İade edilmek istenen ürüne ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek ve gider makbuzu düzenlenmek suretiyle ürünün İADESİ maliye düzenlemeleri açısından MÜMKÜNDÜR.
Fiş yoksa hiçbir şekilde iade edemezsin boşuna uğraşma. İadeyi geç değişim bile yapamazsın, tüketici haklarında da herhangi bir hakkın yok fiş olmadığı için.
Kanunen mağazalardan satılan ürünlerde eğer bir üretim hatası bulunmuyorsa (ayıplı mal değilse) değişim/iade zorunlu değildir. Buna rağmen, LC Waikiki mağazalarımızda 30 güne kadar fiş veya fatura ibrazı ile kullanılmamış ve deformasyona uğramamış ürünlerde değişim/iade konusunda destek olmaktayız.
İade Süresi (Cayma Hakkı) Kaç Gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Ürün değişimi, iadesi, inceleme ve tadilat desteği faturanın fiziki olarak ibraz edilmesi ya da fatura tespiti koşuluyla verilebilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İşlemler için fiş şarttır, fişsiz işlem yaptıramazsın. Fişi farklı bir mağazadan alamazsın, sadece aldığın şubeden fiş kopyası alabilirsin.
Müşterilerimiz, satın aldıkları bir ürünü hiçbir neden belirtmeksizin ve zaman kısıtlaması olmadan fiş ve kredi kartı slipiyle birlikte en yakın BİM mağazasına iade edebilir. “Kalitemiz güvence altındadır” logomuz, kuruluşumuzdan bu yana düsturumuz olmuştur.
Faturasız bir ürünü değiştirmek ya da iade etmek istediğinizde, firmalar karşınıza aşağıdaki yasal düzenleme ile çıkıyorlar ve bu talebinizi fiş, fatura, değiştirme kartı vb olmadan yerine getirmiyorlar.
TKHK'da, satış yerindeyapılan ve peşin ödenen satışlarda ise, satışa konu üründe herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa”, tüketicilere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.
Hayır, alamazsınız. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, mağaza, işyeri gibi satış mekânlarında yapılan peşin satımlarda satışa konu mallarda herhangi bir ayıp yoksa tüketicilerin değişim veya iade etme hakkı bulunmamaktadır.
Tüketici olarak böyle bir hakkımız mevcut. Fakat iade edilmesi istenen ürünün etiketi üzerinde olması gerekmektedir. Dolayısıyla etiketsiz ürün iadesi yapılamaz.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
1. Fiş Veya Fatura Almazsam Ne olur? Alınmayan her bir fiş ya da faturanın KDV'si, bu fişi ya da faturayı vermeyenin haksız iradı olur. Ayrıca gelir/kurumlar vergisi matrahı aşındığı için gelir/kurumlar vergisi de eksik hesaplanmaktadır. Alınmayan her belge ile vergi kayıp ve kaçağına neden olunur.
Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir. Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Ticaret Bakanlığı'nın Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre internetten alınan teknolojik ürünlerde koşulsuz iade kaldırıldı.
Fiş veya fatura aslı olmadan ürün iade ve değişimi yapılamamaktadır.”
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Üzülerek H&M fişsiz değişim yapar mı sorusuna cevap veriyorum ki maalesef yapmıyorlar.
Değişim yapılan ürün tekrar değiştirilir mi? Değişim yapılan ürünü tekrar değiştirebilirsiniz.
Tarafımıza iade olarak gönderebilirsiniz. Veya dilerseniz mağazalarımızdan fatura/fiş ibraz etmek koşuluyla 15 gün içerisinde değişim yapabilirsiniz. (15 günü geçen ve fişi olmayan ürünlerde KESİNLİKLE DEĞİŞİM YAPILMAMAKTADIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri