Fizik Tedavi: Fibromiyalji hastalarında yüzeyel ve derin ısıtıcılar, lazer terapi, masaj ve germe egzersizleri ağrılı noktaların azaltılmasında etkindir.
Fizik tedavi: Özellikle bölgesel olarak yoğun ağrı hisseden hastalarda yüzeyel ve derin ıstıcılar, alçak frekanslı elektrik akımları ile tedavi ağrı kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Egzersiz: Çok kesin olan bir bilgi vardır ki fibromiyaljinin en önemli tedavi yöntemlerinden biri egzersizdir.
Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. Hastalığa yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler de eşlik eder. Toplumun yaklaşık %3'ünde görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda daha sık rastlanır.
Fibromiyalji için henüz kesin bir tedavi yoktur. Tedavi süreci bunun yerine semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanır. Bunun için ilaçlar, kendi kendine bakım yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılır.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
İlgili 41 soru bulundu
D vitamin düzeyleri incelendiğinde, 40 fibromiyalji hastasında D vitamini eksikliği, 14 fibromiyalji hastasında D vitamini yetersizliği olduğu saptandı.
Bu hastalık dokularda kalıcı hasara neden olmaz, ama semptomlar aylar ya da yıllar boyunca sürebilir. Hastalığın tipik özelliği olan vücutta yaygın ağrı nedeniyle eklemlerde hassasiyet bulunabilir. Fibromiyalji sendromlu hastalar her ne kadar bazen kaygılı ve depresif görünseler de sağlıklı görünümdedirler.
Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir. Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir.
Fibromiyalji Nedenleri
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir, temel mekanizma santral sinir sistemi, otonom sinir sistemi, nörohumoral, uyku ve psikolojik bozukluklar veya genetik yatkınlık sonucunda ağrının algılanmasında ve ağrı eşiğinde düşme olarak açıklanabilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
İlaç tedavisi
Fibromiyalji tedavisinde hastanın durumuna ve hastaya göre ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, anti epileptikler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır.
Sonuç: Fibromiyalji hastalarında sıklıkla D vitamini ek- sikliği görülmektedir ve D vitamini tedavisi ile hastaların semptomlarında gerileme olmaktadır. Fibromiyalji sendromu (FMS) yaygın ağrı ve fizik muayenede çoklu hassas noktaların varlığı ile ka- rakterize yaygın kronik kas iskelet sistemi hastalı- ğıdır.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Ama genellikle fibromiyalji sırtta daha ağırlıklı olur. Eğer vücudun eklem yerlerinde, bileklerde oluyorsa, bu ileride açığa çıkabilecek immünolojik bağışıklık sistemiyle ilgili iltihaplı romatizmanın aynı zamanda habercisidir. Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Fibromiyalji Tedavisinde Bazı İpuçları
Özellikle magnezyum özelliği fazla olan yiyecekleri tüketmek gerekir. Ispanak, marul, buğday, kuşkonmaz ve bira mayası gıdalarını tüketmek magnezyum açısından faydalı olacaktır. Diyete selenyum eklemekte faydalı olacaktır.
Farmakolojik tedavide en sık antidepresanlar (amitriptilin, siklobenzaprin, duloksetin, milnasipran) ve antikonvülsanlar (pregabalin, gabapentin) kullanılır. Uluslararası FM tedavi önerileri temel olarak aerobik egzersiz, bilişsel-davranışçı terapi ve amitriptilin gibi ilaç tedavisi yapılmasına odaklanmaktadır.
Aşırı Sıcak veya Soğuk Hissetme: Fibromiyalji, vücut sıcaklığının ayarlanmasında soruna neden olur.
Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir? Fibromiyaljinin tek bir ilaçla tedavisi yoktur. Tedavinin önemli 4 ayağı vardır. Kişinin psikolojik durumunu ve ağrı algısını düzenleyen ilaçlar (duloksetin, pregabalin gibi) özellikle tedavinin diğer 3 basamağının zamanla inşasına kadar genellikle 6 ay süreyle ilaç tedavisi önerilir.
Sinir sistemi hasarı birçok hastalığı tetikleyebilir ve etkisi mide, bel veya boyuna vurabilir. Migren ve yaygın kas sendromu olan fibromiyalji de sinirsel rahatsızlıktır.
Yiyeceğin lezzetini artırması için kullanılan MSG (monosodyum glutama) maddesi ile salam ve sosis gibi paketli gıdalarda yer alan nitrat maddeleri aspartam ile aynı etkiyi gösterir. Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Fibromiyalji insanın yaşam kalitesini önemli derecede düşüren ve günlük hayatta çeşitli şikayetlere neden olan metabolic bir hastalıktır. Günümüzde sayısı oldukça fazla olan fibromiyalji hastalarına hacamat il etedavi yöntemi önerilmektedir.
Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından yanma, acıma, hassasiyet, karıncalanma, üşüme ya da kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Ağrıya el ve ayaklarda şişlik hissi eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri