Örneğin gıda gibi indirimli oran uygulanan mallar için KDV oranı %8'dir, genel oran ise %18'dir. Fiyat farkı faturasında ilgili orana yer verilmelidir. Fiyat farkı ödenmesi gereken ürün istisnai olarak KDV'den muafsa fiyat farkı faturasında da KDV'ye yer verilmez.
Satılan ürün ya da hizmet KDV kapsamında ise KDV oranına göre fiyat farkı faturası oluşturulmalıdır. Örneğin, KDV oranı %18 olan bir ürün için fiyat farkı faturası oluşturuluyorsa KDV %18 olarak hesaplanır. Fiyat farkına söz konusu olan ürün, KDV'den muaf ise fiyat farkı faturasından da KDV alınmamaktadır.
İşletmenin ve müşterinin bilgilerini, fatura numarasını ve tarihini girin. Fiyat farkı faturasında yer alan ürün veya hizmetin detaylarını ekleyin. Fiyat farkı faturasında ilk fiyatı ve gerçekleşen fiyatı belirtin. İlk fiyat ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı hesaplayarak faturada gösterin.
Oranı kategorisine girerse ve bunun için, kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan teslimler için, kanunun yürürlük tarihinden itibaren gerçekleşecek olan, “iade”, “fiyat farkı”, “vade farkı”, “kur farkı” işlemlerinde uygulanması gereken KDV. Oranı %8 olacaktır.
Nihai tüketici ile fiyat farkı sorunu yaşanmışsa ve fark müşterinin aleyhine ise, işletme fiyat farkı faturası düzenler. Fark müşterinin lehine ise müşteri gider pusulası ile fark iadesinde bulunur, farka ait olan KDV indirimi yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Ürün veya hizmetin fiyatında yanlışlık, sonradan gerçekleşen maliyetler, kur farkı, sözleşme değişikliği, komisyon vb. nedenlerle satış faturasının tutarı fazla ya da eksik olabilir. Böyle bir durum oluştuğunda, tekrar ödeme yapılması ya da alınması için fiyat farkı faturası düzenlenir.
Elektrik, doğalgaz, petrol ürünleri, LPG ve ilaç alımları dışında kalan diğer mal alımlarında süresi 180 takvim gününü aşanlar için, sözleşmenin 180 takvim gününü aşan kısmı için fiyat farkı verilmesi imkânı getirilmiştir.
Fiyat farkı veya kur farkı faturalarını satış faturası şeklinde düzenleyebilirsiniz.
KDV Uygulama Genel Tebliğinin "III/A-5.2. Vade Farkları" başlıklı bölümünde, "3065 sayılı Kanunun (24/c) maddesine göre, teslim ve hizmet işlemlerine ait faturada ayrıca gösterilen vade farkları matraha dahil edilir ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilir.
Maddeye göre fiyat farkı, farkın ortaya çıktığı dönem göz önünde bulundurarak alıcı veya satıcı tarafından fatura edilir ve KDV'ye tabi tutulur. Fiyat farkları, ilgili ürün veya hizmeti barındıran oran üzerinden KDV hesabına konu edilir.
Fark kimin lehine ise faturayı o keser, çünkü kur farkından dolayı gelir elde eden kendisi olmuştur. Hesaplanan kur farkı kadar ve KDV'si iç yüzde ile hesaplanarak fatura düzenlenir.
Yapım işlerinde fiyat farkı hesabı “F = An x B x ( Pn – 1 )” formülüne göre hesaplanır.
Ayrıca 24/c maddesinde ise, “Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler” matraha dahil olan unsurlar olarak belirtilmiştir.
Bu çerçevede, müşterilerinize düzenlediğiniz satış faturalarına istinaden tarafınıza düzenlenen fiyat farkı faturalarında hesaplanan KDV nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosundaki 103 no.lu satıra kaydedilerek indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular. İade Faturasında KDV Olur mu? Alıcıların yaptığı iade işlemlerinde düzenlenen faturalarda, satın alım sırasında düzenlenen fatura üzerinde bulunan mal bedeli ve ona tabi olan KDV oranı yer almalıdır.
Ek fiyat farkından %6 ek kesin teminat alınır. Ek fiyat farkı hesaplarında hakedişlerde yapılan tüm kesintilerin (damga vergisi, gelir vergisi) yapılması gerekir. Ek fiyat farkı için KDV hesaplanacaktır.
Fiyat farkı ile ilişkilendirilen faturaların satırlarına fiyat farkı tutarı dağıtılır. Maliyet analizi ve envanter raporlarında dağıtılan bu fiyat farkları da listelenir ve kar zarar hesaplamalarında dikkate alınır.
10.07.2023 ve Sonrasında %8 ve %18 KDV'li Fatura Kesebilir miyim ? Hayır kesemezsiniz, %10 ve %20 kesmeniz gerekmektedir. İade Faturaları Nasıl Olacak? %8 veya %18 ile aldığınız bir ürünü 10.07.2023 sonrası iade etmeniz durumunda bu ürünlerin KDV'sini %10 ve %20 olarak kesmeniz gerekmektedir.
Yurt dışındaki kişi veya şirketler için yapılan yazılım, grafik tasarım hizmetleri, yabancı şirketlerinin fuar, panayır gibi organizasyonlarda satın aldıkları mal, hizmetler, ilgili makamlarca onaylanmış olan sinema eserlerinin yabancılara satılması da KDV muafiyetine tabidir.
Bağlı fatura kolonuna da fiyat farkı uygulanacak faturaya ait bilgiler yer alır. Satış fiyat farkı faturalarının satırlarına, sipariş ve irsaliye aktarılamaz.
İlk satır normal bir fatura gibi fatura net tutarı kadar alacak olarak, ikinci satır ise Vade Farkı İşlemi adı altında sadece vade farkı tutarı kadar borç olarak listelenir. Verilen Vade Farkı Faturası: Bu fatura ise eğer cari hesap borcunu vade tarihinden sonra ödemiş ise firma tarafından hesaplanarak kesilir.
6. Kur farkı faturası KDV oranı kaçtır? Kur farkı, faturanın kesildiği dönemde teslime konu olan mal ya da hizmetin tabi olduğu KDV oranı kullanılacaktır. Örneğin kesilen mal/hizmet faturasında %18 KDV uygulandı ise kur farkı faturasının KDV oranı %18 olacaktır.
Fiyat farkı hesabında temel endeks, iş bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait endeksi; güncel endeks ise, revize iş programına göre işin gerçekleştirilmesi gereken aya ait endeksi ifade eder. Temel endeks ve güncel endeks olarak Endeks Tablosunun “Genel” sütunundaki sayı esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.
Düzenlenen fatura tutarı ile anlaşılan (sözleşmede yazan) tutarın farklı olması halinde ortaya çıkan noksanlık veya fazlalık fiyat farkı olarak tanımlanabilir.
Geçici Kabul Kesintisi, Kamu İhale Kurulu Kararı
Anahtar teslim götürü bedel ve fiyat farkı verilen işlerde bu tutar, sözleşme tarihi baz alınarak (Uygulama ayı endeksi / Sözleşme Ayı endeksi) endeks üzerinden güncellenerek kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri