Fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir. Fiş kesmeyerek kanuna uygunsuz işlerin yapılmasını engelleyebilmek adına para cezası getirilmiştir.
Yeni yasaya göre, alışveriş sırasında fiş verilmemesi, alınmaması, veya alışveriş tutarından farklı bir tutarda fiş veya fatura kesilmesi durumunda uygulanacak ceza her bir belge için 500 liradan bin liraya çıkıyor.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Perakende satış vesikası ve ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) fişleri, gerek günlük yaşantımızın gerekse ticari hayatın, önemli bir parçası. Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin 800 lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
İlgili 17 soru bulundu
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir. Fiş kesmeyerek kanuna uygunsuz işlerin yapılmasını engelleyebilmek adına para cezası getirilmiştir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir. Alınmayan her bir fiş veya faturanın KDV'si, bu fişi ya da faturayı vermeyenin haksız iradıdır. Ayrıca gelir/kurumlar vergisinin de eksik hesaplanmasına neden olur. Alınmayan belge, vergi kayıp ve kaçağına neden olur.
Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Dolayısıyla 4.400₺ ve üzeri tutarlar için fatura düzenleme zorunluluğumuz bulunmaktadır.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Geriye dönük e-fatura kesmek ancak bir hafta süre içinde kesilerek sisteme işlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça bu işlemin yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmez. 1 ay öncesine fatura kesilir mi sorusunun cevabı elbette hayır olacaktır.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
POS e-Fatura Sistemi
* Tüm satışlarını e-Belge ile belgelendirebilecekleri için kağıt belge bastırma ve bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir. Bu sebeple bu kapsamda yapılan işlemler için ÖKC fişi düzenlenmiş ise ayrıca bir e-Fatura aranmaz.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
VUK'a göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilir (VUK m.353/6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri