Krallar Vadisi ya da Firavunlar Vadisi (Arapça: وادي الملوك Wadi Biban el-Muluk), Mısır'da bulunan MÖ 16. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca 18. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık'ın firavunları ve dönemin ileri gelenleri için inşa edilen mezarların bulunduğu vadidir.
Piramitler, Djoser (MÖ 2630 – MÖ 2611) döneminden Ahmose I'e (MÖ 1550 – MÖ 1525) kadar Mısır firavunlarının mezarları olarak kullanıldı.
Pers İmparatorluğu'nun Mısır'ı topraklarına katmasıyla II. Nektanebo dönemi sona erdi. II. Nektanobe, Eski Mısır'ın son yerli hükümdarı ve 30. hanedanın son yerli firavunu olarak bilinir. Roma İmparatorluğu tarafından istila edilen Antik Mısır'ın yok oluşuyla birlikte firavunlar son bulmuştur.
Mısır'a yüzyıllardır hakim olmuş 26 firavun ailesi vardır. Her sülalede çeşitli hükümdarlar asırlarca ülkeye hükmetmiştir. Ayrıca bunlardan büyük bir kısmı da kendisini tanrı olarak ilan ettirmiştir.
Max Planck Enstitüsü'nün açıkladığı genetik sonuçlarına göre; Mısır firavunlarının genleri; Batı Asyalılarla Afrikalılardan çok Neolitik Levant halkları ile güçlü genetik bağlantıları olan Anadolulu ve Avrupalılara yakın.
İlgili 27 soru bulundu
Bu rivayetlere göre firavun Amâlika krallarının unvanıdır. Hz. Yûsuf zamanında yaşayan firavunun adı Reyyân b. Velîd'dir. Bu firavun Yûsuf vasıtasıyla iman etmiştir (Sa'lebî, s. 128).
Meal (Kur'an Yolu)
Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”
Komplolar ve siyasi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. 94 yıl ile muhtemelen insanlık tarihinin en uzun hüküm süren hükümdarı. Alternatif olarak, sadece 64 yıl hüküm sürmüş olabilir. II.Pepi döneminde hüküm sürdü; muhtemelen oğlu ya da ortak firavun idi.
Antik Mısır'ın Firavun ve Kraliçe Boyları
Kralların ortalama boyu 166 cm idi. Kraliçe ve prenseslerin ortalama boyu 156.7 cm idi. İncelenenler arasındaki en uzun firavun, 173 cm boyuyla Ramses II'ydi (MÖ 1303-MÖ 1212). 165 cm boyundaki eşi Kraliçe Nefertari-merj-em-Mut da zamanına göre sıradışı bir uzunluktaydı.
Ramses olan Firavun'un bedeni ise secde etmiş haldedir ve vücudunu saran hiç bir bez parçası veya ilaç yoktur. ''90. Derken İsrail oğullarını denizden geçirdik. Firavun askerleriyle takip ve taarruz etmek için derhal arkalarına düştü.
İşte insanlardan bir çoğu, hakikaten ayetlerimizden gafildirler. şeklinde buyrulmaktadır. 3000 yıldan bu yana firavunun cesedi hiç bozulmaya uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Ceset İngiltere'nin Londra şehrindeki British Museum'da sergilenmektedir.
Yûsuf -aleyhisselam- onun saltanatı döneminde vefat etmiştir. Kābûs'un yerine geçen Ebü'l-Abbas b. Velîd firavunlar içinde en zalimi ve katı yüreklisidir.
Teoriler arasında "boğulan" Firavunun, VIII. Sobekhotep (MÖ. 1645-1629)
Firavun'un cansız cesedi asırlarca denizde kalmasına rağmen Allahü teâlânın kudreti ile çürümedi.
Musa elindeki asa ile Kızıldeniz'i ikiye ayırınca tüm ordu ve Firavun burada boğularak can vermiştir. Mısır'dan çıktıktan sonra Hz. Musa'ya Tevrat indirilmiştir. Musa peygamber, yerine kardeşi Harun'u vekil bırakarak Tur Dağı'na gittikten sonra İsrailoğulları bir buzağıya tapmaya başlamıştır.
Ramses (MÖ 1303 – MÖ 1212), Mısır'ın On Dokuzuncu Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.
Yaygın kanı, firavunların hep erkek olduğu yönünde. Oysa, kadın firavunlar da vardı. Mısır hanedanlığının ilk dönemlerinde en az 5 kadın firavun vardı. Sonraki dönemlerdeki kadın yöneticiler artık 'firavun' olarak değil 'kraliçe' olarak adlandırılır.
Yine İbn Ebî Hatim ve Ebu'ş-Şeyh'in bildirdiklerine göre, Muhammed b. el-Mükendir şöyle demiştir: “Firavun üç yüz sene yaşadı. İki yüz yirmi yıl boyunca gözünde çapak bile oluşmamıştır.” (bk. a.g.e). Bununla beraber, hiç kimse sağlığını veya hastalığını bahane ederek Allah'a karşı isyanını savunamaz.
Mısırdaki firavunların soyu halen devam etmektedir. İngiltere'de kraliyet ailesi firavun torunudur.
Firavun, Antik Mısır'da kutsal bir varlık olma özelliği dışında, yönetim sahibiydi.
Mısır Firavunu halka çok büyük sıkıntılar ve işkenceler yapmaktaydı. Bunun üzerine Hz. Musa peygamber olarak gönderilmiştir.
Firavunun imanı ölüm anında, ölüm anından önceki zaman dilimindedir. Bu sebeple yeis halindeki iman olması ya da gargara halindeki imanın olması sebebiyle geçersiz olacağı iddiaları geçersiz olur.
Ama o, istikamet içinde asla Firavun'un isteğine teslim olmadı. Hz.Asiye'nin (s) mazarı Mısır'dadır.
Firavun (ya da firavunlar), hakkındaki en büyük yanılgılardan biri de onların her daim çok tanrılı/putperest bir dinin temsilcileri ve tanrı oğlu oldukları inancıdır. Oysa Mısır tarihinde monoteist olan, yani tek bir Allah'a inanan firavunlar da bulunmaktadır. Firavun 4.
(Ey Firavun!) Senden sonra gelecek (nesil) lere bir ibret olman için, bugün senin cesedini (denizde çürüyüp yok olmaktan) kurtaracağız. Doğrusu insanlardan birçok kimse, âyetlerimizden (ibret verici mu'cizelerimizden) gafildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri