Çok uzun süre devam eden fistül rahatsızlığı neticesinde makat bölgesinde oluşan tahribat sonucu kanser oluşabilir.
Fistül bu durumda, yıllar içinde dallanıp budaklanarak gelişmeye ve yayılmaya devam eder, tedavi gittikçe zorlaşır. Bölgede sürekli devam eden iltihabi süreç, kanserleşmeye kadar gidebilir. Sürekli iltihaplı akıntı olması nedeniyle de, anüs civarında mantar gelişir, anal bölgede sürekli kaşıntı olur.
Fistül Ameliyatı Olmazsam Ne Olur? Makat bölgesinde oluşacak ve sosyal konforu oldukça kötü etkileyen akıntı ve buna bağlı kötü koku yakınmalarının devam eder ve hastalık kronikleşir. Uzun dönemde makat apsesi ve büyük abdest tutamama gibi yakınmalar da meydana gelebilir.
Anal Fistül hastalığının zaman geçirilmeden tedavi edilmesi çok önemlidir. Çünkü oluşan bu fistüllerin yaklaşık olarak %90'ı basit yapılı fistüllerdir. Ancak eğer bu fistüller ihmal edilirse zamanla hastalık ilerler ve basit fistüller komplike fistüllere dönüşebilirler.
Anal fistül mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Anal fistül tedavi edilmezse zaman geçtikçe oluştuğu yerde kalmayıp başka bölgelerde yayılabilmektedir ve geç kalındıkça tedavi sonrası iyileşme süreci de uzamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Fistüller tek bir bölgede toplandığı gibi birçok bölgede de varlığını gösterebilmektedir. Hastalığın kendiliğinden iyileşmesini bekleyen hastalar aslında yanlış bir inanış peşindedirler. Anal fistül tedavi edilmediği sürece kendi kendine ortadan kaybolması mümkün olmayan bir hastalıktır.
Anal Fistül'ün tedavisi daima cerrahidir. Apse veya aktif enfeksiyonun varlığında sadece apsenin boşaltılması ve ancak akut enfeksiyon geriledikten sonra kesin cerrahi tedavi planlanmaktadır. Ameliyatta fistül kanalı tamamen çıkarılabilir, zemini açık bırakılabilir. Kısmen çıkarılıp iç tarafı kapatılabilir.
Anal fistül belirtileri arasında en yaygın olanı makatta kanama ve bu bölgeden gelen iltihaplı akıntıdır. Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
İyileşme süreci: Fistül oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, hastanın kolunda birkaç dikiş atılır. Kolun üzerine bir bandaj yapılır ve kolun hareketini kısıtlamak için bir askı takılır. İyileşme süreci yaklaşık 6 hafta sürer ve bu süre boyunca hasta kolunu aşırı hareket ettirmemelidir.
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz. Ameliyattan sonraki süreçte yara yerinde, apse ve fistül gelişebilir.
Lazerle perianal fistül (Makat fistülü) ameliyatının avantajları şunlardır; Operasyon yaklaşık 10 – 15 dakika aralığında tamamlanmaktadır. Genel anesteziye gerek duyulmadığı için narkoz riskleri yoktur. Tedavi sırasında dokular zarar görmez.
AMELİYAT SONRASI NASILDIR? Anal Fistül ameliyatından sonda makat giriminde meydana gelen yarık şeklindeki yara bir ay kadar süren bir yara iyileşme süreci sonunda kapanır.
Anal Fissür (Makatta Çatlak Hastalığı) Kansere Neden Olur Mu? Hayır. Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Perianal fistül tedavi edilmediği takdirde zaman geçtikçe oluşum gösterdiği noktada kalmayıp başka bölgelere yaylım gösterebilmektedir. Buna ek olarak geç kalındıkça tedavi sonrası iyileşme süreci de buna bağlı olarak uzamaktadır. Ayrıca iltihabi süreçte devam ettiğinden dolayı kanser oluşma riski de yükselmektedir.
Erkeklerde ve 30-40 yaş arasında daha sık görülür. Travma (İshal, kr konstipasyon, lavman cihazları, YC) Obezite, diyabet. Hijyen bozukluğu kolaylaştırıcı faktörlerdir.
Anal fistüller tedavi olmaksızın kendiliğinden kapanması çok nadirdir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi genel anestezi altında yapılır.
Hastalık tekrarlar mı? Anorektal fistüller tekrar edebilir hastalıktır. Çünkü ameliyat sonrası yara iyileşirken kalçaların kapalı olması sebebiyle yara dudakları birbirine temas eder ve cilt çabucak yapışır. Ama ciltaltı dokular iyileşmeden cildin yapışıp iyileşmesi zaten fistül demektir.
Anal fistüllerde kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değilidir. Bu düşünce ancak hastaya zaman kaybettirip durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Ayrıca ilerlemiş fistül oluşumunun o bölgede cilt kanserini tetiklediği de ileri sürülmektedir. Anal fistülün tedavisi cerrahidir.
Anal fistül tedavisi için gidilmesi gereken bölüm genel cerrahidir.
Üriner fistüller idrar kaçırma ve enfeksiyona neden olabilir. Sıklıkla çeşitli ameliyatlardan sonra, travma nedeniyle, belirli hastalıkların komplikasyonu olarak veya radyasyon tedavisinden dolayı oluşur.
Perirektal apsede, fizik muayenede sıklıkla ısı artışı, kızarıklık, şişlik ve dokunulduğunda hassasiyet bulguları vardır. Ancak, her ne kadar çoğunlukla anüs çevresindeki ciltte gözle görülebilir bulgular olsa da, bazen rektal ağrı dışında her hangi bir bulgu olmayabilir.
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı
Fistül rahatsızlığında kullanılan aloe vera bitkisi, en sık tercih edilen tedavi yöntemidir.
Ameliyatsız lazer tedavisinde; ince uçlu radyal bir fiberle, fistülün içine girilir ve makatın iç tarafındaki fistül kanalına yüksek enerji verilerek bu kanalın kapatılması sağlanır. Kanal boyunca oluşan fistül duvarı tamamen yok edilir. Bu metot, fistül kanalını tamamen ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri