Kaynak metalinin üst kısmında ergimiş metal fazla olduğu için üst kısımda büzülme fazla, alt kısımda ise büzülme azdır. Bu büzülme farkından dolayı çarpılma olur. Bu hatayı önlemek için x – kaynak ağzı açılır ve nötr eksene simetrik kaynak yapılır. Parçayı kaynatmadan önce puntalamak çarpılmayı engeller.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Kaynağın uygulanması esnasında başvurulan çekiçleme, bakiye gerilmeleri azaltmak için bir çaredir. Soğuma sırasında metali uzatarak çekmenin etkisi telâfi edilir ve şekil değiştirmeler azalır. Mamafih, aşırı bir «ezilme»den kaçınmalıdır. Çekiçleme, kalın parçalarda çok pasolu kaynaklarda çok faydalıdır.
Kaynak işlemi boyunca ortaya çıkan kaynak hataları; nüfuziyet azlığı, birleştirme azlığı, yanma oluğu, kaynak dikişinin taşması, bindirme dikişlerinde levha kenarlarının erimesi, gözenekler, fışkırma, curuf kalıntıları, çatlaklar, hatalı kaynak şekli ve boyutu, sıçramalar, çarpılma, mikroskopik iç hatalardır [31].
İlgili 42 soru bulundu
Alınması Gereken Önlemler:
Çalışma alanı ve ekipmanlar yaş/nemli olmamalı, kuru tutulmalıdır. Alçak gerilime dayanıklı ve kuru eldi- ven kullanılmalıdır. Kaynak pensleri akımı geçirmeyecek şekilde izole edil- melidir. Kaynak tabloları sağlam olma- lı, izoleleri kontrol edilmelidir.
“Kaynak metalinin taşarak, kök – ana malzeme ya da kaynak yüzeyinde ana malzeme- dolgu metali çizgisinden çıkıntı yapmasıdır. Overlap hatası ; ya dolgu metalinin gerekenden çok verilmesinden ya da belirli dolgu miktarına uygun gerilimden daha düşük bir gerilimle kaynak yapılmamasından kaynaklanır.”
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir. Tozaltı kaynağında yüksek kaliteli çelik teller kullanılır. Bu teller genellikle elektrik ark ocaklarında üretilir.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur. Dolgu pasosu için ise 5 mm. çapında 450 mm. uzunluğunda elektrod kullanılırsa 1 m. dikişin ağırlığı 1,3 kg.'dır. NOT: Bu hesaplamalar, normal tür elektrodlar içindir.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Işığa karşı hassasiyet ve ağrı: Gözler, kaynak ışığına maruz kaldığında aşırı hassas hale gelebilir. Parlak ışığa bakmak rahatsızlık ve ağrı hissiyle sonuçlanabilir. Kızarıklık ve yanma hissi: Gözler, kaynak ışığına maruz kaldığında kızarabilir ve batma ve yanma hissi ortaya çıkabilir.
Kaynak ile doldurulan bölge, gerekir ise taşlanarak ya da mekanik işlemler ile istenilen şekle getirilir.
Kaynak elektrodunun ark oluşturması ve kaynak makinesinden alınan akımın diğer ucunu kaynak yerine birleştirmek için kullanılan bağlantıya kaynak şasesi denir. Kaynak yerine veya kaynak masasına bağlanması için değişik şaseler mevcuttur.
Ön ısıtma, kaynak dikişi çevresinde yükselen sıcaklık dağılımını yumuşatmak ve kaynak dikişinin soğuma hızını azaltmak suretiyle onun sertleşmesini, iç gerilme oluşumunu ve çarpılmayı bir ölçüde önler. Az karbonlu çelikler nadiren ön ısıtma yapılır.
Kaynaklı birleştirme, çözülemez bir bağlantı türü olmasının yanında ayrıca diğer bazı avantajları sayesinde endüstride sıkça tercih edilmektedir. Fakat kaynaklı birleştirme yönteminin birleştirme sonrası malzemede bıraktığı bazı ısıl deformasyonlar ve kalıntılar vardır. Bu ısıl etkiye distorsiyon denmektedir.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Araçtaki değiştirilecek akünün önce eksi (-) sonra artı (+) kutup başı sökülür. Araç akü tablası ve kablo bağlantı uçları temizlenir ve yeni akü yerleştirilerek alt bağlantılar dikkatlice sıkılır.
Elektrik çarpmaları bir kaynakçının karşı karşıya olduğu en ciddi ve anlık risklerden birisidir. Elektrik çarpmaları maruz kalınan elektrik akımı nedeniyle veya çarpılmaya verilen reaksiyon kaynaklı düşme sonucunda ciddi yaralanmalara ve hayati riske neden olabilir.
Tek taraftan mesnetle tek taraftan kaynak edildiğinde b, kalınlığa göre 1 ile 3 mm arasında değişebilir. ki taraflı kaynakta tablodaki değerler alınacaktır. Alttan mesnetli tek taraftan kaynak sadece küt alın kaynağında 5 ile 10 mm ve açı kaynağında da 5 ile 8 mm kalınlığa kadar tavsiye edilir.
160 amper modeller en fazla 0.5 cm materyallere kaynak yapabilmektedir. Daha kalın materyallere kaynak yapmak için 200 amper olan modeller daha uygun olacaktır. 300 ampere kadar olan kaynak makineleri bulunmaktadır.
Isı girdisi, mm'e başına kaç J ısı verildiğini ifade eder. Isı girdisine etki eden çok fazla unsur olduğundan ötürü birçok farklı ısı girdisi formülüne mevcuttur. Bazı formüller malzemenin kalınlığını ve doğrultusunda kaç yönlü ıs aktarımı olacağına dikkat ederken bazı formüller birçok değişkene yer vermemektedir.
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
Sıcak çatlaklar, solidüs (katılaşma) sıcaklığı bölgesinde veya dar katılaşma aralığında oluşurlar. Nedeni, tane segregasyonu yani katı taneler arasında düşük sıcaklıkta eriyen maddelerin toplanması ve bunların çekme gerilmelerine dayanamayıp ayrılma- sıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri