HANGİ TÜR YETKİ BELGESİNİ ALMAM GEREKİYOR? Aracın ruhsatında bulunan "cinsi" kısmında Fiorino Cargo, kamyonet olarak geçmektedir. Bu da aracımız için "K Türü" yetki belgelerinden birisinin alınması gerektiğini gösterir.
Firmanıza kayıtlı, her türlü kamyon, kamyonet, minibüs (Doblo,Citroen,Fiorino,Kango,Ducato vb. araçların tamamı) kullanan çalışanlara, SRC ve Psikoteknik Belgesi alınması yasa gereği zorunlu kılındı.
Şimdi bu araba için SRC belgesi gerekiyor mu? Teşekkürler şimdiden. lokosit açıklamış. Ticari Araç olarak ruhsata işlenmediği için SRC belgesine gerek yoktur.
Ruhsatında kamyonet yazan araçlar gerçek kişi adına hususi olarak kayıt yaptırılır ve araçta ticari maksatla veya kendi iştigal konusu ile ilgili taşıma yapılmayıp sadece binek olarak kullanılırsa bu kamyonetlere K belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır. .
Yıldızlı K1 yetki belgesi, şehir içi taşımacılık yapacak olan ve ağırlık olarak 3,5 tonu geçmeyen kamyonetler için verilen bir yetki belgesi türüdür. Yıldızlı K1 yetki belgesine kayıtlı olan sürücü ve araçlar, mutlaka SRC4 belgesine sahip olmalıdırlar.
İlgili 37 soru bulundu
K1 belgesi olmadan hizmet vermeye çalışanlara 1,434 TL para cezası verilir. K1 yetki belgesi kapsamındaki araçları kullanacak olan şoförlerde şu nitelik ve şartlar aranır: Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmak.
Ruhsatında minibüs olarak kayıtlı araçların K2 Belgesi alması gerekmez. K1 ve K2 Yetki Belgeleri'ni almak için gerekli evrakları tamamlayanlar Ulaştırma Bölge Müdürlükleri'ne, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü bulunmayan şehir ve ilçelerde bulunuyorlarsa Ticaret Odaları'na başvurabilirler.
Panelvanlar da ticari araç olduğu için k2 belgesine ve sürücünün src belgesine ihtiyaç var.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
Fiat Fiorino, Fiat'ın 1977 yılından beri ürettiği ticari araç modelidir. 2007'de Tofaş'ın da desteğiyle 4. nesli satışa sunulmuştur.
SRC belgesi genel olarak yolcu ve yük taşımacılığı gibi ticari amaçlar ile taşımacılık yapacak olan kişilerin, bu araçları kullanabilmek için sahip olması gereken belgedir. K1, K2 ve K3 yetki belgesi türlerinin her biri için başvuru yapacak kişilerin de bu kapsamda SRC belgesine sahip olması gereklidir.
SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır. SRC belgesi olmadan araç kullanılırsa cezanın yanında taşıtta görevli memurlar tarafından bağlanır.
Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer. Bu anlamda örneğin Fiat Fiorino Panorama'lar binek otomobil sınıfına girer. Eğer "N1" yazıyorsa, bu durumda araç "kamyonet" ruhsatlıdır ve yıllık vizeye girer.
B sınıfı sürücü belgesi otomobil (taksi vs.) ve kamyonet (doblo vs.) kullanacaklara verilen belgedir.
Hafif Ticari Araç Kullanmak İçin Gerekli Belgeler
Ticari araçların yük taşımacılığı yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu çeşitli belgeler vardır. Ayrıca tüm ticari araçları kullanmak için SRC belgesi zorunluluğu vardır.
İndirimler kapsamında 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL'ye düşürüldü. Ayrıca belge alma şartları hafifletildi.
K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus (kamyon/kamyonet) özmal taşıta sahip olmaları şarttır. K2 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
– K1* Yetki Belgesi Ücreti : 11,066TL. – % 15 Yenileme Ücreti : 1659.TL.
K1 YETKİ BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? Yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi olan şahıs veya firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi içinde yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi (aile için) kullanım dışında kullanıyor ise K belgesi alması zorunludur. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir.
K Yetki Belgesi olmadan yük taşıyan araçlar, para cezasının yanı sıra 15 gün de trafikten men edilir. K Yetki Belgesi bulunmayan araçları, tescil ve trafik belgesinde belirtilen amaçlar dışında kullanmanın ve buna izin vermenin cezası 1003,00 TL'dir.
K belgesi kimler için zorunludur? Ticaret odaları, Sanayi odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ziraat Odalarına kayıtlı olup, ruhsatlarında araç cinsi; kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork olan araç sahipleri almak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri