Çatlak veya yırtık anlamına gelen fissür, anal bölgedeki kasların birleştiği iki doku arasında meydana gelmektedir. Çoğunlukla makat bölgesinde yer almaktadır.
Anal fissür tedavisinde amaç anal kanalın basıncını düşürmektir. Bu yöntem ile mevcut kanama ve ağrı azaltılmış olur. Anal fissür tedavi yöntemleri sıcak-ılık oturma banyosu, makat bölgesi hijyeni, topikal kremler ve cerrahi müdahaledir. Tedavinin bir diğer amacı ise hastanın kabızlığının giderilmesidir.
Anal Fissür Hastalığı; Anal bölge (makat) çevresindeki yırtıklar/çatlaklardır. Genellikle kabızlık (konstipasyon) gibi düzensiz dışkılama alışkanlıklarına bağlı olarak gelişir. Hamilelik ya da doğum ile provoke olabilir Anal bölgede dışkılama sırasında yırtılır tarzda şiddetli ağrı ile karakterlidir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı
Fissür tedavi edilmezse, genellikle dışkı sırasında cam kesiği gibi ağrı ve kanama yapar. Tuvalet sonrası iç kasta sürekli bir kasılma oluşturur ki bu durum yaşam kalitesinin oldukça düşmesine sebep olur.
Makat Bölgesinde Ağrı: Makat çatlağı şikâyetlerini yaşayan hastalar makat bölgesinde ağrı hissini çokça çekmektedir. Makat çatlağı rahatsızlığının bilinen en tipik belirtisi ağrıdır. Kişi adeta cam batma sırasında duyulan ağrıyı yaşamaktadır.
Sıcak su oturma banyoları, dışkı yumuşatıcı ilaçlar, diyet, topikal kremler ve ağrı kesiciler akut anal fissürün iyileşmesi adına yapılan medikal tedavilerdir. Bütün uygulanan bu yöntemler anal fissürün akut seyrinde iken yapılmaktadır ve hastalar başarılı sonuçlarla karşılaşmaktadır.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler. Kronik anal fissürler ise daha derin, tekrarlayan daha zor iyileşen lezyonlardır.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Anal fissür (makat çatlağı) için hangi bölüme gitmeliyim? Şimdi asıl sorumuza gelelim: Fissüre hangi bölüm bakar? Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Anal fissürün görülme sıklığı kadın ve erkeklerde benzer olup, her yaşta karşılaşılabilir. Makatta genellikle arka kısımda orta bölümde ağrılı hassas bir çizgi şeklinde yara olarak gözlenir.
Hayır. Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Bitkisel tedavi ile geçebileceği kanısına inanarak umut bağlamaktadırlar. Aksine makat çatlağı tedavisi bitkisel yollarla değil ancak cerrahi yöntemler ile geçebilmektedir.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Beslenme alışkanlıkları ve tuvalet düzeni anal fissür için oldukça önemli olur. Düzenli ve sağlıklı beslenerek, lifli besinler tüketerek makat çatlağının en önemli sebeplerinden olan kabızlık önlenebilir. Kabızlığın önlenmesinin yanı sıra tuvalet alışkanlığı da bir düzene oturtulabilir.
Makat çatlağı direkt olarak hemoroide yol açmaz.
Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır. Her gün pamuk değiştirilerek ortalama 1 ay devam edilir. Anal Fissür ( Makat Çatlağı): Hastalarda cam kesiği şiddetli ağrı ve yanmaya neden olan anüsün arka tarafında görülen yırtıklardır.
Makat Çatlağına Yürüyüş İyi Gelir mi? Yürüyüş veya egzersiz yapılmasında bir zarar yoktur. Yüzme ile beraber makat çatlağının iyileşme gösterdiği bilinmektedir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Fissür makatta oluşan açık yara demektir ve sürekli dışkı ile teması olduğu sürece enfeksiyon riski artmaktadır. Tedavi edilmediğinde hasta yıllar boyu acı ve ağrı ile maruz kalacak, süregelen bir çatlak şikâyetiyle başa çıkmak zorunda olacaktır. En son duruma kadar giderek anüste daralma meydana getirebilir.
Anal fissür genellikle birkaç hafta içinde düzelir, ancak 4-6 hafta içinde iyileşmezse kronik fissür olarak adlandırılır. Anal fissüre kabızlık, sert dışkılama, ishal atakları, doğum gibi çeşitli nedenler sebep olabilir. Bununla birlikte, bazen fissür için açık bir neden yoktur.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır. Bu leğen ya da küvete 8-10 cm seviyede, yakmayacak şekilde sıcak su konularak 10-15 dakika içine oturulması şeklinde yapılır.
Kabızlık ve ishal durumu anal fissürün sebeblerindendir. Bu nedenle dışkının yumuşak ve şekilli olması çok önemli. Diyet de yeterli miktarda yeşillik ve yoğurt tüketilmesi çok önemlidir. Acı- aşırı baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri