Eğer fiyat farkı tüketicinin aleyhine ise satıcının fiyat farkı faturası düzenlemesi gerekir. Ancak oluşan fark nihai tüketici lehineyse, tüketici gider pusulası düzenleyerek farkı iade etmeli ve fark ile ilgili olan KDV indirimi yapılmalıdır.
Fiyat farkı tüketicinin aleyhine ise satıcının fiyat farkı faturası düzenlemesi gerekir; fakat fark tüketicinin lehine ise tüketici gider pusulası yoluyla fark iadesi yapmalı ve ayrıca farka uygulanacak olan KDV indirimi de uygulanmalıdır.
Fiyat farkı faturası ise; satış faturasının üzerinde yer alan fiyat ile dönem sonunda oluşmuş fiyat arasındaki farkın belirlenmesi halinde kesilen fatura türüdür. Faturanın eksik ya da fazla kesilmesi halinde eksik kalan ücretin ödenmesi ya da alınması gereken durumlarda hazırlanır.
Kişi aldığı ürün ya da hizmetin bir kısmını iade edebileceği gibi tamamını da iade etme hakkına sahiptir. Eğer ürün tüketiciye yanlış ulaştırılmışsa da iade faturası kesilebilir. Bu durumda ürün iade edilmeden iade faturası düzenlenir, iade işlemi gerçekleştikten sonra doğru faturayla tekrar satış yapılabilir.
FİYAT FARKI FATURALARI HİZMET FATURASI OLARAK KESİLMESİ GEREKİRKEN İADE OLARAK KESİLİYOR.
İlgili 19 soru bulundu
İşletmenin ve müşterinin bilgilerini, fatura numarasını ve tarihini girin. Fiyat farkı faturasında yer alan ürün veya hizmetin detaylarını ekleyin. Fiyat farkı faturasında ilk fiyatı ve gerçekleşen fiyatı belirtin. İlk fiyat ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı hesaplayarak faturada gösterin.
Fiyat farkı veya kur farkı faturalarını satış faturası şeklinde düzenleyebilirsiniz.
İade faturası ne zaman kesilmelidir? Bildiğiniz gibi kesilen bir faturanın sistem tarafından otomatik olarak onaylanma süresi 7 gün. Herhangi bir sebepten ötürü iade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi, satış faturasının kesildiği tarihten itibaren 7 gününüz bulunuyor.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
Sistem üzerinde iade yapabilmek için kesilen faturanın ret edilmesi yapılmalıdır. Düzenleme talep edilebilmekte veya tamamen iptal edilebilmektedir.
Fark kimin lehine ise faturayı o keser, çünkü kur farkından dolayı gelir elde eden kendisi olmuştur. Hesaplanan kur farkı kadar ve KDV'si iç yüzde ile hesaplanarak fatura düzenlenir.
05.Temmuz.2023 tarihinde 1.000-TL + KDV (%18) yapılan teslim için, 10.Temmuz.2023 ve sonrası için gerçekleşmiş 100-TL+KDV iade, fiyat farkı, kur farkı veya vade farkları için, düzenlenmesi gereken fatura da ki KDV. oranı %18 uygulanacaktır.
Fiyat farkı olan ürünün KDV'den muaf olması durumunda fiyat farkı faturası uygulamasında KDV alınmaz. Fiyat farkı faturası kesilirken asıl faturaya atıfta bulunulması gerekmektedir. Bunun amacı, asıl ürünün veya hizmetin anlaşılması ve maliye çalışanları tarafından kolayca eşleştirme yapılabilmesidir.
Bu çerçevede, müşterilerinize düzenlediğiniz satış faturalarına istinaden tarafınıza düzenlenen fiyat farkı faturalarında hesaplanan KDV nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosundaki 103 no.lu satıra kaydedilerek indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Alıştan iade işlemi, ilgili alış kaydının iptal edilmesi ile başlar. Alış kaydı iptal edilerek, iade edilen ürünün maliyeti veya gideri, ilgili hesaplardan düşülür. İade edilen ürün, uygun hesaplara kaydedilir. Eğer iade edilen ürün stokta yeniden satılabilir durumdaysa, stok hesaplarına kaydedilir.
noterden faturaya itiraz dilekçesi,
faturanın kabul edilmemesi veya faturanın geri gönderilmesi yoluyla yapılabilir. İtirazın 8 günlük süre içinde edildiği ispat olunmak kaydıyla, sözlü dahi itiraz edilebilir. 8 günlük süre içerisinde dava açılması da itiraz edildiğini gösterir.
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
Alıcı iade faturasını kayıtlarına almak istemiyorsa yine KEP sistemi ile itiraz yoluna gidebilmektedir. Ayrıca ticari e-Fatura'nın kabul edildikten sonra reddedilebilmesi için alıcının KEP sistemi ya da noter aracılığıyla ticari e-Fatura'yı gönderen tarafa itirazda bulunması gerekir.
Hem e-fatura hem de e-arşiv fatura mükellefleri alış ve satış faturalarını iade olarak düzenleyebilir. İster GİB Portal isterse de çalıştığınız özel entegratör yazılımı ile kolay kesebilmek mümkündür.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Ayrıca 24/c maddesinde ise, “Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler” matraha dahil olan unsurlar olarak belirtilmiştir.
Maddeye göre fiyat farkı, farkın ortaya çıktığı dönem göz önünde bulundurarak alıcı veya satıcı tarafından fatura edilir ve KDV'ye tabi tutulur. Fiyat farkları, ilgili ürün veya hizmeti barındıran oran üzerinden KDV hesabına konu edilir.
Fiyat farkları, ilgili mal veya hizmetin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesabına konu edilir.
Pn=Gn/Go olmak üzere Fd = An x D x (Pn -1) şeklinde hesaplanır. D: 01 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) 0,25; 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) 0,15 sabit katsayısını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri