Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi uygulamaları neredeyse %90 oranında başarı sağlamaktadır. Bel fıtıkların büyük bir bölümü fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçülebilir veya yok olabilir. İyi bir fizik tedavi uygulaması iyileşme oranlarını belirgin artırmaktadır.
Yani fizik tedavi temel olarak, palyatif (geçici, ağrı kesici) bir tedavi değildir. Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ ne kadar sürede düzelme sağlar? Tedavi süresi 15-20 gündür ve bu süre sonunda genellikle % 80-85 civarında bir düzelme olur; tedaviden 15 gün sonra da % 90-93'lere ulaşır.
Bel fıtığı ile ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, artık fıtığın korkulacak bir şey olmadığını göstermiştir. Özellikle ameliyat kararı artık neredeyse hiç alınmamalıdır. Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir!
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Ancak kaslarda bir miktar ağrı, fizik tedavi uygulamaları sonrası normal olarak kabul edilir. Bununla birlikte, fizik tedavi sırasında keskin bir ağrı hissederseniz veya fizik tedavi sonrası dayanılmayacak ağrı durumunda fizyoterapistinize durumu bildirmeniz gerekir.
Doktorunuzun belirttiği sıklıkta fizyoterapiye katılmak, mümkün olan en hızlı iyileşmeyi sağlamanıza yardımcı olacaktır. Fizik tedavi başlangıcında haftada en az iki – üç kez fizyoterapiye gitmeniz gerekebilir. Fizyoterapi seansları sıklık dışında, her seans 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.
Bel fıtığı olarak başlayan bu rahatsızlık bacaklara vurduğu takdirde kişilerin hareket kabiliyetini fazlasıyla kısıtlar. Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır.
birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen. geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Peki, bel fıtığı hareketleri bel fıtığı ağrısında etkili midir? Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
FITIK KENDİ KENDİNE GERİLEYEBİLİR
Sadece ciddi kuvvet kaybı ve idrar/dışkılama sorunu olan hastalarda açık ameliyat önerilir. Bunun nedeni ise bel fıtığının, %70'e kadar varan olguda kendi kendine gerilemesidir. Vücudumuzun savunma sistemi, fıtığı 3 ila 6 ay içinde öğütebilmektedir.
Fıtıklaşmış disk şiddetli sırt ağrısına yol açabilir. Siyatik sinire baskı yapabilir ve bacağa veya ayağa yayılan ağrıya neden olabilir. Çoğu insanda fıtık ağrısı birkaç hafta içinde azalır, altı hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Fizik tedavi egzersizleri, acı dindirme, yaralanma sonrası iyileşme veya önleme konusunda en etkili yollardan biri olarak kanıtlanmıştır.
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Ancak tedavi edilmeyen fıtıklarda fıtık boğulması ve fıtığın dev boyutlara ulaşması riskleri vardır. Fıtık bölgesindeki açıklıktan karın dışına doğru çıkan ve cilt altına gelen iç organlar genellikle yatınca içeri giderler. Ancak bazen dışarıya doğru çıkan organlar adaleler arasında sıkışır (fıtık boğulması).
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Bel fıtığı ağrısına ne iyi gelir? Bel fıtığının neden olduğu ağrı durumunda sıcak veya soğuk kompres uygulaması ağrıyı dindirmeye yardım edebilir. Ayrıca, kas zayıflamasına neden olabileceği için çok uzun tutmamak kaydı ile istirahat ve ağırdan alarak hareket edip, kasları çalıştırmak işe yarayabilir.
Bel fıtığı tedavisinin her hasta için kişiselleştirilmesi gerekir. Tedavi için öncelikle ağrının azaltılması ve hastanın sakinleştirilmesi gereklidir. Bu amaçla ağrı kesici, ödem giderici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. İstirahat başlangıç döneminde uzun süreli olmama kaydıyla önerilir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Kalça osteoartrit ağrısı bacağa yayılabilir ve yan diz ağrısı olarak kendini gösterebilir.. Fıtık kaynaklı kalçadan ya da belden bacağa vuran ağrı genellikle tek taraflıdır. Ağrı yürüme veya çömelme gibi bele yük bindiren hareketlerle artabilir.
Sağlık raporunda belirtilen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına, tedaviye başlanıldıktan sonra 5 işgününden fazla ara verilmesi halinde ara verildikten sonra yeni bir sağlık raporu düzenlenmedikçe uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri Kurumca karşılanmaz.
Fizik Tedavi'nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 30 arasında değişir.
Özel hastanelerde gerçekleştirilen doktor muayenesi 150 -200 TL iken, fizik tedaviler için seans ücreti 90 – 120 TL arasında değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri