Ayağa kalktıktan sonra meydana gelen göz kararmasının en yaygın nedeni, postural hipotansiyon olarak da bilinen kan basıncının aniden düşmesidir. Ayağa kalkıldığında yer çekimi kaynaklı kan bacağa doğru hareket edince bu durum tansiyonun düşmesine neden olur.
Ayağa kalkınca yaşanan göz kararması en fazla görülen göz kararması tipidir. Bu duruma baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik ediyorsa Ortostatik Hipotansiyon yaşanıyor demektir. Bu durumun temel nedeni; kişinin ani ayağa kalkma hareketi sebebiyle bir anda tansiyon düşmesi ve beyne yeterli miktarda kan gitmemesidir.
Oturur veya eğik bir pozisyonda olduğumuzda aniden yukarı kalkarken zaman zaman göz kararması, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumlar başımıza gelebilir. Bunun en temel sebebi, kan basıncının davranış ve hareketlerimize bağlı olarak kendini dengelemek için değişmesidir.
Ayağa kalkınca baş dönmesi neden olur? Ayağa kalkarken baş dönmesinin nedeni, aniden pozisyon değişikliği nedeniyle kan basıncının düşmesi olabilir. Bu, özellikle düşük tansiyon, dehidrasyon veya iç kulak problemleri gibi durumlarda görülebilir.
Başka bir açıdan, aniden ayağa kalkıldığında göz kararması yaşanması, beyne yeterince kan gitmemesi sonucu oluşmaktadır. Bu durum sık yaşanıyor ve ayrıca baş dönmesi ve çarpıntı buna eşlik ediyorsa; kansızlık veya beyin ve kalp hastalıkları ile ilişkili olabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir. Yaşla birlikte B12 emilimi ve vücutta depolanma yeteneği azalır. 65 yaş üstü kişilerde B12 depresyon riskini artırır.
Baş dönmesi için nöroloji bölümüne gidilir. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir. Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hem mide bulantısına hem de Baş dönmesine iyi gelir.
Sinüs Baş Ağrısı
Sinüslerde iltihaplanma yani diğer deyişle sinüzit yere eğilip doğrulurken baş ağrılarınızın artmasına sebebiyet verebilir. Sinüzitte bu ağrı başta ve yüzde zonklayıcı bir his oluşturur ve genellikle iltihap temizlenince ortadan kaybolur.
Baş dönmesine, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, konuşma bozukluğu, tökezleme veya yürüme zorluğu vb. durumlar eşlik ediyorsa kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorunu olabilir.
Kalbin pompa görevini tam olarak yapamadığı kalp yetersizliğinde iç kulaktaki denge organına ve beyine yeterince kan gitmiyor, bu da baş dönmesine yol açıyor. Kalp yetersizliğinin yanı sıra tansiyondaki dengesizlik ve kalp ritminde bozulma da baş dönmesine sebep olabilir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
“Baş dönmesi” ya da yaygın olarak kullanılan “vertigo” terimi bir hastalık ismi olmayıp farklı nedenlerle oluşabilen bir patolojinin belirtisidir ve hastalar tarafından dengesizlik, sersemlik, göz kararması hafif ya da şiddetli dönme gibi farklı şekillerde ifade edilebilir.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Hızlı ve ani ayağa kalkmak veya oturmak kan basıncında düşüşe sebep olabilir. Bu duruma ortostatik hipotansiyon da denir.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
Vertigo için acile gitmek her zaman olmasa da kimi durumlarda gerekli olabilir. Vertigosu olan kişiler her zaman düşük belirtiler görmezler. Kimi hastalar, altta yatan hastalığa bağlı olarak ciddi sorunlar yaşayabilirler.
Özellikle gençlerde gördüğümüz baş dönmesi atakları beslenme yetersizliğine bağlı olabiliyor. Mutlaka ayrıntılı bir kan tahlili yapmak gerekir. Baş dönmesi özellikle baş hareketleri ile tetikleniyor ve artıyorsa boyun fıtığı veya iç kulağa ait bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Baş Dönmesi için Hangi Doktora Gidilir? Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri