi kodu FIM olarak gösterilmekteydi. 1 Markka (mark) 100 pennia (100 penni)'dan oluşmaktaydı. Fin Markkası, Euro ile değiştirilirken kullanılan parite 1 Euro=5.94573 Fin Markkası üzerindendi.
Finlandiya Sağlık Sistemi Hakkında13
✓ Finlandiya'da yaklaşık 160 sağlık merkezi, 16 merkez hastane, 5 üniversite hastanesi, yaklaşık yedi özel hastane zinciri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri