Mağazadan satın almış olduğunuz ürünü şartlar sağlandığı takdirde iade edebilirsiniz. Bazı mağazalar 15 (On beş) gün içerisinde satın alınmış ürünü koşulsuz olarak aynen iade alırken bazı mağazalar 7 yedi gün içinde bazıları ise aynı gün koşulsuz olarak ürün iadesi yapmaktadır.
Evet, tüketicilerin yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermek ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı bulunmaktadır.
Cayma hakkı (iade) tüketicinin yapılan bir sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayması/ vazgeçmesidir. 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.
İade İşlemleri
Gelen ürün öncelikle tarafımızdan incelenir, gerekir ise ürünün yetkili servisine ya da tedarikçi firmaya test etmeleri için gönderilir. Bu işlem en geç 20 iş günü içerisinde tamamlanır. Yukarıdaki şartlara uygun ise iade işlemi başlatılır.
İlgili 27 soru bulundu
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Yargılama harçları, mahkemenin bir davayı incelemesi için hukuken ödenmesi gereken giderlerdendir. Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir.
Mağazadan Alınan Ürünler Yönünden Cayma Hakkı
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda, mağaza ya da firmadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Bu kanun uyarınca mağazalara böyle bir iade alma yükümlülüğü getirilmemiştir.
Bu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak ve o tarihe kadar tüketici, 14 gün içinde hiçbir neden göstermeksizin ürünü iade edebilecek. Bu değişikliğin tüketicinin ayıptan doğan haklarını içermediğini dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.
Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi kredi verene geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde tüketiciye iade edilir. Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır.
16.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile parasal sınır % 122,93 oranında artırılarak 01.01.2023 tarihinden itibaren 66.000,00 TL (altmış altı bin Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.
Başvurudan herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
- Başvurular tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.
(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar.
"Olağanüstü durumlarda satıcının iptal hakkı vardır"
Bu tür durumlarda ancak satıcının iptal hakkı vardır. Böyle bir durumu da 3 gün içinde tüketiciye bildirip onun parasını da azami 14 gün içinde iadesi gereklidir" diye konuştu.
Ayakkabının 1 gün ya da daha fazla giyilmiş olması, iade koşullarında bir değişiklik yaratmaz. Ayakkabı dış ortamda giyildi ise satıcı ürünü kabul etmeme hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri