Beslenme alışkanlıkları ve tuvalet düzeni anal fissür için oldukça önemli olur. Düzenli ve sağlıklı beslenerek, lifli besinler tüketerek makat çatlağının en önemli sebeplerinden olan kabızlık önlenebilir. Kabızlığın önlenmesinin yanı sıra tuvalet alışkanlığı da bir düzene oturtulabilir.
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı
Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Tuvaletten sonra mümkünse daima bol ılık su ile temizlenip, gerekiyorsa yumuşatıcı bir melhem sürüp hemen kalkın. Doktorun onaylamadığı melhemleri sürmeyin. Allerjik reaksiyon gelişmesini önlemek için aynı melhemi 2 haftadan fazla kullanmayın, çoğunlukla saf vazelin (vazelin pure) melhem yeterli olacaktır.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler. Kronik anal fissürler ise daha derin, tekrarlayan daha zor iyileşen lezyonlardır.
Anal fissür (makat çatlağı) nedenleri nelerdir? Uzun süren kabızlık, ishal, Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, doğum ve benzeri nedenlere bağlı olarak anal fissür gelişebilmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir nedene bağlı olmadan da makatta çatlak oluşması mümkündür.
Amaç makat çevresindeki kasların gevşemesidir. Su içine oturulması şarttır. Duşta ayakta durarak oraya sıcak su tutmanın bir faydası yoktur. Makat çevresine sürülen kremler ağrıyı ve iltihabı azaltır.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci yaklaşık bir haftadır. Bu süre içerisinde hastada ağrı ve kanama oluşabilir fakat bu durum önerilen programa uyulduğu sürece azalacaktır. Lazer ile tedavi sonrası ise hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.
Bu durumun sonucunda vücut enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalır. Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır. Hava şartlarının ani değişimi sıcak ve soğuk farkı, rüzgar ve kar gibi sert hava koşulları teninizde tahribata yol açabilir.
Bazı hastalarda kabızlığın önüne geçmek için sinameki otunun çayını içerler. Bu denenebilir. Bazı hastalarda yararlı olabilir. Fakat tüm bunların hekim kontrolünde yapılması gerekir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Makat Çatlağına Yürüyüş İyi Gelir mi? Yürüyüş veya egzersiz yapılmasında bir zarar yoktur. Yüzme ile beraber makat çatlağının iyileşme gösterdiği bilinmektedir.
Hemoroid ve anal fissürün oluşturduğu çatlaklar hemen hemen aynı bölgede meydana geldiği için zaman zaman karıştırılabilmektedir. Hemoroid cinsine göre değişse de makattan dışarı doğru sarkan şişmiş damarlardan oluşurken, çatlak anal kanal boyunca uzayan yırtık şeklinde kendisini gösterir.
Bol lifli beslenme önemli
Hastalar günde en az 3 litre su tüketmeli, bol lifli ve posadan zengin bir diyet ile beslenmelidirler. Ayrıca hastaların dışkıyı yumuşatmak ve kabızlığı önlemek için kuru kayısı ve incir gibi sebze kuruları ve çeşitli bitki çayları tüketmeleri de yararlı olabilir.
Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
İshal atakları da hemoroidal hastalığı azdıran durumlardandır. Laksatif ayarı bu nedenle dikkatli yapılmalıdır. Evde sıcak su banyosu sonrası hemoroid kremi yoksa vazelin kremi veya pişik kremi de sürülebilir. Basur rahatlasa bile en kısa sürede proktolojik muayene için doktora başvurmayı unutmayın.
Küçük çaplı makat çatlakları kronik makat çatlağı hastalığına dönüşmeden tedavi yolları aranmalıdır. Anal fissür, makat bölgesinde meydana gelen ve kişilere ciddi sorunlar yaratan bir rahatsızlıktır.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri