Enerji içeceği, mental ve fiziksel enerjiyi artırması amacıyla, şeker, kafein ve diğer uyarıcı bileşenler (taurin ve ginseng gibi) ile zenginleştirilmiş bir içecektir.
Kafein vücutta dopamin salınımını arttırır ve bir süreliğine kişinin kendini daha enerjik hissetmesini sağlar. Enerji içecekleri öğrenme performansını geçici olarak artırmaktadır.
Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafeindir. Bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içerebilir. Kafeinin etkileri vücuda alındıktan yaklaşık 15 dakika sonra ortaya çıkmaya başlar, 6 saat devam eder.
Bir kutu enerji içeceğinde zihinsel işlevler üzerinde önemli bir madde olan kafein bulunuyor ve uzun süren aktivitelerde yağların yakılmasını artırarak daha fazla enerji sağlıyor, uyanık ve aktif olunmasına yardımcı oluyor. Stres veya yorgunluk anında, vücutta önemli bir antioksidan olan taurin seviyesi düşüyor.
Enerji içeceği içildikten sonra geçen 1 saat sonrasında ise enerji veren etkisi ortadan kalkmaya başlar. Birey yeniden yorgun hissetmeye başlar. İçildikten sonraki 6 saat sonrasında ise kandaki kafeinin %50'si düşüş gösterir. 12 saat sonrasında ise kanda enerji içeceğine dair kafeine rastlanmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Sporcuların antrenman sırasında veya sonrasında; elektrolit, enerji ve su harcamalarının vücuda tekrar alınmasına yardımcı olmak için geliştirilmiş içeceklere sporcu içeceği denir.
Enerji içeceklerinin içeriği: Firmalara göre bileşim değişmekle birlikte; enerji içecekleri kafein, gingseng, şeker, vitamin B, carnitine, ginko biloba, taurin, inositol, guarana tohumu, glukoranolakton, creatine içermektedir.
Enerji içeceği içtikten sonra 1 günde vücudumuzda neler olur? 10 dakika içinde kafein kan dolaşımına geçer kalp hızı ve kan basıncını artırmaya başlar. 15-45 dakika içinde dolaşımda kafein miktarı maksimuma ulaşır ve tam etkileri görülür. 30-50 dakika içinde karaciğer artan kan şeker miktarına cevap verir.
Performans Multivitaminli İçecek tüm mağazalarımızda 2,25 TL!
Artan sıvı ihtiyacı karşılanmalı
Bunu geri kazandırmanın en sağlıklı yolu bol bol su içmektir. Giden sıvıyı yerine koymadıkça vücudun kaybı sadece sıvı değil, kas kütlesi de olacaktır. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi idealdir. Ancak ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelidir.
Genel olarak, yoğun şiddette ve uzun süreli bir antrenman hedefliyorsanız, egzersize başlamadan 1 saat önce 500 ml'lik bir sporcu içeceği tüketebilirsiniz. İzotonik içeceklerin maksimum performans gösterdiği zaman dilimi kuşkusuz egzersiz sırasında olacaktır.
Sporcu içecekleri terle kaybedilen sıvının yanı sıra, mineral ve enerjinin bir kısmının da kazanılmasına yardımcı olur. Antrenman yoğunluğunuz fazlaysa ve sıcak havada uzun süreli egzersiz yapıyorsanız, suyun yanında sporcu içeceği tüketmenin yararları olduğu bilinmektedir.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
Kişiden kişiye enerji içeceklerinin etkileri değişiklik gösterse de; kimyasal bir madde olan kafein, dayanıklılığı ve gücü artırarak, reaksiyon süresini iyileştirerek ve yorgunluğu geciktirerek fiziksel performansı artırmayı sağlar.
Bu yüzden enerji veren yiyecek ve içecekler uykunun kaçmasını sağlar. Enerji içeceği tüketmek de bu sebeple uykunun önünde bir engeldir. İnsan bedenine enerji veren bileşenlere sahip olan enerji içecekleri uykudan önce tüketilmesi durumunda uyku haline engel olacaktır.
BOY UZAMASINI ENGELLEYENLER
Kahve ve kahve ve türevi ürünler, gazlı içecekler, kafein içeren, içecekler, enerji içeceği adı altındaki ürünler büyüme hormonunu inhibe edip ve gelişimini durdurduğu için uzak durulmalıdır. Stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, vücut gelişimi olumsuz yönde etkiler.
Enerji içeceklerinin cinsel gücü artırıp, artırmadığı bilinmiyor. Buna daha çok plasebo, yani yalancı psikolojik etki denir. Sizin durumunuzda da böyle bir etki olabilir. Bu gerçek ve kalıcı bir etki değildir.
Kahve, çay gibi doğal kafeinli içecekler enerji içeceği olarak kabul edilmezler. Kola gibi içecekler ise daha az kafein içerdiklerinden enerji içeceği sınıfına dahil değildir.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
Enerji içeceği de dahil olmak üzere günlük hayatta bilinçsizce pek çok içecek ve yiyecek tüketilir. Peki enerji içeceği haram mıdır? Enerji içeceği haram mı diye soranlar şunu bilmelidir ki, dinimizde sağlığı tehdit eden her yiyeceğin ve içeceğin tüketilmesi haramdır.
ç) Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmez. Ancak ürünü oluşturan bileşenlerin çözündürülmesi, taşınması gibi işlemlerde kullanılabilen, bileşenlerde doğal olarak bulunabilen, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla 3,0 g/L olur.
Bu içeklerin cinsel gücü gerçekten artırıp artırmadığı kanıtlanmış değil. Buna daha çok plasebo, yani yalancı psikolojik etki denir. Sizin durumunuzda da böyle bir etki olabilir. Bu gerçek ve kalıcı bir etki değildir.
Düzenli enerji içeceği baş ağrısına, hassasiyete ve sindirim problemlerine neden olur. Bir süre sonra enerjiyi hissetmemeye başlarsınız. Vücudunuz düzenli olarak kafein almaya alışır, içeceğin etkisi azalır.
Enerji içecekleri kesinlikle ağır egzersizler öncesinde, sırasında ve sonrasında içilmemelidir. Şeker oranı yüzde 10'dan fazla olduğundan ve kafein içerdiğinden sıvı kaybına neden olabilmesi mümkündür.
Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak. Ayrıca ürünlerin üzerine "Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılacak... Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri